hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測 ...
開啟左側

[其他] 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測試)

樓主| kay 發表於 2017-8-30 07:26 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2017-8-29 10:13
香港仔中心班客有條59A都唔用,係要同石排灣客爭4M坐
日日下繁有人冇車搭,有車又冇人搭

90B不嬲放暑假都少D人

但講真,港鐵學生優惠,平過90B
再加埋
以前去港大轉地鐵個班,依家唔駛去到咁遠轉車
所以地鐵通左,正常日子客量都大不如前

有D巴士/小巴線,其實除左車程輸
仲因為一D乘車優惠打殘

而59A班次唔算密
仲要好睇深灣係咪打爆架車

4M話晒剩係做黃竹坑站
世界很簡單 人類很複雜
StanleyVillage 發表於 2017-9-1 13:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-8-30 07:26
90B不嬲放暑假都少D人

但講真,港鐵學生優惠,平過90B

講學生優惠平過90B?唔好睇得南區人咁窮啦好嗎!南區出發的話只係爭嗰幾蚊雞,食飯食平啲都喺番度啦係咪啊!
而家唔係講緊住新界過海,學生搭鐵過海比巴士過海爭成十幾蚊

如果按照「南區交通」page所講,等lift要超過20分鐘,咁的話鴨島搭鐵再入埋港大main campus的時間,隨時比搭巴士多一倍!
https://www.facebook.com/southtr ... 640/?type=3&theater
咁我點解唔搭巴士番kong u?

利申,今年港大fresh grad

樓主| kay 發表於 2017-9-1 13:43 | 顯示全部樓層
StanleyVillage 發表於 2017-9-1 13:06
地鐵收得平真係大哂?唔好睇得香港人咁窮啦好嗎!南區出發的話只係爭嗰幾蚊雞,食飯食平啲都喺番度啦係咪 ...

http://www.districtcouncils.gov. ... ary_Information.pdf
鐵路通車後客量
90B -18.1%
91 -8.7%

當然你同我拗4.5問題
但91/90B跌咁D客,$4.5真係無影響?

剩係識得講港大,有咩意思
返工客,行街客比例更多,反而唔駛理?

好耐之前我都有質疑過你,不過你都無一次認真答過
當然無人迫你答

我見FB 個POST都無咩人討論
反而有人話點解唔早D出門口

不過南區交通本身都係巴士迷搞既
當然唔會叫人早D出門口,平DD搭港鐵,因為都唔符合自己個立場

當然,如個個PAGE真係扮專業,應該搞返次早D出門口搭港鐵再作比較

個時聯盟李晉生都係咬住呢個PT
而據知佢都係HKU生

不過算吧,聯盟已完成任務,南區亦CUT了60部車
而且好似CUT唔夠車,申請出年加價
都無野好批判,反正乘客取向控制唔到

就算巴士點好,依然有人揀鐵路

90B/91如果出年加價,就過6蚊,吸引力只會下降
巴士好得意,貴少少就趕客,反而小巴鐵路貴過巴士,無咩人嘈

好似4M,有-0.5優惠實收3.7,香港仔都好多人轉坐4M,3蚊車只係小巴上唔到既SECOND CHOICE

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 就算巴士點好,依然有人揀鐵路

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
dydx 發表於 2017-9-1 15:33 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-9-1 13:43
http://www.districtcouncils.gov.hk/south/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/TTC/11895/TTC_201 ...

仲有好多客係死等4M,唔諗其他車

4M一出嚟就有站,$3巴士(唔計48)要行出去
 樓主| kay 發表於 2017-9-1 17:50 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2017-9-1 15:33
仲有好多客係死等4M,唔諗其他車

4M一出嚟就有站,$3巴士(唔計48)要行出去

咪睇下年尾如果收返正價會少幾多人..

