hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴212調整班次

castanopsis 發表於 2016-12-29 22:42 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2016-12-29 22:24
冇問題架,有旺角尖咀綠van密密載,巴士既野,識睇eta都冇乜所謂.

問題係18/8服務範圍內好多位都無小巴
短途線要25/30分鐘一班,絕對唔係健康現象

我明有時政治上有鐵路開通巴士點都要做下樣執下
但可唔可以做得合理少少?

之前都提過,要減車,可以試下18/46合併
減兩架車都仲有機會做到10/12分鐘一班
kay 發表於 2016-12-29 22:46 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-29 22:42
問題係18/8服務範圍內好多位都無小巴
短途線要25/30分鐘一班,絕對唔係健康現象

麗瑤要車出佐敦,好難同18併

你話46同212併

紅磡經繞道落尖咀,再經彌敦道西九返麗瑤
可能make sense 一D,順便KO 8P

反正46+212
cut到車之餘又可以話麗瑤可以直達尖咀云云

即係1條線做晒8P+212+46功能
非繁開15分1班
世界很簡單 人類很複雜
238X 發表於 2016-12-30 00:05 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-12-29 22:46

你話46同212併

我諗佢將 45 講咗做 46 而已...

不過一樣可以諗下... 45 改行荔枝角道同大角道食 18,
46 名正言順上荔橋出尖咀,再搬埋 63X 南行同站,
咁美孚落旺角特快服務班次就合理得多
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2016-12-30 00:07 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2016-12-29 22:24
冇問題架,有旺角尖咀綠van密密載,巴士既野,識睇eta都冇乜所謂.

有時睇周顯寫文,覺得佢好聰明但乞人憎

唔知你有無周顯咁叻,但乞人憎方式同程度比起周顯有過之而無不及

現實殘酷人人知,但你係咁做醜人講難聽說話,對你其實無著數

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 好聰明但乞人憎

查看全部評分

castanopsis 發表於 2016-12-30 00:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-12-29 22:46

你話46同212併

46有無人由總站坐到總站真係好成疑問.........
而本身46+18合併咗之後會節省咗兩架車
麗瑤去佐敦真係要做既,掟落去做半粒鐘一班X46(麗瑤祖堯—西廊—佐敦道—加士居道甘肅街—西廊—祖堯麗瑤)循環,可能仲有效率

46/18/X46重組,用車不變
但做多咗荔景山—大角咀/何文田—荔枝角道西段兩種流水客,以及新既X46麗瑤祖堯佐敦特快客
盤數一定好咗,亦同時做到觀延通車cut線政治目標

至於你個8P/212同46合併,實際上只係單純8P/46合併,已經同212無幾大關係
因為212無論同唔同46合併都可以直cut
你條線黃埔兜完尖碼再碌曬全條彌敦道上西九,212就算仲有客都唔會搭你條新46

而8P+46成條線一轉長達185分鐘
就算cut到落15分鐘一班都要喺8P/46用車以外額外倒兩架車落去
但真正做到既新客其實唔多(麗瑤去尖沙咀斷估唔會咁搭,黃埔去彌敦道得油麻地以南先會考慮)
同時咁做會倒走唔少原有8P轉船客(班次無密到,但南行班次肯定打風咁亂)
我唔覺得值得玩

反而舊有8P+2合併反而仲叫做有得考慮
始終2班次相對密,彌補到班次不穩缺點
castanopsis 發表於 2016-12-30 00:32 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-12-30 00:05
我諗佢將 45 講咗做 46 而已...

不過一樣可以諗下... 45 改行荔枝角道同大角道食 18,

我確實係講緊46
45本身有堆荔景山路—長沙灣道—何文田流水,反而更難同18合併

238X 發表於 2016-12-30 00:36 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-12-30 00:32
我確實係講緊46
45本身有堆荔景山路—長沙灣道—何文田流水,反而更難同18合併

是但,你講嘅 X46 都無乜分別

麗瑤祖堯係老化邨,而且要快一定係行 / 駁腳落荔景搭地鐵快,(X)46 實際上點都要做瑪嘉烈以南嘅客 (包括美孚轉車客),可惜佢一定要過咗路口先有站,同新界線做唔到無縫轉乘
castanopsis 發表於 2016-12-30 00:56 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-12-30 00:36
是但,你講嘅 X46 都無乜分別

麗瑤祖堯係老化邨,而且要快一定係行 / 駁腳落荔景搭地鐵快,(X)46 實際上 ...

要玩美孚新界線轉乘,加多條(X)46落去其實無幾大幫助
一個唔該63X/(X)46等半個鐘一齊來,班轉乘客都仍然要倒蝕轉車時間

其實得我提議開X46,純粹係因為上面話,麗瑤祖堯要繼續有車落佐敦/油麻地南
搵兩架車落去做,蝕極有限,更何況兩架車本來就係從46/18合併抽出來

而你問我,我又覺得X46唔會完全無客
X46成個定線都係按照紅小走線劃,唔會慢過鐵
參考眾佐敦道紅小客量,半粒鐘一班X46點都會有堆客坐
leungky0528 發表於 2016-12-30 01:56 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-30 00:32
我確實係講緊46

我就一直諗其實有無得將45踢去行太子道/界限街
做另一組港鐵無咩力覆蓋嘅客
不過依家啲班次基數值咁低,都係諗下就算
Gary_B 發表於 2016-12-30 02:35 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2016-12-30 01:56
我就一直諗其實有無得將45踢去行太子道/界限街
做另一組港鐵無咩力覆蓋嘅客
不過依家啲班次基數值咁低,都 ...

6D 12A 42 已經做緊