hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 提早開 farewell party??
開啟左側

[情景分享] 提早開 farewell party??

leolaw 發表於 2017-1-8 00:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

成堆白板等開車. 3部81k串連, 搞到好似等開 last departure farewell 咁款

非常巧合地, JC3036同JC3075走埋一齊, 第三枚都係JC3xxx

加埋280x...

不過公道d講, 其中一部 (睇唔到車牌那枚)係加班車, 即係18分鐘內開三班短龍.

而且, 80m嘅存在價值亦得到完全體現!!
輪椅客可以鬆一口氣...
(or唔可以咁快放鬆住, 要快點加速推埋去80m嘅上車門處, 確定了自己係第一部輪椅等候金巴, 才可鬆一口氣)

輪椅客見到呢幕...如果80m排隊欄沒有其他輪椅等上車
就真係唔駛太驚嘞......不過千祈唔好走開喎, 咁嘅局面唔 "霸" 住個頭位......
除非突然發覺自己冇帶/唔見咗八達通, 而散銀加埋得$4.5, 湊唔夠$5.6
咁就可能有d麻煩

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
petcity 發表於 2017-1-8 00:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| leolaw 發表於 2017-1-8 00:39 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2017-1-8 00:19
早幾日81K咪出四架白板,當中三架連住開添

不過今日又正常返喇喎

星期一至五通常都係晚繁
S3, S4, 03車
(廠出飛單跟部車嘅NUMBER, 唔係 "黃底黑字" 嗰D)

或者
S4, 03, S1車

或者早繁
S3, 04, S4

不過, 如果沙廠仲係鬧車荒
有時如果短金派晒出去, 到蛇車/遲出車全日字軌出車時段
假如短金派晒出去, 得返小龍唔駛留廠可以派出街,
咁都可以體諒...真係寧願佢派足車連續幾部白板串連
都總好過收車/失班.

亦體諒佢車型限制下, 要限定某些字軌必須派金, 恐怕有D難度...
(儘管將289K歐三豪派上來係無任歡迎, 不過289K派12米可能大架咗少少)

至於相片, 係週末/週日影嘅.

樓主| leolaw 發表於 2017-1-8 00:54 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-1-8 00:19
早幾日81K咪出四架白板,當中三架連住開添

不過今日又正常返喇喎

2017年1月7日 (星期六) 下段三枚白板的確唔係連續開
傍晚6:28見81K白板轉入秦石返上圍邨...(可惜見唔到車牌)
之後嗰架已經係 JC3075, 然後KC8120 在後拖住卡到總站.

當日穗禾開編定開車次序
17:51 / 81K-蛇車 / (新田圍開15:36那枚, 原本ETA顯示白板, 但有可能實際係拉咗負責15:45嘅S1車提早開車負責呢班)
18:00 / 81K-蛇車 / (按實地觀察, 都幾肯定係白板, 似係柯打48X那枚白板 HY8872...但原定係廠出S1車KD2869...唔知係咪臨時對調)
18:09 / 81K-05車 / JC3075
18:18 / 81K-01車 / KC8120
18:27 / 81K-蛇車 / JA799 - 下段頭單新田圍16:12 那枚