hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 自己有收入,但係消費能力唔高
開啟左側

自己有收入,但係消費能力唔高

HY671 發表於 2006-5-27 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 winston 於 2006-5-26 20:55 發表
本人以前自己都係積谷防饑的人, 但自半年前開始有工做之後,
知道賺錢唔再難, 自己先捨得洗錢, 2個月前自己仲申請了 debit card,
依家都覺得自己洗大左, 要經常提醒自己要慳D洗.

debit card ......
永遠懷念MJ
orange 發表於 2006-5-27 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-5-27 13:43 發表

debit card ......

唔知佢係咪講外國既記帳咭(debit card),
呢種咭類似香港既EPS,有o的要戶口有錢先
可以碌,有o的類似Credit card記帳,到月尾就
一次過找晒o的數
winston 發表於 2006-5-27 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-5-27 14:04 發表
一次過找晒o的數

閣下所講完全正確, debit card 正係分為呢兩類,
而自己所申請的係跟銀行戶口扣錢. 如果戶口冇錢,
張卡可以做到某個限額的透支, 而銀行並唔會收取任何利息.

CN9AMT100UP 發表於 2006-5-28 13:56 | 顯示全部樓層

我老豆都係o甘講,要我積谷防饑
所以以往都會做零存整付
但現在先會想一想點先可以幫自己的儲蓄增值
所以都係買番o的hsbc同長實好
nwfb1601 發表於 2006-5-28 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2006-5-27 00:06 發表
其實而家呢個社會, 打份牛工得雞碎咁多,
必要開支又貴........學板友話齋, 冇乜錢剩.

再者, 有錢剩銀行又係得雞碎咁多利息.
其實個社會係咪迫人, 要有返咁上下"消費能力", 必需拿d 錢去投資?

...

講得好!我正正就係呢種人......

日日做到趴係度都係賺得0個小小,真係就咁交通
費都足以 KO 你份糧。

睇0黎而家係時候要諗0下二手買賣有無得做。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
咖喱 發表於 2006-5-28 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2006-5-27 00:06 發表
其實而家呢個社會, 打份牛工得雞碎咁多,
必要開支又貴........學板友話齋, 冇乜錢剩.

再者, 有錢剩銀行又係得雞碎咁多利息.
其實個社會係咪迫人, 要有返咁上下"消費能力", 必需拿d 錢去投資?

...

咪就係囉, 打份工做到嘔電呀, 先得果 $ 5000, 真係食咩呀.......而家小弟就係啦,
份工仲要係 temp, 兼且仲要係 hourly o既 tim........
試問一份咁o既工去邊度搵啦~

av220 發表於 2006-5-28 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2006-5-28 17:17 發表

講得好!我正正就係呢種人......

日日做到趴係度都係賺得0個小小,真係就咁交通
費都足以 KO 你份糧。

睇0黎而家係時候要諗0下二手買賣有 ...

就算有錢剩, 儲起佢.........
我諗最多好似樓主咁既情況,
小弟唔係想貶低任何人, 但事實就係(俗d講),
咁儲法唔會發達, 但又唔會衰到貼地個款........這個係十分無奈, 安慰自己既說話.
(有錢剩先至有得講儲錢.........)

以前D 人仲話咩1/3 必要開支, 1/3 投資, 1/3 儲蓄......
唉, 如果月入太少, 有剩都偷笑, 仲講stragegy......

另外回樓主,
其實多數父母會為子女儲定錢, 將來結婚用.
你父母會唔會都係咁先禁制你洗錢? 如果是既話你父母其實都係用心良苦.....
(樓主覺得唔方便, 可以不作回應. 我之不過忽發奇想.)

ps 講下講下, 又係喎, 平時冇錢儲, 結婚咪.......

art0925 發表於 2006-5-30 10:21 | 顯示全部樓層
I never have credit card too,i only have 2 debit card, one Master Gold Debit, and the other is Visa debit..and because of that,i can limit my saving and with the money that i made b4, (since 16 years old, at part time) i have a 5 figure USD saving, and still can have some spending $$$, after paying off monthly installment on my car, my cell phone bill, etc

e

原帖由 orange 於 2006-5-27 14:04 發表

一次過找晒o的數
art0925 發表於 2006-5-30 10:25 | 顯示全部樓層
Ha!! But how come my bank charge overdraft charge when use over…which bank did you used ar…I never heard of the second type you talk about tim.

原帖由 winston 於 2006-5-27 15:47 發表

閣下所講完全正確, debit card 正係分為呢兩類,
而自己所申請的係跟銀行戶口扣錢. 如果戶口冇錢,
張卡可以做到某個限額的透支, 而銀行並唔會收取任何利息.
HK104 發表於 2006-5-30 14:29 | 顯示全部樓層

我認為每人使錢方式唔同,唔需要同人比較,我估樓主可能係”呻”下自己父母干預佢用錢。