hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排
開啟左側

[路線計劃/RPP] 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排

exspeed 發表於 2016-12-13 02:48 | 顯示全部樓層

話時話,點解個表零舍冇11x 份既 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
jocosben 發表於 2016-12-13 07:54 | 顯示全部樓層
noodlesfred 發表於 2016-12-12 22:49
揼咁多線出嚟起兩個站淨係殺到條212

觀延兩站本來預設使用人數係每日17萬,文件顯示現時日均得十萬多的...
jocosben 發表於 2016-12-13 07:57 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-12-12 23:25
93K 去到土瓜灣,仲有三份一人係架車度已經偷笑啦

乜 45 之前繁忙時間係紅磡/土瓜灣有 100% 客量咩 ?  ...

份文件個數據好似係最高半小時載客率,班次可能得好少好少...
GU9338 發表於 2016-12-13 09:22 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-12 23:38
老運d調查一向都廢廢地

不過212咁既客量都仲留得住

份野直頭同現實反其道而行

6C 所謂升咗 7% 但巴士公司身體好誠實走去換低載車
至於咩 30X 796X 仲離譜 , 如果 30X 紅磡得 46% 我就唔信 796X 離開紅磡有 97%
請用文明來說服我。
alsonchc 發表於 2016-12-13 09:48 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-12-12 23:31
鶴園東街個站行去紅磡廣場好近炸喎

我個人十分支持 6F 同 212 合併 !!!

個人十分支持6F 同212取消....
新建議212 30分鐘一班, 班次等同自殺
30分鐘黃埔來回旺角都綽綽有餘
仲要放條線塞加士居道有乜謂呢

6F就係咪延線都想郁好耐啦
我真係唔明有6C仲要6F黎做咩
除左硬頸要平D同少到唔少既人去麗閣之外
理性討論+互相尊重
1314 發表於 2016-12-13 10:35 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-12-13 02:44
運吉有講邊個站做調查 ?

你邊隻眼見到 ?

但45的確係KTE未通車前,最繁忙果一小時(1730-1830)係至少何邨至旺角係100%載客量,除非45果時係用12米車咁就未必可以100%
但你原文係只講土瓜灣、紅磡,無視45係九龍所服務嘅其他地方

leungky0528 發表於 2016-12-13 10:48 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-12-13 07:54
觀延兩站本來預設使用人數係每日17萬,文件顯示現時日均得十萬多的...

依家未重建未齊新樓同未有沙中轉車
加埋呢啲新客都差唔多

====
212我當循序漸進咁取消吧

18原來係成功轉型做鐵路轉駁
變左真正需要堆大車
睇嚟九巴個站位宣傳都算有啲用

過海車狀況反映港鐵超負荷
加埋南港島綫後隨時會變做全世界都要加班

8A 8P估計要非繁減班先吧
繁時都仲成日見8P班班頂閘

6F 6C個組合根本安好
實在唔明點解咁多人仲係執著於整死6F
起碼麗閣已經無可能接受近8成使用率下殺線

最奇怪係7B近幾年都無咩見過有咁滿
45換哂細車都無話100%
唔知係咪反映署方同九巴本身有針對依兩條線
相對796X 根本由年頭開始都已經係九成......
ky927 發表於 2016-12-13 11:01 | 顯示全部樓層
其實如果話212仲有個來往QE的功能, 咁不如改單層,改循環,用加士居道>衛理道>窩打老道返原線,
或者跟203C咁行染布房街去深水步,

咁起碼做哂QE前後門之餘,可以做埋附近個幾間學校0既學生客.

行染布房好處就遠地鐵站D,真係懶行0既就會搭巴士.

exspeed 發表於 2016-12-13 11:44 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2016-12-13 10:35
但45的確係KTE未通車前,最繁忙果一小時(1730-1830)係至少何邨至旺角係100%載客量,除非45果時係用12米車 ...

黃埔站唔講紅磡土瓜灣, 唔通學你講到培正道旺角長沙灣道一帶咁遠咩

份文件講緊兩個新地鐵站炸阿生, 45 邊段最繁忙關我咩事

exspeed 發表於 2016-12-13 11:48 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-12-13 09:48
個人十分支持6F 同212取消....
新建議212 30分鐘一班, 班次等同自殺
30分鐘黃埔來回旺角都綽綽有 ...

要來往長沙灣道以南既地方搭6F 咪方便囉, 轉搭 6C 要行遠好多....