hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 北區巴士路線計劃

acc1368 發表於 2017-1-14 01:09 | 顯示全部樓層

N373雖然係睇住N307條數食
P.S N307 都成$33.6
P.P.S N373如果真係要$39.9 即係同迫人坐紅頂無分別($39.9=$40 V.S $27)
銅鑼灣>屯門>元朗紅頂/九巴968

銅鑼灣(灣仔?)<>大埔<>上水紅頂/九巴978
差唔多錢(968 VS 978就差1蚊 紅頂同價/都係差1蚊)
咁N373應該都係貴過N368少少($36-37)
佢一下子就成40蚊真係
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
leungky0528 發表於 2017-1-14 10:05 | 顯示全部樓層
ktw1391 發表於 2017-1-13 23:36
673 去程經天后會唔會慢好多

好多人對依家塞10分鐘東廊不滿試下都好
kuro 發表於 2017-1-14 11:56 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-1-14 10:05
好多人對依家塞10分鐘東廊不滿試下都好

改行馬師道天橋就唔會慢過行英皇道
kay 發表於 2017-1-14 12:06 | 顯示全部樓層

N373一次過做晒大埔粉嶺上水
其實講真好大貪
但如果拆散做,條條唔夠客班次唔會密

九巴我話佢少少聰明
獨營線壟斷上述三區通宵隧巴服務

之後話有N373就可以唔做N307

如果平均每班車都有20人,應該餓唔死既

N373令我想起N969
通宵線依家定位應該係覆蓋大
一開始最大覆蓋,就免除N969當年改線問題
世界很簡單 人類很複雜
cheungtszfung 發表於 2017-1-14 13:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-14 12:06
其實講真好大貪

咁N373都唔入大埔廣福道呢d位(當然唔排除已經部署下年提出入埋大埔...)
幅蓋範圍太大咪又好似N281咁,無人由馬鞍山坐出九龍個個去哂小巴...
KC7800
JF1261 發表於 2017-1-14 14:02 | 顯示全部樓層
其實講真好大貪

咁宜家出港島都係得無定向班次嘅紅van
N373 行埋廣福道都唔會慢紅van 好多

仲可以做埋尖東紅磡返大埔北區特快
如果有雙向分段甚至食埋N73 部分班次就更好
N73 減到一小時一班
再加N271 轉N373 全程19.2 優惠

shakugan2005 發表於 2017-1-14 14:42 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2017-1-14 14:02

要咁食N73不如N73+N271合併開條紅磡站往落馬州(經沙田, 大埔, 上水)既N70出黎, 當初話N270係大埔至沙田同N271重疊而想整條大埔往落馬州既N73, 結果依家沙田往落馬州既N73一樣係大埔至沙田同N271重疊
GA6072 發表於 2017-1-14 15:35 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-1-14 14:02

N373唔入銅記又唔入紅隧
咁係咪經北角

再正D跑紅隧過獅隧,片埋埔公
跟70入到大窩西

TYChow 發表於 2017-1-14 17:43 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-1-13 23:54
開呢條E線真係用心良苦
為了收$17就華明西行到粉錦再東行出吐公、青沙先跑過60公里里數多少少
為了唔搶A線 ...

當「屯赤連接路」通車之後,E43一定改路!

現時的E43建議應該係做三班客:
1)東涌北↔北區 (主要係住北區的建築工人)
2)東涌北→青衣南 (主要係住青衣的建築工人,但他們有部份人可以搭E21或E32)
3)青衣南→北區 (部份人會去青衣機鐵站搭279X,也有些乘客搭49X、249X去沙田轉車)

當E43改行「屯赤連接路」的話:
1)東涌北↔北區:E43本身就可以改行大橋口岸,加東涌北、東薈城,甚至機場後勤區。
2) 東涌北→青衣南:夠客的話,E32就可以拆線專行青衣南及東涌
3)青衣南→北區:或許大巴哥會拆279X部份班次行青沙,做埋葵芳D客。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
KC3555 發表於 2017-1-14 19:19 | 顯示全部樓層

其實講真好大貪

佢所指嘅大埔係圍頭村到九龍坑嘅一段。
唔好俾佢誤導。
去大埔區議會無N307的話一定會嘈到拆天。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....