hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃

三巴合一 發表於 2017-1-22 16:40 | 顯示全部樓層

290X既安達臣分支,已經唔能夠叫X,應該改命叫290P。

而即將開既290X就叫返290X

hadboy5 發表於 2017-1-22 18:15 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-22 16:01
問題係堆新樓,以致係整個將軍澳南,都唔係你想像中咁好做

堆新建私樓根本就係鐵路效應

一條大直路轉多個彎就係隧道口都做話唔方便,竟然仲好意思攞獅隧同大隧去比較,我都要寫個服字,閣下的言論簡直令我茅塞頓開,大隧講地理位置去觀塘係近過獅隧,而且係條車路,用佢當然順理成章啦,呢個無得拗,但將隧同五桂山隧係睇地圖兩者都係45度角去觀塘姐,而且距離一樣咁上下,分別在一個順時針同逆時針姐,原來五桂山隧道係可以行巴士,荔景呢個老人公屋區竟然可以同年青豪宅區比較,又係令一個亮點,試問聲一個人口超級老化的地方,即使好像46X咁積極又如何,咪又係無客,你唔好忘記九巴都曾經好積極做好荔景區喎,咁我又好想問下新巴有無試過好積極去做將南呀!成個將南得796X同798叫做比較似返個樣咋,兩條線仲要係獨市先似返個樣,假若真係無心機做就唔會死攬30啦,搞到荃景圍班客陪葬啦,搞到30X同234X重組唔到死兜,寧願縮荃灣段都唔搞荔景段,而且無諗過搞荔景段,但將南呢!人口多過荔景山多多聲啦,而且又唔係老人區,客源基礎多過荔景多聲啦,對比返九城新,我想問下邊個俾人埋怨做唔好比較多,港島區接近無一個地區滿意佢咋,連柴小都插呀!火炭呢個工業區又無觀塘的人流大同多,山上得一個穗禾苑,客源基礎有幾大,原來將南同荔景係閣下的心目中係相同㗎
GW5878 發表於 2017-1-22 18:27 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-1-22 18:15
一條大直路轉多個彎就係隧道口都做話唔方便,竟然仲好意思攞獅隧同大隧去比較,我都要寫個服字,閣下的言 ...

五桂山行到巴士咪就係將藍通車之後囉,即係話要等多十年將南巴士先有發圍

係你搭車唔覺
由調景嶺經將隧出九龍,先係尚德邨左轉 90 度,係電話機樓左轉 90 度,入隧道前懸崖位 ( 怡心園至翠林 ) 再左轉 90 度
如果你覺得係一條大直路咁唔該你自己渣車渣一次果段路,唔好轉彎啊,我聽日準備買報紙睇交通意外
呢三段兜路水平同翠林經將隧出九龍一樣
而且將隧個東北-西南走向,完全唔係直指調景嶺,如果調景嶺要用將隧出註定兜路

亦都因為咁
就算唔塞車,巴士行到 70 ,出觀塘都冇可能快過地鐵
咁仲唔係道路問題係咩,你呢D為反而反既討論我真係要寫個服字

我無話幾區人口結構係一樣
我係講幾區既道路網結構一樣
新巴做得好唔好我唔講,但九巴又係咪你口中咁神化
我廢事再拎荔景同火炭同你講,就拎返日出康城
98D 康城特同 98S 又做成點, 298E 又有幾多康城客
根本就係地區問題多過巴士公司問題
hadboy5 發表於 2017-1-22 18:47 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-22 18:27
五桂山行到巴士咪就係將藍通車之後囉,即係話要等多十年將南巴士先有發圍

係你搭車唔覺

講為反而反的功夫點及閣下,搞到俾人停版,點解唔回應一下九巴頹做荔景同火炭的問題呀!我承認我睇錯左,調景嶺係無得同巴士鬥係觀塘,但呢度聽聞個個都認同796S做得唔好唔關新巴事,但係咪代表其他路線都可以頹做,日出康城盲都睇得出運吉企係邊度啦,做得唔好喎,原來道路結構係唯一一個因素,令到客量唔好㗎,人口結構唔係仲緊要咩,我無話過將九巴神化,而且呢度亦無人咁做,我只係以事論事咋,同埋我知道一個事實就係新城做荔景一定差過而家,睇下半山區就知,絕對唔係我的偏見
GW5878 發表於 2017-1-22 19:08 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-1-22 18:47
講為反而反的功夫點及閣下,搞到俾人停版,點解唔回應一下九巴頹做荔景同火炭的問題呀!我承認我睇錯左 ...

