hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 沙田區巴士路線計劃

straysheep123 發表於 2017-1-26 01:48 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-1-26 00:17
唔講顯田受唔受,都唔講87B受影響乘客,只係講一樣野

新田圍自己直上青沙,非繁30?定係60?

87b 轉青沙最大困難嚟自石硤尾
會投訴冇晒車去沙田同旺角

如果轉青沙, 最好都係跟985 上青沙

顯徑人唔少因為286x兜4美 太慢轉搭鐵

出到去行君匯港出返原87b 線到菜街南落彌敦道轉佐敦道返沙田

其實得罪講句, 直落埋天星轉九龍公園徑圓方返沙田

咁行可能仲多客路
TYChow 發表於 2017-1-26 01:56 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-1-26 01:20
其實 281A 起碼可以拆兩條,
舊線用佐敦道出番彌敦道上獅隧
一條 281P 跟 280X/271X 上青沙

其實我反而驚單靠大角咀未必夠客,最好拉埋機鐵站,甚至南昌站。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
TYChow 發表於 2017-1-26 02:07 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2017-1-26 01:48
87b 轉青沙最大困難嚟自石硤尾
會投訴冇晒車去沙田同旺角

其實我想286X能拆做四條線:
美田邨、顯徑邨各有一條去深水埗,深水埗分別順逆時針咁行
蘇屋邨、海麗邨各有一條去大圍火車站。

不過可能要30架巴士先應付到。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
hk20020062 發表於 2017-1-26 02:18 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-1-26 00:17
唔講顯田受唔受,都唔講87B受影響乘客,只係講一樣野

新田圍自己直上青沙,非繁30?定係60?

你講得啱,咁上青沙就逆時針入顯徑街
mrm23 發表於 2017-1-26 08:46 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2017-1-26 01:56
其實我反而驚單靠大角咀未必夠客,最好拉埋機鐵站,甚至南昌站。

如果 72X/72P 個case,放工幾班應該絕對夠做
亦可以試驗下呢類半村巴線 work 唔 work

對運吉黎講,呢種走線可以分流繁忙地區的交通流量
對巴士公司黎講,咁樣走線可以提升營運效率,
試驗成功的話,其實係三贏。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-26 09:07 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2017-1-25 23:29
287X下繁入沙田,根本大部份人去到大圍就落車轉火車、馬鐵、803,真正去秦石、博康、水泉澳只佔全車三份 ...

第一大圍落極咪又係五六十個客轉馬鐵既秦石轉仲方便

第二大圍落又係唔係代表一定要轉小巴/鐵?
十幾廿個行去天橋又點計數?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVW28 發表於 2017-1-26 09:22 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-26 09:07
第一大圍落極咪又係五六十個客轉馬鐵既秦石轉仲方便

第二大圍落又係唔係代表一定要轉小巴/鐵?

我諗係大圍站落既,都唔一定要轉車既,可以係去新翠或者金禧果頭,係該站落車行過去都唔算好遠。
當然去得金禧既,應該都只限回程;去程就新翠和田心村就腳。
因為該站係287X返沙田後既第一個站;就算真係轉車,應該都係轉東鐵或小巴。

轉馬鐵就梗係秦石方便,我試過由東涌返馬鞍山,都係E42轉馬鐵。出黎就去沙田圍站轉方便d。
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-26 11:50 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-1-26 09:22
我諗係大圍站落既,都唔一定要轉車既,可以係去新翠或者金禧果頭,係該站落車行過去都唔算好遠。
當然去 ...

唔知幾時開始大圍站落既客就等於轉車客
最起碼明明有時81同81C都有過檔客
應該就唔會係轉車客

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
stevechau 發表於 2017-1-26 13:25 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-1-25 17:08
287X 冇可能冇錢賺啦,
假設一架頂閘車一轉載接近一百六十人 (40 人出巿區,120 人入沙田) ,
就當你 160 ...

唔旺財唔一定係蝕錢既~
一個鐘爭得果百幾蚊...其實計返都算係相近收入JE...
如果咁既方向去睇, 281A比人叫旺丁唔旺財, 收入多得果少少既287X都可以被歸入同一類BOR~
再者, 上年287X最高載客小時得73%...話高又唔算好高, 算係客量唔差既線咋喎~
除非287X既平均客量比281A高一截~
Snowbb 發表於 2017-1-26 13:27 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2017-1-26 02:07
其實我想286X能拆做四條線:
美田邨、顯徑邨各有一條去深水埗,深水埗分別順逆時針咁行
蘇屋邨、海麗邨各 ...

呢個唔止係夠唔夠車既問題,而係有冇必要拆咁多線同埋有冇咁多客源係度 .

美田、顯徑各有一條去深水埗,現時上繁已經做緊
蘇屋、海麗各有一條去大圍,繁忙時間都未必夠客