hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測 ...
開啟左側

[其他] 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測試)

053h4 發表於 2017-2-9 19:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
da81 發表於 2017-2-9 19:18 | 顯示全部樓層
好記得幾年前某一日落雨既星期五下繁,響鵝頸橋底等96,等左8 個字有一部迫爆既96 飛站,期間有兩部上幾個走人既592, 跟住再黎部吉車592 一站上爆

跟住我知道希慎出面個站一定搵唔到龍尾勁多人,於是決定行去灣仔道上97, 行到巴路士街個站見到有97 就追過去,點知根本唔使追,因為成班西裝友,OL 發曬狂咁上部迫爆閘既4 頭豪,我果陣真係唔知點搭車,最後響灣仔行番去鵝頸橋,等一陣上到部企錢箱邊既96, 自始我對下繁響灣仔,銅記搭車番鴨島有陰影(當時仲係學生)

另一次係大約幾年前既年初2,同屋企人響新界拜完年搭KCR 轉171, 我響旺角落左車響水渠道上左歐3 ATR @171, 部車落到紅隧時人龍排到上橋,將部半吉既ATR 上爆,最後上車既幾個竟然係我屋企人!

原來佢地響紅隧口等左半粒鐘171, 果日又凍凍到手騰腳震,所以寧願企都照追171 上,唔知係咪呢個原因,今年去九龍塘拜年,寧願瘋狂轉車都唔搭171 上KCR ?

講番最近觀察,黄竹坑站客流增加,代表有客已經唔介意俾貴一倍車錢轉駁腳出城,而鴨島巴士線客量亦有少少回升,但仍然處於谷底狀態

91 客量尚可,非繁利東有條人龍仔等,晚繁後亦搭過91 @14xx 可以上到6 成以上客

晚繁後番南區90,590A, 97 響修頓都仲有條龍等,可以坐滿窗口位,但地鐵未通時呢個時間番南區可能要企

12.28 後見過171 多人淨係得兩次,兩次都係城記,其中一次係年初一

全個南區客量企得最穩既出城線好似得番37A /37B
CRH5 發表於 2017-2-9 21:34 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2017-2-8 21:37
上個月都搭過一次觀塘去黃竹坑
但經旺角同金鐘,要40分鐘

基本上九龍灣係中間位
九龍灣以西行荃灣綫快D、以東就行東隧港島綫快D
CRH5 發表於 2017-2-9 21:42 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2017-2-9 11:29
南港島線通車後,一月香港仔隧道間封有34次,比以前大幅減少。

我相信與深水灣、淺水灣、壽臣山、赤柱一 ...

或者D人渣車去海馬公園站 Park & Ride 都唔奇
053h4 發表於 2017-2-9 22:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| kay 發表於 2017-2-9 22:21 | 顯示全部樓層
都係個句啦

重組就做硬

本身南區係

無錢賺地方

難得甩到身

無理由唔甩

話說今晚9點幾,見到有人係希慎數車
唔知係咪太凍,企係72站頭個凹位數
見佢又要望72,又要望592
我就唔知何方神聖,但希望可以專業地做

咁凍都去數車,如果係義工,真係比個服字
世界很簡單 人類很複雜
CRH5 發表於 2017-2-9 23:17 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-2-9 22:21
都係個句啦

重組就做硬

有幾個人已經係某某重組關注組 FB Page 質疑義工依樣野
 樓主| kay 發表於 2017-2-9 23:33 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-2-9 23:17
有幾個人已經係某某重組關注組 FB Page 質疑義工依樣野

其實都係個句啦

如果真係一個仙都無,好難搵人做
而且仲要天寒地凍做,朋友都可以義務幫手
三唔識七既,難D囉

更加唔好講做調查的義工有無培訓

你話好似我呢D 老seafood打滾多年就知應該點做
但外行人未必做到,或者你講完佢都唔明

最後D figure用唔用得呢?咩情況下figure唔可以用呢?
figure收完,要點計呢?直出定係加assumption?點樣draw合理 conclusion?

其實好簡單一樣野

假設有部巴士係你面前行過,而你可以睇到車廂情況
幾秒內你要UP得出架車大概幾多人,都唔係個個做到

我經驗係,越少人搭越易數,多D人已經好難

其實唔好講義工

剩係D組織搞手,都係後生仔

但行出黎講野,連恤衫西褲呢D專業少少形象都無

巴迷本身都已經唔係專業,亦都唔容易有專業加持
唯一可以加分的就是形象了
世界很簡單 人類很複雜
3asv6 發表於 2017-2-10 02:41 | 顯示全部樓層

經過就黎兩個月鐵路通車係0甘去新界"牛河"同影車再翻黎,
都好覺鐵路通車同外面拉近左.最簡單有個可靠的唔塞車辦
法所謂出城.宜架等車由等巴士變等鐵路,由望天打掛等多
十幾分鐘先有車到宜家等幾分鐘就有車.感覺同外界拉近左
,所謂呢篇文最頭講的"一小時生活圈"我已體驗到.只希望
南港島線keep住唔壞就好了,巴士我已say goodbye.過埋
今年如真係有人講呢批"我的最愛"全退的話我會離巴士更遠
,巴士除新線新車型外已不值得我影...

"我的最愛"請睇我頭像或簽名估到係乜...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
jpoon 發表於 2017-2-10 05:59 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2017-2-9 12:32
我覺得漁安苑、新海怡廣場也可以有特惠站,方便居民和上班一族。

反而區議員建議深灣設特惠站,我覺得難 ...

漁安苑就算把啦,當日佢都放棄咗地鐵出入口
http://jpoon9394.blogspot.com/