hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵鍾情強國制列車,貪平不理安全!?
開啟左側

港鐵鍾情強國制列車,貪平不理安全!?

Kaix 發表於 2017-1-18 09:14 | 顯示全部樓層

Sienta 發表於 2017-1-17 15:28
「一個七百萬人發展成熟既小城市都咁難管治,一個十三億人口真正解放唔夠三十年既發展中國家,你想佢點? ...

強國有好多問題就係人都知,亦唔怪得人對強國貨冇信心,但冇信心同偏見係兩回事

因為強國咁多問題而認定強國貨會爆炸,推祟的日貨先爆炸卻對事件迴避不提,甚至攻擊誣揑重提日貨爆炸的人,咁樣又係咩玩法?
Kaix 發表於 2017-1-18 09:34 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-1-16 22:14
如果係盲目去反﹐沒有理解過事件的事實﹐係最可悲的事。

日本車係爆過﹐唔通用admin權力去刪文﹐便是沒 ...

你估佢地唔想admin刪文?根本佢地就係流住中共一樣的DNA,只係因為身處中共建制的對立面先得以站在道德高地,中國自古以來政權更替都係暴政推翻暴政,DNA決定一切
日本自己都重提福知山線事件,反而在香港重提福知山線事件同千九爆炸事件係會被排擠甚至被攻擊、批鬥、誣揑,手法同中共打壓異己一模一樣
lwb701 發表於 2017-1-18 09:42 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-1-18 09:01
我好肯定日本千九唔只一次要清客返廠,而且我唔清楚清客返廠大件事d定變壓器爆炸大件事d喇 ...

所以呢?千九清過客就係寧願比貴D都要買中國車嘅原因?
唔好話係你自己起模設計有問題?定係你想話香港人唔係中國人?曲線推港獨?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
AV385 發表於 2017-1-18 09:57 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2017-1-17 08:01
德國嘢係垃圾你講緊咸豐年前呀?起碼人地去到二戰個軍事技術已經好勁啦喎
點解人地德國日本貨出到黎品質咁 ...

即使係咸豐年前又如何,呢個係鐵一般既事實
德國由146年前不停製造垃圾產品搞到130年前英國要立法規定德國進口要寫明“Made in Germany"
去到你所謂既二戰軍事技術好勁前後用左幾多年啊?
中國真正既開放到經濟起飛前後總共又有幾多年啊?
你又比左幾多時間中國去累積技術啊?

當初德國工業發展所有技術難道全部係自己研發??如果係,英國佬點解會話德國貨厚顏無恥啊?
日本既汽車龍頭豐田都係由拆散人地部德國車起家,咁呢d係咪應該叫抄?
真金白銀買技術叫走捷徑,個d個個月比幾百蚊學樂器學手藝,咁個d又係咪走捷徑?
你一個仙都冇比有一班老師教左你咁多年咁又應該叫咩?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
053h4 發表於 2017-1-18 11:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
oman 發表於 2017-1-18 14:52 | 顯示全部樓層
睇左咁版D 討論都唔係太直接講鐵路
我好簡單, 睇得出市區線, 西鐵線, 所有非中國製列車o既手工都好過 C TRAIN 同 Q TRAIN
手工呢D 野好明顯, 差D 就係差D
MTR 要平, 但都唔好將價就貨. 睇下C TRAIN D 扶手甩油, 焗油白變黃, 唔識鐵路o既市民都睇到.

Kaix 發表於 2017-1-18 21:21 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-1-18 09:42
所以呢?千九清過客就係寧願比貴D都要買中國車嘅原因?
唔好話係你自己起模設計有問題?定係你想話香港人 ...

我幾時有支持過買中國車?俾我揀一定揀日本車,但同時我對於一d言論無理針對中國車而抱不平

你好似真係認為日本車永遠唔會壞,日本車就算壞就算爆炸,都一定係港方設計出問題,唔關日本事,你自己已經講到出口冇得唔認

Kaix 發表於 2017-1-18 21:33 | 顯示全部樓層
oman 發表於 2017-1-18 14:52
我好簡單, 睇得出市區線, 西鐵線, 所有非中國製列車o既手工都好過 C TRA ...

呢d言論就中肯得多,中國野手工始終差一截,有歐日車同中國車揀我一定係揀歐日車

「中國車會爆炸」,所有事故都賴落中國車度,日本車出事就賴港鐵設計保養唔好,俾人批評言論失實就搵一大堆中國問題合理化言論同將自己置於道德高地,彷彿只要反共立場就講乜都可以,似足中共環球時報咁無賴
lwb701 發表於 2017-1-18 21:49 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-1-18 21:21
我幾時有支持過買中國車?俾我揀一定揀日本車,但同時我對於一d言論無理針對中國車而抱不平

你好似真係認為日本車永遠唔會壞,日本車就算壞就算爆炸,都一定係港方設計出問題,唔關日本事,你自己已經講到出口冇得唔認

你好似真係認為香港人好把炮,自己設計嘅車就算壞就算爆炸,都一定係日本生產商出問題,
唔關自己中國人事,咁同成龍口裡說愛國,但又話「電視一定要買日本的」一樣  
你一句話「俾我揀一定揀日本車」,表面扮中肯去睇中國貨,
但心入面有預設答案就日本貨優先,呢種心態係香港其實好常見,唔洗收收埋埋wo。
就算你無講得出口都冇得唔認。

我無話過日本車唔會壞,我都亦無針對中國車。
上面我講過咁耐以黎坐C Train 都係中過一次清客,呢d細單野,又唔係老屈中國車會爆炸。
咁你都認為我係針對中國車,成日係屈人地咩中共環時,我無野好講囉。
邊個中肯邊個唔中肯,自己心裡最明白啦。

QC差由觀塘綫C train一出街已經比人講緊,又唔係價低者得,又唔係QC技術得別標青,點樣說服人地中車得標呀?

如果以上描述質疑都算無理言論,叫做人地針對中國車,
咁邊個選擇性失明邊個唔中肯邊個最似中共,大家有眼睇。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Sienta + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
tomtom2015 發表於 2017-1-18 22:53 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2017-1-18 14:52
我好簡單, 睇得出市區線, 西鐵線, 所有非中國製列車o既手工都好過 C TRA ...
所有非中國製列車o既手工都好過 C TRAIN
東涌線西班牙車同將軍澳線KTRAIN真係好得過C TRAIN?
最好似乎只有SP1900同英製列車.....但呢D車都唔係上市後既港鐵買

如果新南北線K TRAIN水平都係咁參差,就再一次證明港鐵眼光好有問題,就算比佢買日本車可能都變垃圾