hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃

expertuser2004 發表於 2017-1-18 21:05 | 顯示全部樓層

A26 = A29P + 214 的混合體, 一小時一班, 相比 A29P 不同站之餘, 選擇不做聯合班次
機場出九龍要成中午 12點先有車, 早機等到 12 點的應搭 E 車 / A29P 應已到安達, 機場好缺車做 A 線?

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
kay 發表於 2017-1-18 22:08 | 顯示全部樓層
九巴係咪嫌賺太多唔想回贈
就開埋D廢H線

成日話巴士資源珍貴,又車多就走去開廢線
世界很簡單 人類很複雜
流星☆雨 發表於 2017-1-18 23:45 | 顯示全部樓層

H線兜到咁都唔出奇,佢又真係行晒醫院同診所
協和街觀月華峰嗰度有公立診所,唔行曉光街非常合理
問題反而係藍田遊花園…

cheungtszfung 發表於 2017-1-18 17:45
睇完定線果條線好有潛質成為下一條796B

未必去到咁慘淡既,始終有晴朗同埋郵輪碼頭兩個位但係行浸大、喇沙果頭真係唔知想做咩客……

趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2017-1-18 23:53 | 顯示全部樓層

14H,大家執著行觀塘道鯉魚門道定係行山,其實都諗漏左一個位

就係唔上唔落既和樂村同祥和苑

呢個位而家往來藍田油塘,都要行一段路先有車搭,但附近有幾間學校,而且配合觀塘巿中心重建,
好多舖頭都搬左過去協和街,人流有返咁上下

做返呢班客其實都好應該⋯

只係佢地做D唔做D,本來其實可以成堆觀塘短途線一併重組,分分鐘仲慳到車,但而家就倒左兩部車開 60 分一班 14H

如果唔係 H 線既話,呢條線好應該藍田油塘二選一就算,真係兜到嘔泡,當然做油塘好過藍田少少,
因為條線點都要上四順,而四順去藍田入面已經有綠小 60

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
流星☆雨 + 1 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2017-1-19 00:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-1-18 23:53
14H,大家執著行觀塘道鯉魚門道定係行山,其實都諗漏左一個位

如果你心水清, F1板係曾經出現過唔止一次, 14C拼埋16M出觀塘, 藍田段冇咁兜, 我都認為油塘唔會有人咁樣坐出觀塘, 因為明明油塘出入係一條直路.

而家包裝做一條醫院線, 除左學生客, 似仲想做埋和樂邨買菜班師奶, 其實有難度, 14B停物華街站位太靚, 買完要人行到街市最尾出去, 仲要過馬路行到最後個站位, 油塘 廣田客咁行有啲委屈, 而且車程長左好多好多, 16M客就叫好少少, 買完菜唔駛落返觀塘道就有車坐, 但係上落車地點冇左興田, 又會唔會嘈呢!

要搞區內線重組, 唔該請返幾個貼地師奶入組, 成日做埋啲諗同現實有差別嘅線, 食唔盡班客, 班客又去返小巴度.

荃灣同觀塘呢兩條所謂H線, 美其名係社會責任線, 實際上係騎劫醫院去搞區內線重組, 象山果條點樣行, 我都覺得係32B重生, 剁30, 觀塘呢邊竟然係15C重生, 剁16M 23, 216M都幾危, 14B我就希望班客生性, 開左H都唔好鬼搭, 費時俾九巴得逞.
流星☆雨 發表於 2017-1-19 00:29 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-1-19 00:25
如果你心水清, F1板係曾經出現過唔止一次, 14C拼埋16M出觀塘, 藍田段冇咁兜, 我都認為油塘唔會有人咁樣坐 ...

Off topic: 32H做唔返晒舊32B功能,起碼象石唔會因為有32H就放走36
趕客路上 理_得你
jackyarkit 發表於 2017-1-19 01:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-1-18 23:53

就係有50綠小先唔經祥和和樂,咁唔通要同綠小搶客搶生意咩

但反而係部分時間等綠小係等好耐

kay 發表於 2017-1-19 07:01 | 顯示全部樓層
如果你心水清, F1板係曾經出現過唔止一次, 14C拼埋16M出觀塘, 藍田段冇咁兜, 我都認為油塘唔會有人咁樣坐 ...

呢個涉及resource allocation問題

其實我唔係好明,有條43A做版
點解仲可以大搞特搞

開1部車1日成本都要近4千,仲要行兩部

計完數,根本唔容易唔到本
位位5.8
平均每班車一轉要載近100人

當然你可以話有可能,我唔排除
但班次係會影響到有幾多人搭

評論呢條線走線反而係次要,反正潛台詞係要開

當然你話14H好似14X咁,無人搭,好似14X咁,不斷救線
咁就另計

新巴條8H都唔係無故落地,要抽2A/82車

九巴依家先拎兩部單層出黎倒米,之後借機同區內線重組,實收得返呢兩部車
世界很簡單 人類很複雜
unknown000hk 發表於 2017-1-19 09:36 | 顯示全部樓層
UB7843 發表於 2017-1-18 16:17
改道可以用了麼?

而家慈雲山方向鳴鳳街左轉雙鳳街太窄只可用短車,改道之後就無用車限制
其實而家15A間中都有大車行,只不過去慈雲山方向要好似RPP咁行
藍田方向無用車限制
dennis28a 發表於 2017-1-20 03:16 | 顯示全部樓層

好明顯 14H 係試水溫多過真係服務人,或者只係服務班 2 蚊客。

根據現時 619 數據,其實四順係有唔少人比緊過海價位落藍田站。
甚至係協和街,落藍田都只能選擇 601,一直有聲音希望有全日線夾去藍田(16M 延長)。

另一個問題係 16M、23、26M、216M,好明顯條新線係睇住依幾個市場去打。
個邏輯有少少似 28B,但 14H 咁複製法係唔係好事?
(特別係收成 $5.8,想重組區內線?食水深成咁;而且,起碼 28B 啟睛 - 觀市依段好做)

所以大家無錯嫁,今次批明係拎 H 線去過橋,
最重要係開左線先,當做下實驗又唔錯。

PS:我純粹想指出 14H 問題。
惡意回復是不道德的行為。