hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃

流星☆雨 發表於 2017-1-21 23:45 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-1-18 11:55
老實講290A本身都密過290,而且290A其實走線都唔會點有得點改,反而應該檢討下290同290X點分工。
講緊安 ...

290本身秀順不停站喎,將軍澳啲區佬係咪真係會咁順攤放佢上安達?尤其係佢地同觀塘山番咁多牙齒印……
趕客路上 理_得你
ATE31 發表於 2017-1-22 03:30 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-1-19 10:53
康城問題係入面無得點兜,得三邊馬路成一個C形,區內唔似第一城有條馬路貫穿。而且其中一條馬路盡頭係巴 ...

網上搜尋睇番日出康城最終規劃圖,係會有新建馬路貫穿裡面各期住宅而不需繞經外圍,但入面既道路好似係私家路,至少我見過領都同首都中間條路有牌係咁寫,第時會唔會俾巴士行就真係未知
fleetline 發表於 2017-1-22 08:27 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-1-16 20:47
康城過幾年隨時比296系更邨巴,特別係796E,未來擺清島加康城上將南隧就一路踩住去,其實會夠鐵打,而且 ...

比得新巴做, 你想佢唔兜晒成個將軍澳南先入隧道都幾難.

儲錢
fleetline 發表於 2017-1-22 08:42 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-1-18 12:45
睇黎你真係完全睇唔明個型勢
尚德本身總站的確係有優勢,特別係過條馬路真係遠唔少,你知我知新巴都知 ...

新巴真係蠢過隻豬, 自己大把新樓落成唔走去插旗竟然走去個人口開始老化屋邨搶客.如果搶唔到, 就新舊區客都做唔到.

甚至比你搶到客, 到時舊區人口老化咪一樣要面對客量減少問題.

當然, 運輸署點都要負上最大責任, 而將軍澳南新區果幾個區議員, 都似乎做唔到野.

儲錢
fleetline 發表於 2017-1-22 08:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-1-17 23:03
都係一句,之前692臨取消前,坑口早繁唔少班次都上到三四十件
你執到班客返來就有得做
問題係宜家搞真係太 ...

如果有心做, 最小應該跟番692走線.

反而我想講番692P問題, 而家改坑口總站聽落就好似聽民意, 不過又唔入坑口圈又要兜調景嶺就知冇人搭,
仲要加多句三個月後睇客量再決定是否取消, 咁擺明想殺多過幫.

692P問題有好多, 頭班車太遲, 中間班次過密, 舊灣仔警署冇站, 全部都係容易解決兼對客量有幫助就全部唔做.

儲錢
GK3258 發表於 2017-1-22 09:55 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-21 22:38
Slippery Slope , 796P 改左商場門口有站都唔可能保證搶到 296D 客,人地總站始終係有優勢,100% 有位坐 ...

咁當然,究竟尚德巴總威力大到一個點嘅程度,可以留得住幾多%客,呢一個問題就唯有時間先証明到。我講嘅只係一個worst case scenario ,純粹係建基於現時運吉立場呢個既定事實,而運吉又有無咩小動作,呢方面真係好難講。之但係最好情況,當然好似C板友咁講新記專心做番將南唔好咁貪心。

橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2017-1-22 10:02 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-1-21 23:45
290本身秀順不停站喎,將軍澳啲區佬係咪真係會咁順攤放佢上安達?尤其係佢地同觀塘山番咁多牙齒印…… ...

就算係都係寶達安達一換一,安泰唔停站,過多幾年個站放正中,唔想行咪落去坐290A,反正客係咪都袋自己袋,而290又快左就已經掂。
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2017-1-22 10:30 | 顯示全部樓層
ATE31 發表於 2017-1-22 03:30
網上搜尋睇番日出康城最終規劃圖,係會有新建馬路貫穿裡面各期住宅而不需繞經外圍,但入面既道路好似係私 ...

入面啲路私家路黎,而且都無預巴士入,連站都無預,基本上外圍走就梗架喇。
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2017-1-22 10:37 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2017-1-22 08:42
新巴真係蠢過隻豬, 自己大把新樓落成唔走去插旗竟然走去個人口開始老化屋邨搶客.如果搶唔到, 就新舊區客 ...

有啲公司望到人地一個區都做到風山水起,望住自己堆線做到pat屎咁,又唔諗下係自己問題,咪走去搶人地個倉囉。
又或者咁諗,南面堆新樓點都落自己袋,到時點拆線點改都係入自己袋(你知呢間公司最興就係會覺得自己啲線會快過鐵然後就乜都玩特快到頭黎又唔夠鐵穩定),咁咪搶人地嗰區囉。
問題始終出於運吉,不過無計,官商勾結
橫看香港巴膠
GW5878 發表於 2017-1-22 16:01 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-1-22 10:37
有啲公司望到人地一個區都做到風山水起,望住自己堆線做到pat屎咁,又唔諗下係自己問題,咪走去搶人地個 ...

問題係堆新樓,以致係整個將軍澳南,都唔係你想像中咁好做

堆新建私樓根本就係鐵路效應
選址近鐵路站,甚至鐵路站係 Sell 樓方法
而且一起好已經會有天橋駁到去鐵路車站
如果唔係鐵路效應就係非富則貴,例如清水灣半島,對手係私家車
巴士要搶攤好難

堆公屋個規模唔大,且散亂
加上附近都係冇位比巴士埋站
巴士唔係冇客,不過增長唔多

調景嶺出九龍用將隧根本就係兜路
就好似馬鞍山用獅隧去觀塘一樣
再睇下條鐵路係五桂山直出,就如有條鐵路行大老山咁樣由馬鞍山出觀塘
巴士要 Sell 快好困難
而且調景嶺仲要係綠線頭站,等多兩分鐘一定有位坐到旺角
巴士要 Sell 舒服都好困難
調景嶺似荔景同火炭咁樣,唯一入區果條路就係遠比鐵路迂迴
成日話新巴無心做,但參見荔景同火炭,我又唔見得九巴做會好好,至少坑口有成堆定線過時路線,係個中心圈載空

根本成個將南係得尚德邨比較好做
成個公屋規模大,遠離地鐵站,且埋站位置好 ( 有d位一落車行 1 分鐘已經係屋企門口 )
如果單靠日出康城 / 天晉 / 調景嶺,真係食得屎, 796S 死咪就係咁囉