不過港鐵遲下會同小巴有協議互轉-0.3(唔駛小巴分擔)
即係將來最多收3.9(唔加價既話)

華富23/23M開頭比0.5優惠,5.5->5.0
之後有排無左,後來又有返優惠

不過23/23M如果無優惠
就會貴過晒4/4X/37A/37B/40/40M/43M

唔係話D人會格價,但價錢明顯係因素

好似華富,日日都有堆人落華貴搭72出銅鑼灣
一程慳2.2,少數怕長計

那怕要係富貴橋等LIFT,行去72條坑,排隊搭72(加埋接近8-10分鐘),就係唔搭42出銅鑼灣
世界很簡單 人類很複雜
3asv6 發表於 2017-9-2 03:13 | 顯示全部樓層

OT一問,有無人知點解今日港島線往柴灣方向0甘爆?等左4班(成19:00)先上到,
諗起當日0係九龍塘等左3班先去到上水方向0個邊...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
3asv6 發表於 2017-9-2 04:51 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2017-8-26 07:12
喺南朗山道有59A入到香港仔中心
但冇幾多個係專登等佢,都係見有車先上

小巴vs小巴計
下繁出去搭59A多數都快過4M到香港仔

住香港仔中心真係出去等N飛,再唔係就行.0甘岩見
有48翻黃竹坑站/78開就上.等得4M唔係好似你0甘
住石排灣就係唔想行,無理由比左錢仲要行多一段距
離.59A有時都無定向班次無人等正常,勁耐無車通
常總站上滿.去香港仔中心太多車再唔係就行,再唔
係住石排灣等死4M一程到屋企樓下,又無定向班次
59A無人等正常...

小巴版0個邊58/59系,69A重組0個篇有人講59A可以
疏到59 0甘半粒無車.點叫人有信心去等...
3asv6 發表於 2017-9-2 07:43 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-8-13 13:14
原來上星期小巴 37 及 A 已減班.

無人坐就係半粒時段.等車仲長時間過搭車,
變相趕客.我估590A可以行多三五年先摺可
以半年就瓜,希望唔係37系2018年甚至更早
摺線.我見下午37/37A得幾個位無人坐都開
半粒,唔通0甘客量只係暈花一現?!有客都
趕人去搭鐵.36X應該仲有客搭吧,不過我
0係南港島線通車前下午坐過36X等客都坐唔
滿...

P.S.GT3008已過港島49M,有人0甘快租翻
部車算夠運...
3asv6 發表於 2017-9-2 07:51 | 顯示全部樓層
lazyinhk 發表於 2017-8-28 19:13
住石排灣有時都幾無奈,比多少少搭小巴雖然唔駛行咁多,但等車就有排等,
搭巴士海濱落就要行一大輪又要 ...

搭巴好似得76,去香港仔唔上石排灣就勁多車.上
石排灣巴士收埋得翻綠小上.52宜家又cut緊0的班
次唔上石排灣.唔想行唔神心等死4M都唔得.再
唔係唔好搭鐵直接搭巴翻南區,不過又要受香隧塞
車無車翻問題...
 樓主| kay 發表於 2017-9-2 09:46 | 顯示全部樓層

3asv6 發表於 2017-9-2 07:43
無人坐就係半粒時段.等車仲長時間過搭車,
變相趕客.我估590A可以行多三五年先摺可
以半年就瓜,希望唔 ...

上星期六經過大街36X/37系總站
見到有3部綠VAN無做生意

鴨島生意難做係事實
小巴佬都未必考慮加價,加價自己無客

但好似小巴36/37/38,唔重組就可能交牌
到時0服務,咪又嘈..唔到運輸署唔批重組

前面我都有講,價錢平係會有影響
大街往返利東,依家係FREE,差在你肯唔肯行,呢下都好傷

又好似海怡,一向都有人上西村搭90,行去西村慳1.8-2.2
結果590/590A咪依家呢個死款,平就搭90,貴就港鐵

巴士公司見你班友咁肯行,點會拉90入海怡

同樣道理,巴士公司其實都好唔想做97,曾經係區議會叫人經地鐵站去利枝道搭90
所以可以評估到,590/97一定無好下場,成個鴨島最後可能剩90
世界很簡單 人類很複雜