hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃

GK3258 發表於 2017-1-16 14:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-1-16 14:24
問題係佢地掛住執雞,執到本來更值得做的拓展服務範圍、食跨區貴價客的機會都執走左

而 93K 咁搞法,分 ...

你嘅評論無錯,但係九巴似乎唔係咁着重呢條297。
始終山上短期內都無鐵,而山上番嗰邊商貿區應該都會有一定需求。
297回程都已經好慘淡,第時通左沙中其實真係無乜客剩,我覺得到時297就算收得貴都唔大意義。至於依家至通車期間,九龍灣班客就可以有齊平同貴車選,絕對係好事
橫看香港巴膠
樂仔〞 發表於 2017-1-16 14:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-1-16 14:24
問題係佢地掛住執雞,執到本來更值得做的拓展服務範圍、食跨區貴價客的機會都執走左

而 93K 咁搞法,分 ...

其實我覺得 93K 入得九龍灣就不如行埋啟晴邨
借 93K 間接地幫 5D 一半服務範圍做全日(到時 5D 就直出直入翔龍灣架啦),又可以避開啟祥道塞車,甚至玩埋旺角、油麻地、佐敦至啟晴貴價流水,一雞幾味,其實呢個算盤先至響
S3BL100 發表於 2017-1-16 14:45 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-16 14:31
怕遲到/趕既咪早d起身囉,小學都有教啦

如果係轉車,搭你心愛既 290 同樣轉到絕大部分,

你呢D言論同某局長對住日日金鐘等兩三班地鐵先上到車的蟻民講,叫佢地等多班車既何不食肉糜論調,有咩分別?

調返轉,你嫌 98C 爬山阻你時間,我同你講,你咪早D出門口囉,你會點諗?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 可能要搵人幫佢買埋廁紙先生存到.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-1-16 14:50 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-1-16 14:42
你嘅評論無錯,但係九巴似乎唔係咁着重呢條297。
始終山上短期內都無鐵,而山上番嗰邊商貿區應該都會有一 ...

其實山上往來商貿區已經有 111 綠小,仲有條成日嗌蝕錢既 106

111 上唔上到車都係問題,上唔到車既已經有人見 93K 照上然後行過去

不過 111 行繞道,就算 106 都快過 93K,只要 93K 經觀塘先入九龍灣,對山上乘客都依然只會係 111 上唔到車先至焗搭既選擇

所以我好傾向變條康翠 - 繞道 - 九龍灣 - 佐敦尖咀線出來

GW5878 發表於 2017-1-16 14:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-1-16 14:45
你呢D言論同某局長對住日日金鐘等兩三班地鐵先上到車的蟻民講,叫佢地等多班車既何不食肉糜論調,有咩分 ...

你咪咁樣返去同訓導部講囉

點解香港有咁多怪獸家長就係因為咁啦,永遠只會覺得係人地既問題,唔去諗下自己有冇能力去做D野改變狀況

Sorry 我早就當左 98C 呢類爬山線係死既,我只會入返地底,呢個就係我既 Solution
S3BL100 發表於 2017-1-16 14:58 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-1-16 14:44
其實我覺得 93K 入得九龍灣就不如行埋啟晴邨
借 93K 間接地幫 5D 一半服務範圍做全日(到時 5D 就直出直 ...

其實之前傳緊九巴有意改 93K 入九龍灣果陣,我已經諗緊係咪同 5D 拖咁耐都唔全日有關,
因為 5D 其實我真係睇唔到點樣可以夠客做全日

不過如果 93K 做埋啟晴,即係將其他區騎劫 93K 的情況進一步惡化

屎忽數唔係問題,屎忽數搞到阻礙提昇往來其他地方的服務先係最大問題

以 93K 5D 情況,我寧願 5D 加部車,改行上路,跟 93K 去旺角東站全日,
咁就會全日都夠客,做埋啟晴德朗去佐敦油麻地旺角南流水,而價位未至於趕客。
雖然會收少左,但客都可能多返,更重要係可以放直接無後顧之憂拎 93K 去做其他野,尤其是山上 - 九龍灣 - 尖咀,新客都賺返返來

係差承啟道延長段,可能要用其他方法處理,例如 297…

S3BL100 發表於 2017-1-16 15:00 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-16 14:55

點解香港有咁多怪獸家長就係因為咁啦,永遠只會覺得係人地既問題,唔去諗下自 ...

你嫌 98C 慢可以走去搭鐵,因為你樓下有鐵

而山上無鐵,根本無其他選擇

GU9338 發表於 2017-1-16 15:03 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-16 14:55

點解香港有咁多怪獸家長就係因為咁啦,永遠只會覺得係人地既問題,唔去諗下自 ...

呢句係風涼話嗎 ?

樓下有鐵做逃生門 ,
道貌岸然話山上更少選擇嘅人唔識應變 唔識做人 blah blah blah

呢啲咀臉睇新聞見得多 估唔到上黎呢度想 relax 一下都避唔到
請用文明來說服我。
GW5878 發表於 2017-1-16 15:10 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-1-16 15:03
呢句係風涼話嗎 ?

樓下有鐵做逃生門 ,

說話唔係咁講,有鐵路已經令到巴士資源整體係少左
將軍澳山下得寶林同尚德算係有兩條巴士線去旺角,但上左山既康翠有三條線,秀茂坪有六條,條數又點計?以班次計就更加唔洗講,將南好多車等到變化石先有車,但係上左山呢?死等一條先會等得耐先有車

鐵路只係另一種交通工具,但絕對唔係乜野萬能野或者係逃生門

ma212223 發表於 2017-1-16 15:33 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-16 15:10
說話唔係咁講,有鐵路已經令到巴士資源整體係少左
將軍澳山下得寶林同尚德算係有兩條巴士線去旺角,但上左 ...

你計埋每個鐘頭大概15班嘅地鐵先講啦

山上有咩路線配搭可以一個鐘頭有>20班車?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 無可能會有 lol

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?