hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 如果有個"老外"同你講:"我係中國人"... ...
開啟左側

如果有個"老外"同你講:"我係中國人"...

ken603 發表於 2006-5-25 12:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據早前報紙講
隨著我國日益強大
很多 "老外" 向我國申請入藉
成為 "中國人"

如果有一日,
你地遇著個鬼佬
同唔鹹唔正既 "煲東瓜"同你講 "我係中國人"
你會有咩野feeling?
人人都想我死 我就偏偏不死
joeli16 發表於 2006-5-25 13:56 | 顯示全部樓層
如果佢入左藉,
佢話佢係中國人,
冇乜唔妥。
 樓主| ken603 發表於 2006-5-25 14:19 | 顯示全部樓層
原帖由 joeli16 於 2006-5-25 13:56 發表
如果佢入左藉,
佢話佢係中國人,
冇乜唔妥。

過去一百年來
很多華人以入藉外國 (艱難大, 尾國, 懊洲)為榮
家陣調返轉喎

而且中國人一般都係黑髮黃皮
家陣竟有紅鬍綠眼既中國人喎

你唔覺好怪架咩?
人人都想我死 我就偏偏不死
joeli16 發表於 2006-5-25 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-5-25 14:19 發表

過去一百年來
家陣調返轉喎

你唔覺好怪架咩?

有乜咁怪?
你唔載有色眼鏡就冇問題。
Ketsu 發表於 2006-5-25 15:08 | 顯示全部樓層
呢樣野我突然間諗起
《O記實錄》入面既河國榮
佢為左入鄉隨族
佢居然專登染黑d 頭髮不特止
仲要對住其他外國人
大鬧佢地「死鬼佬」兼扮埋李小龍
叫人地唔好當佢地d 「中國人」係東亞病夫...

不過外國人入左中國籍
再認自己係中國人都比較少見
真係中國人調番轉入左外國籍
唔認自己係中國人就多見好多
(但最諷刺既係
佢地有d 連人地既語言都未識
仲係講緊中文...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
lauthomas 發表於 2006-5-25 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-5-25 14:19 發表
過去一百年來
家陣調返轉喎

你唔覺好怪架咩?

專登將「加拿大,美國,澳洲」
打做「艱難大, 尾國, 懊洲」
你唔覺好怪架咩?
我唱我的歌,一唱天下和。
Bristoll5g 發表於 2006-5-25 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-5-25 12:53 發表
據早前報紙講
隨著我國日益強大
很多 "老外" 向我國申請入藉
成為 "中國人"

如果有一日,
你地遇著個鬼佬
你會有咩野 ...

係「入

外國人既普通話一定會唔鹹唔正?
我至少識十個操十分流利國語既外國人
其中兩位在電話中你不會知道他是老外.
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
Ketsu 發表於 2006-5-26 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 lauthomas 於 2006-5-25 16:45 發表

專登將「加拿大,美國,澳洲」
打做「艱難大, 尾國, 懊洲」
你唔覺好怪架咩?

真奇怪
呢d 又唔係牌子名
又唔係人名
地方名黎o者
點解係都要將佢改到個怪怪咁呢?

原帖由 Bristoll5g 於 2006-5-25 17:44 發表

係「入籍」

以前撞過一個外籍阿伯問路
初初我冇望佢r
我仲以為佢係中國人添

同埋唔使講咁遠丫
講下身為印度人既喬寶寶丫
你家陣睇下《高朋滿座》丫
我敢講「Henry」講廣東話
仲正過本身係中國人既「大口哩」啦

仲有一點係
你話「如果有一日,
你地遇著個鬼佬
你會有咩野feeling?」
樓主都試下諗下
如果有一日你又遇者一個「黑髮黃皮」
又識得講中文既中國人
竟然唔識用中文
書寫「我是中國人」呢五個字
你又覺唔覺得邊個怪d 呢?
Abusing dead rule -> Denial of reality
art0925 發表於 2006-5-26 09:09 | 顯示全部樓層
So, my cousin is 60% white and she consider herself ethnically Chinese.

過去一百年來
家陣調返轉喎

你唔覺好怪架咩?
art0925 發表於 2006-5-26 09:12 | 顯示全部樓層

Also, at UW's Asian China study program, there are more non chinese in the prgram, and alot of them can speak better mandarin then we do, some of them can even cantonese.  and alot of them have better knowledge of China then we do.

原帖由 Bristoll5g 於 2006-5-25 17:44 發表

係「入籍」