hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 解決金鐘站逼爆擔憂 或可從中環站及軟件著手 ...
開啟左側

解決金鐘站逼爆擔憂 或可從中環站及軟件著手

lsc04d11 發表於 2016-12-6 20:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

南港島綫通車,個個都擔心金鐘站會逼爆,轉車又要等多班,但個個都係O係D冇乜可能做到/要等幾年先做到既硬件黎解決問題。
(如︰改善荃灣綫信號系統加密班次,勸人OT遲D放工分流喎……)

根據我日日放工都O係金鐘轉車既經驗,我認為其實有方法可在28號已解決(部份)問題,或者叫做減輕問題啦。

-金鐘站上唔到車,但架車開走,總見到中間企多十幾人都得。試過有一次有個大叔好大聲嗌「行入去」,佢自己逼埋入去後,O個道門真係已經可以上多十幾人。
-唔知點解,總有人在金鐘站想落車,要讓佢落車,就O徒左好多時間,門很快又要關了。
-成日叫人去車頭、車尾上車,但車尾其實都係好難上。而主因係中環站設計,車頭會好少人,車尾會聚滿人。
-輪椅客在金鐘站轉往荃灣方向,簡直是不可能的任務。但要他們乘回頭車到中環,已被排隊人士包圍的他們又很難回到升降機處上月台

1. 在繁忙時間不准荃灣綫(往荃灣方向)金鐘落客,只准上客,排隊時唔洗中間整個窿,月台空間可以發揮得好D。(中環往金鐘乘客,請使用港島綫。我個人認為,與其俾港鐵賺,不如自己行過去,唔行?電車囉,5B/10都好方便者)
2. 中環開出列車,在中間條柱至右邊車門,劃出一個「預留空間」,中環上車乘客不得佔用,讓金鐘客起碼可以每道門上番廿幾人。 (金鐘站的月台助理,或調往中環站工作,嚴謹執行)
3. 唔好再叫人去車尾上車喇,唔記得邊個站聽過「去少D人既位置上車」。仲有車站助理加緊阻止已不能再擠入的乘客試圖逼入去,你每磨一分鐘,數萬乘客與你一同浪費60秒。係成個荃灣綫既客都要陪你DELAY
4. 好彩南港島綫近少D中環客既車頭,如果唔係中環站真係要考慮谷哂D客去車頭/車中間。

GK3258 發表於 2016-12-6 21:33 | 顯示全部樓層
落客問題,你點控制?不過你話中環留幾卡唔比上,搞得掂班投訴之都尊貴市民就都幾可行。
橫看香港巴膠
rickycheng 發表於 2016-12-6 21:56 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-12-6 21:33
落客問題,你點控制?不過你話中環留幾卡唔比上,搞得掂班投訴之都尊貴市民就都幾可行。
...

MTR 講左遲D 可能真係用呢招....
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/crowd_control.html

在個別車站,我們會在部分車卡實施「只落不上」安排,以騰出空間給下一站的乘客上車

(不過上次九龍塘試左一兩次後就冇再做...)

GK3258 發表於 2016-12-6 22:24 | 顯示全部樓層

rickycheng 發表於 2016-12-6 21:56
MTR 講左遲D 可能真係用呢招....
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/crowd_control.html

只落不上,當然可行,我亦認同。
但限制唔比落,就應該好困難。。
橫看香港巴膠
 樓主| lsc04d11 發表於 2016-12-7 08:44 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-12-6 22:24
只落不上,當然可行,我亦認同。
但限制唔比落,就應該好困難。。

其實唔難,因為金鐘站上車既客好"狼死",見過有客真係寧願唔落,去尖沙咀先落過對面,不硬拼
我其實係想港鐵喺中環就提定金鐘落車客只能使用港島綫,否則後果自負。
廣播又好,通告又好,派人出聲/錄音都好。
(但最重要唔該有英文及普通話,因為唔知荃灣綫在金鐘落唔到車既通常都係遊客)

而我一直冇嗰過預留任何車卡俾金鐘客上,係每道門都預留中間柱至右邊門既空位。
其實只係有啲強逼中環上車客企入啲,唔影響到中環既上車乘客數目。
最憎啲中環上車客扮哂緊握扶手唔肯入去,平時又唔見啲扶手有人扶?
永遠喺金鐘等第二架車時睇到,車門與車門間的幾條扶手只有少於十人使用。。。。
dogdog002 發表於 2016-12-7 14:44 | 顯示全部樓層
跨張少少既諗法
學何文田站善用金鐘站側綫

部分金鐘清客

中環站就善用二號月台打爆左邊車箱空間

金鐘站就可以打爆埋右邊車箱空間

而家西鐵兆康至錦上路最明顯就係有呢個問題,

打爆晒右邊,左邊又未爆

缺點就係「精明」香港人會等因為吉車而塞死晒

koneotis 發表於 2016-12-7 20:57 | 顯示全部樓層

不過唔比金鐘落只會將問題轉嫁比港島綫
而加港島綫都面對同樣情況
而且港島綫甚至有西港島班人係金鐘落...

所以不如反而係中環封起列車中間部分
反正中環站人流集中在頭尾...
nwfb23 發表於 2016-12-8 00:32 | 顯示全部樓層
你估打機咩

你中環迫d人企入去,抽車未出哂月台d人就企返鬆
識自律就唔駛攪咁多0野
nwfb23
dogdog002 發表於 2016-12-8 18:18 | 顯示全部樓層
不如狼死少少叫月台助理直接點名叫人行入去
「黃色衫果位小姐唔該行入少少啦」

其實大家都係FF下,樓上果位唔洗咁緊張既⋯⋯

樓主| lsc04d11 發表於 2016-12-8 22:03 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-12-8 18:18
不如狼死少少叫月台助理直接點名叫人行入去
「黃色衫果位小姐唔該行入少少啦」

我直情係想所有企金鐘站/中環站既助理唔好再舉個無用既牌,企O係預留區內啤住中環站乘客唔准企上去,然後金鐘站助理就出番黎,再搭車去中環,循環工作……

直接點名呢個POINT根本全線車站都應用,成日話「請勿靠近車門」,根本佢都唔知你「鬧」緊佢衝門……

koneotis
我講緊淨係唔俾客由中環站經荃灣綫去金鐘站落車咋喎
呢堆乘客可以改用港島綫,甚至路面交通。
堅尼地城客搭既係港島綫,唔會金鐘站落唔到架……

為左每班不足10個既落車客,而影響上車流程,值得嗎?而且他們還可有同是港鐵的替代品呢。