hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議296A,296C,296D全部繞經調景嶺
返回列表 發新帖
開啟左側

建議296A,296C,296D全部繞經調景嶺

流星☆雨 發表於 2017-1-16 10:38 | 顯示全部樓層

kuro 發表於 2017-1-16 06:43
「首先,呢度無人唔尊重你既言論自由,你打既野一字不漏地貼晒上討論區;而我地版友都係一直照睇你一貫既P ...

阿區議員助理,乜原來你上F1板出啲咁嘅post就可以回應到你果班「威脅」你既將南居民?

你做得議助,無理由唔知巴士野有幾麻煩,無理由唔知上黎出post係唔會令到啲線真係入晒調景嶺架

唔知你有無做啦,但你認真係要為左你口中果班「威脅」你既將南居民,要交數,
就好心直接去信運吉同九巴,直接去遞信,你老闆就學下荃灣青龍頭果位咁,認真少少提啲有建設性既建議

如果你真係寧願黎出post俾大家鬧就當交數俾你班居民,我為你老闆請著個咁嘅助理感到擔憂。
趕客路上 理_得你
5504~NK3640 發表於 2017-1-16 15:59 | 顯示全部樓層
「首先,呢度無人唔尊重你既言論自由,你打既野一字不漏地貼晒上討論區;而我地版友都係一直照睇你一貫既P ...

1.「明明就係語言藝術,仲要語帶中語暗示如有人投訴,就會有人停板,完全係恐嚇行為。」

簡單一條邏輯問題都俾你話我恐嚇,究竟你係真唔明定扮弱小?
「如果一眾版友投訴你要求你停版,你又係咪真係會停版?」答案當然係唔會啦,雖然我都好不齒有d post拖累左iTalk討論質素(唔好再對號入座啦),但我做左咁耐會員,D admin有實際行動既寥寥可數。

2. 「我以上說話已經Delete, 你咁回覆已Delete内容叫回正題? 有時真係忍唔住笑。」

Suppose post左出黎既文就唔改得既,最多就係下面補充番,你post左再delete咪即係等於你自己知錯要毀屍滅跡?

3. 「本人作為調景嶺區議員助理,調景嶺及將軍澳南居民要求296A,D繞經調景嶺受害者, 但將軍澳南,調景嶺居民有沒理過本人及同邨居民感受?」

首先多謝你肯坦白,原來你就係個位區議員助理。但請你搞清楚,你地無左796S同埋只有繁時既796P,係運吉同老新既計謀,而唔係296系沿線居民。人地有欠你嗎?當調景嶺仲係一塊爛地個時人地已經利用296系出入,而296系路線一直都無大改。

4. 「我係受將軍澳南居民威脅先作此建議,但我係受害人, 比「部分人」屈「司馬昭之心」抑或係某些人係個班居民大帝同黨。」

作為區議員助理,如果你係因為有惡勢力威脅你要係iTalk post文,我建議你立即同你上司彙報。
相反,如果你作為區議員助理,只盲目和議部份調景嶺居民無理的要求,咁我只可以講,你,就係時下人人所講不懂批判既「港豬」,幫唔到該區居民做實事。

正題。
296系基本上大改機會好微,可以修改既路線只有296D及296M。296M的話可以討論既有好多,包括將佢包裝成一條H線,甚至坎掉重練,建議另開Post討論;
但如果係296D的話,佢會係加經康城而非調景嶺,原因你自己之前已經答左自己,因為296D/796P兩線重疊。
s121424 發表於 2017-1-16 17:48 | 顯示全部樓層
樓主,咩車到你樓下,你有冇理其他人感受
你知唔知296A繁時幾多人?
一個觀塘市中心已經打爆半車

F1係俾人建議
但要有建設性
如果俾你咁玩
唔洗一日成個F1變咗村巴線
 樓主| kuro 發表於 2017-1-17 12:08 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2017-1-18 02:15 | 顯示全部樓層

「本人若是區議員助理,一早唔需要再此爭議」

咁你仲係唔係區議員助理?

「你斷章取義,依句文法有咩問題「本人作為調景嶺區議員助理,調景嶺及將軍澳南居民要求296A,D繞經調景嶺受害者」,個例子同「兒子生性病母倍感安慰」一樣,我問你兒子生性病,母倍感安慰咩?你懂的。」

依句文法無問題,表明你係
1. 調景嶺區議員助理
2. 將軍澳南 > 調景嶺的屋邨居民 (Ref: #10)
3. 「受害者」
咁之後呢?

「仲有一句句子唔可以兩個及字係漢文字句子內,例子「本人作為調景嶺區及調景嶺及將軍澳南居民要求...」個個意思已經好唔同。」
你嗡乜?
我#12既回應一個「及」字都無。
唔好令人覺得你心虛而轉為係討論區拗文法擾亂視線。

「我都想問班大帝,搞竟點加車經調景嶺,但佢哋無諗過實際Quota制及巴士公司保護主義,296D邊可能維持15-20分鐘一班,仲可以延長路線及途經其他道路。」
4點回覆:
第一,咩係搞竟? 我真係load左好耐都load唔到
第二,加經調景嶺不可行,因為已經有796P,而且運吉落閘
第三,要延長296D,一蛇轉一正就可以,因為仲有其他柯打車
第四,本人曾提出過296D延長至康城既建議,似乎未有資格做大帝

正題。
無正題了已經唔知你想講咩。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
gu9434@24 發表於 2017-1-21 21:46 | 顯示全部樓層
調景嵿樓下有偉大既港鐵

就算有巴士都係新巴做
又點會到九巴呢
leeallen 發表於 2017-1-23 12:43 | 顯示全部樓層

你斷章取義,依句文法有咩問題「本人作為調景嶺區議員助理,調景嶺及將軍澳南居民要求296A,D繞經調景嶺受害者」,個例子同「兒子生性病母倍感安慰」一樣,我問你兒子生性病,母倍感安慰咩?你懂的。

樓主請先學識逗號、頓號及結構助詞的用法, 否則真係「兒子生性病母倍感安慰」,

仲好意思問人有咩問題!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kuro + 1 + 10 Close topic,先攞尾彩,可笑

查看全部評分

ATENU1198 (UR1585) @ 619
S3BL470@98A 發表於 2017-1-30 01:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