hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你最感激的一位朋友...
開啟左側

你最感激的一位朋友...

307 發表於 2006-5-26 19:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

不知大家會怎麼看「朋友」呢?

我覺得朋友是互相扶持的人,
未必是每次我開腔都一定會找到,
但總會知道他關心我,
亦知道他會替我想想好些事。

我最感激的一位朋友,
是一個深交了多年的好友。
每當我最落寞的時候,
你總會在鼓勵著我,
陪伴著我,
有事的時候,
他亦為我伸出援手。

怎麼可以不多謝他呢?

大家都分享一下吧
只罵不建議=不負責任
ChickenTong 發表於 2006-5-27 00:40 | 顯示全部樓層
superay 發表於 2006-5-27 22:22 | 顯示全部樓層
幸好自己的朋友不多,有的都不會是酒肉朋友。
好難說那一位朋友最想感激,因為他們都是深交的,索性感激所有好朋友!
CK4013 發表於 2006-5-28 22:42 | 顯示全部樓層

我自己亦係唔係多朋友
所以我覺得最感激朋友
就係:
第一,我唔需要出聲都會出手幫我的朋友
第二,朋友唔需要出聲,自己也會去幫手

因為大家最無基心(可能打錯字)
而且大家亦樂意為其他的處境設想
咁肯定係真正的朋友

我記得最感覺到朋友的一刻
就係在聖誕前夕佢打長途電話向大家問好
我感覺到同佢過緊聖誕節一樣!真係好多野都係不能用文字表達!
Uh jjuh myun (左右為難)
KL631 發表於 2006-5-28 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 CK4013 於 2006-5-28 22:42 發表
我自己亦係唔係多朋友
所以我覺得最感激朋友
就係:
第一,我唔需要出聲都會出手幫我的朋友
第二,朋友唔需要出聲,自己也會去幫手

因為大家最無基心(可能打錯字)
而且大家亦樂意為其他的處境設想
咁肯定係真 ...

講真,而家在學校(尤其係在各大專院校)結識d真心對你既朋友
實在係難事
諗起我班有幾組FYP team咁既樣就真係有d心酸,話哂佢地以前
係好好既朋友,但係係個project度互相出賣對方,搞到佢地要絕
交咁滯,實在好不要得
幸好小弟所熟識既都唔係酒肉朋友,更加唔會同呢d人一般見識
六二叉三虎(龍)﹕ES4192 + ES4799 + FY3145
CK4013 發表於 2006-5-29 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 KL631 於 2006-5-28 23:38 發表

講真,而家在學校(尤其係在各大專院校)結識d真心對你既朋友
實在係難事
諗起我班有幾組FYP team咁既樣就真係有d心酸,話哂佢地以前
係好好既朋友,但係係個project度互相出賣對方,搞到佢地要絕
交咁滯, ...

不過我自己在IVE認識的朋友
真係好團結,因為有人識得點團結一班人
加上踢球,買波(不鼓勵),買波衫(不鼓勵)
所以就算現在出左黎做野,IVE的朋友有時都仲會踢波,BBQ,打機,唱K同食飯

不過中學一班(其實都係三個)就心交好多,但係就無咁多活動
多數都搵地方齋TALK通頂,例如WILD CAMP,打牌(不鼓勵),鋤DEE(不鼓勵)

做PROJECT呢樣野,真係幾難夾!
只要大家肯做野,一次唔熟,夾多幾次就會熟
自然得心應手

好似以前有人同我做PROJECT完全夾唔到
不過現在已經有幾位已經係同事囉
自然做起事上黎,方便好多!

Uh jjuh myun (左右為難)
238X 發表於 2006-5-29 00:39 | 顯示全部樓層

我諗以我性格,酒肉朋友真係無乜可能埋到位...

反而好多時會覺得朋友對我好過我對朋友。
唔知係自己摺定怕煩,好少主動出去搵佢地...

從學校同上網既經驗體會到:
1. 朋友應該係一個自己會關心,有咩事搵自己
都會盡力去幫,而如果自己幫唔到就會覺得內疚...
既人。
2. 唔好黐住個朋友太犀利,否則會好易出事。

令我感激既朋友其實唔少,但我比較希望自己
可以做到令其他人感激既對象。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Ketsu 發表於 2006-5-29 00:50 | 顯示全部樓層
以我而家既情況黎講
唔好話交心既朋友
就連酒肉朋友
近年黎都甚少來往
結果我家陣都開始習慣
一個人獨來獨往既日子

有時候酒肉朋友都有佢地既用處
或者佢地可以等你唔使一個人咁寂寞...
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| 307 發表於 2006-5-29 11:45 | 顯示全部樓層
暫時回文的板友都無人話自己係好多朋友的一類...
大家亦會喜歡真心相對的朋友多一點。

至於話唔係太多時間同朋友相處,
其實係何解呢?

我都有類似的經驗,
有一個(我都唔知叫唔叫朋友的)人,
好多時都只係有咩需要的時候先會搵我,
平時係唔會點樣打電話來跟我傾...
之後,佢識左我一個要好的朋友,
然後佢好奇怪點解會識果個朋友。

但係近來我都無心去理佢。
何解?
佢從來都唔會俾一點點的關心我,
又或者只係會問我一些事,
例如讀書讀成點樣、又或者三番四次問我搵到工未等等...

但係我只有一個感覺...煩...

點解會係不斷咁問一d咁表面的問題,
而唔係會問下你呢排點樣呀?
辛唔辛苦呀等等...

當然,over the years佢都係同一個style,
亦都係我頂佢唔順的地方。
只罵不建議=不負責任
ATR83 發表於 2006-5-29 15:20 | 顯示全部樓層

我不厭其煩在這裏再分享,同307兄一樣,我最感激的一位朋友已和我識了12年了,我們真是無所不談,
不論是什麼話題,每當我開心或不開心,第一時間都會想起他,他也一樣,記得多次我想打電話給他,他
也在同時間打來,結果撞了兩次都唔通,我們真是心靈相通,縱然在上年會考期間,大家都傾了幾次,每
次彼此都會很珍惜,因為知道往後的日子,大家聯絡的機會會愈來愈少,所以大家的都不願收線,我們
的快樂回憶實在太多,多得可出版一本回憶錄了
至於小組的弟兄姊妹,經過3年的累積,大家除了在聖經上有所得著,有時都會分享最近的情況,其感情
也變得更和諧了,義工朋友如是啦
知足‧就能活得幸福