個問題係班人係因為條鐵路先搬去將軍澳南住呢
講到運吉咁幫新城
咁我講運吉幫九巴既 290 系好未
某個 K 字頭人兄曾經 Post 過張相話彩明得 6 個人等車,已經叻唔返咁 post 張圖上黎
咁唔知代表 d 咩呢?
成區得 6 個人等車我真係無眼睇

都係果句
新巴係咪差我唔評論
不過九巴係咪明顯地好過新巴,我好懷疑
九巴都有堆小區對住條鐵路投哂降咁,運頭塘、碩門、中文大學、樂富、朗屏、……
hadboy5 發表於 2017-1-22 19:26 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-22 19:08
個問題係班人係因為條鐵路先搬去將軍澳南住呢
講到運吉咁幫新城
咁我講運吉幫九巴既 290 系好未

九巴好明顯地好過新巴,呢句我都唔認同喎,朗屏果度唔係九巴愛理不理,係區議員唔願理,當然朗屏居民唔爭氣係事實,樓下有車都唔支持無佢乎喎,寧願出去搭車都唔願意樓下搭,運吉幫九巴我又唔認同喎,新城到呢一分鐘的轉乘都孤寒到死,先唔論有無有無咁大的網絡去支援

Ps:一早都話你唔忿氣九巴做290而瘋狂地踩㗎啦,而家終於認啦,新巴你唔評論呢樣都睇得出你支持邊度啦
GW5878 發表於 2017-1-22 19:39 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-1-22 19:26
九巴好明顯地好過新巴,呢句我都唔認同喎,朗屏果度唔係九巴愛理不理,係區議員唔願理,當然朗屏居民唔爭 ...

咁又點,用其他野例如轉乘比較有意思?咁就可以反映服務水平同心態?
我剩係知搭新城較九巴平少少,至少係將軍澳係,唔知你點睇?

290 係條定線同地點問題多過九巴問題,我亦都唔見得條線新城做會係彩明有超過 6 個客,所以你果句「因為九巴做所以踩」唔成立
hadboy5 發表於 2017-1-22 20:18 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-22 19:39
咁又點,用其他野例如轉乘比較有意思?咁就可以反映服務水平同心態?
我剩係知搭新城較九巴平少少,至少 ...

車費呢樣野,新巴十幾年無加過價,但九巴呢,加左好次價喎,可能因為車費平,所以先咁差,又點樣可以比?同埋新巴收得平過九巴的話點解290系唔係新城中標,點解佢輸?服務水平同心態我可以話俾你聽,新城有心做應該無議員對新巴極度反感喎,你咁講法九巴做290做得好差,原來私底下加車都叫服務水平差喎,閣下真係叻的,新巴投到290我估計只得一條類似290A的物體,仲要落力爆大秀茂坪而忽略將軍澳段,定線方面係因為唔行隧道同埋因為山下優越論先覺得唔妥,因為呢個論點搞到停板都仲唔心息的話,唯有成全你等你再停板啦
RobynnNKendyFan 發表於 2017-1-22 20:28 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-1-22 20:18
車費呢樣野,新巴十幾年無加過價,但九巴呢,加左好次價喎,可能因為車費平,所以先咁差,又點樣可以比? ...

新巴 2008 年加過價 wo
同埋果次好似加得勁過九巴 wo
反青沙撐獅隧
hadboy5 發表於 2017-1-22 20:42 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-1-22 20:28
新巴 2008 年加過價 wo
同埋果次好似加得勁過九巴 wo

但九巴試過年年加喎,我樓下條線都累積加左兩蚊啦,呢下九巴真係幫唔落