hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) what qualifications should a pilot has?
開啟左側

what qualifications should a pilot has?

wafoon 發表於 2006-5-25 20:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

I am 13 and i wanna be a pilot. What qualifications should a pilot has? Sight? From now on, I will prepare for it~ What should I do??

THX!!
6008-JU1220 發表於 2006-5-25 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 wafoon 於 2006-5-25 20:41 發表
I am 13 and i wanna be a pilot. What qualifications should a pilot has? Sight? From now on, I will prepare for it~ What should I do??

THX!!

你咁年輕.....你可以試下參加國泰既飛越理計畫....
仲有你要起碼讀到Form 7....最好係有修Maths 同physics....
一句到尾..比心機讀書...
Bridgestone Potenza RE55S
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-25 21:38 | 顯示全部樓層
仲要有良好的視力、英語能力
要的樓上都講哂,我唔多講
努力向理想進發
 樓主| wafoon 發表於 2006-5-25 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-25 21:38 發表
仲要有良好的視力、英語能力
要的樓上都講哂,我唔多講
努力向理想進發

英文...我自問英文不差,但什麼才叫做'良好'??
最多可以幾多度近視??我而加未配眼鏡,我想配,因為我怕會太深近視~
volvo58x 發表於 2006-5-25 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 wafoon 於 2006-5-25 22:42 發表

英文...我自問英文不差,但什麼才叫做'良好'??
最多可以幾多度近視??我而布飢琠|太深近視~

唔係配完都會繼續深既咩?
Love is all we need!!!
 樓主| wafoon 發表於 2006-5-25 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 6008-JU1220 於 2006-5-25 21:03 發表

你咁年輕.....你可以試下參加國泰既飛越理計畫....
仲有你要起碼讀到Form 7....最好係有修Maths 同physics....
一句到尾..比心機讀書...

怎樣參加飛越理計畫??我上了cathay pacific的網,但沒有這方面的資料
如果讀埋大學engineering,會唔會大機會d比人請
重有,本地飛行員培訓計劃有冇quota?
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-25 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 wafoon 於 2006-5-25 22:48 發表
怎樣參加飛越理計畫??我上了cathay pacific的網,但沒有這方面的資料
如果讀埋大學engineering,會唔會大機會d比人請
重有,本地飛行員培訓計劃有冇quota?

「國泰航空飛躍理想計劃」好似係兩年一屆(約15個月),應該要到明年先再收人
只限1000個名額(13-18歲的本地學生)

如果讀大學engineering,會唔會大機會d比人請我唔知,
可能讀engineering高o的,又可能讀Technology高o的
又可能均等

「本地飛行員培訓計劃」每年收幾多就唔知,據其介紹網頁話每年約有30名飛行學員加入國泰機師的行列,
所以收幾多人係視乎每年的quota
lam926 發表於 2006-5-25 23:42 | 顯示全部樓層
我都係想試下國泰個 計劃
我又覺得讀咩科都冇關係啵...
我覺得最主要都係自己有冇能力去做囉...
我都係讀緊ive.. 來年唸住轉飛機工程..
家下讀緊物流...
如果轉唔到我都係唸住讀埋個high dip 去試下囉
6008-JU1220 發表於 2006-5-26 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-25 23:31 發表

「國泰航空飛躍理想計劃」好似係兩年一屆(約15個月),應該要到明年先再收人
只限1000個名額(13-18歲的本地學生)

如果讀大學engineering,會唔會大機會d比人請我唔知,
可能讀engineering高o的,又可能讀Techno ...

讀大學engineering,係會大機會d....
因為飛機好多野都關於engineering...香港機師手記d機師有講...
加上國泰個requirpment 都有要求中六,七要讀physics 同Maths
讀得physics 同maths,而又成績好即係可以讀engineering...
不過都係打好個基礎先....現實d講....
國泰未必一定請你....盡管你好有興趣好有熱誠...大拿拿一百萬唔會咁去浪費
老套d講唔好為左一棵樹去放棄成個森林

「國泰航空飛躍理想計劃」...國泰會請表現好果d學員去做機師.....

Bridgestone Potenza RE55S
kychung 發表於 2006-5-26 02:06 | 顯示全部樓層

關於呢個問題
其實"香港機師手記"呢本書都有頗詳細ge講解
不妨買黎睇下

約略黎講
其實有engineering背景
只係響受訓初期比較有多少少優勢
絕不代表坐上cabin果時會渣得好過其他人

而關於近視ge問題
其實近年香港民航處已經取消左對機師ge近視度數要求
所以理論上近視多少已經唔係問題
(但係要醫生判斷 如果除左近視之外仲有其他視力問題ge話就真係難D)

其實要入航空公司做機師
佢地會最著重 English proficiency / problem solving / team co-operation
性格優柔寡斷又或者太過自我都唔適宜

如果要裝備自己
就咁叫你睇書又或者上網睇多D野其實就好似讀書咁悶得黎又好難入腦
我自己就建議你可以玩下 flight simulator
理論同"實踐"並行ge話D野會吸收得好好多
當然唔好就咁當打機咁打啦
當你玩左一段時間
如果興趣夠大
你自然會為左追求更多真實感而去主動學習好多駕駛飛機ge知識
(例如整 flight plan 同埋 operating procedure)
亦都會主動知道一D響 flight simulator 所模擬唔到ge野
(例如風切變)

至於quota問題
其實唔需要擔心
機師係全年招聘ge
幾時遞紙都得
不過印象中每年至多收兩次人
如果撞唔正個期就要等下
而CX每年都會去各大專院校度開 cadet pilot career talk
而家樓主你只係初中生je
黎緊仲有大把機會
希望N年之後會坐到由你渣ge飛機啦

南粵急行 rail.kychung.com