hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 東x報業
開啟左側

東x報業

ericso 發表於 2006-5-28 11:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今天的社論
但求正義得伸張 豈懼妖霧又重來 (東x)
寶劍鋒從磨礪出 斬妖除魔伸正義 (太x)

好告唔告,走去告呢個集團,
告得入,佢夠膽死走去攪法官,
告唔入,以佢記仇的性格,保證佢同你賣幾年廣告,唱衰你幾年。

最攪笑就是今天個民意調查,
有系統打擊東方報業 半數人看不過眼

還有上個星期的所謂調查,
捕鴨累死魚苗 擬控非法散養
持勢欺人漁署圖開脫責任
,受訪者唔知頭唔知路都可以指漁農署犯錯。
香港人的質素

日日送大禮,然後吹自己份報紙印了數十萬份,踩生果的銷紙數包埋什麼回紙,
但買佢的人一人買幾份,剪了COUPLE後便當垃圾,
其他報紙起碼真的被人用心看完才成廢紙,但有幾多份太x是有人用心看完才成為廢紙呢?

有幾多人被呢間集團的報紙荼毒了呢?
kwyeung 發表於 2006-5-28 11:10 | 顯示全部樓層
有無人可以話我知個社論標題講乜?
又正義又妖霧, 唔講仲以為車公廟韱文

社論出得呢類垃圾標題, 好懷疑個編輯有無讀過書。
kay 發表於 2006-5-28 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ericso 於 2006-5-28 11:03 發表
今天的社論

告唔入,以佢記仇的性格,保證佢同你賣幾年廣告,唱 ...

但佢每次送野都只有10多20萬份,而佢每日都出多過40萬,其實只要COUPLE不要報紙只是少數,
不過呢d野我地都控制唔倒la,睇下d人幾時醒覺吧!
(但有時唔送野都係賣清,兩間報紙唔係日日送野)
bigfish_hk2 發表於 2006-5-28 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2006-5-28 11:12 發表

但佢每次送野都只有10多20萬份,而佢每日都出多過40萬,其實只要COUPLE不要報紙只是少數,

正所謂睇餸食飯,冇野送o個日梗係印少o的啦
印少左賣清一o的都唔奇
你都唔知佢冇野送o個日發行幾多

繼去年七月電台"敢教日月創新天"後,方向集團今日"敢教傳媒大翻天"
福建幫超市有過期30日叉燒包
asv2 發表於 2006-5-28 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2006-5-28 11:12 發表

你係咪講COUPON? COUPLE我諗左去夫妻 .........

呢檔報紙我懷疑佢真係傻左,
咁樣派錢換銷量,始終不改佢質素差劣既事實
3AD170 發表於 2006-5-28 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2006-5-28 12:21 發表
呢檔報紙我懷疑佢真係傻左,
咁樣派錢換銷量,始終不改佢質素差劣既事實

難為了一班小股東,看著它的股價一步一步下跌。
gsrc0525 發表於 2006-5-28 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ericso 於 2006-5-28 11:03 發表
今天的社論

告唔入,以佢記仇的性格,保證佢同你賣幾年廣告,唱衰你幾年。

最攪笑就是今天個民意調查,
有系統打擊東方報業 半數人看不過眼

還有上個星期的所謂調查,
捕鴨累死魚苗 擬控非法散養
持勢欺人漁署圖開脫責任,受訪者唔知頭唔知路都可以指漁農署犯錯。
香港人的質素

日日送大禮,然後吹自己份報紙印了數十萬份,踩生果的銷紙數包埋什麼回紙,
但買佢的人一人買幾份,剪了COUPLE後便當垃圾,
其他報紙起碼真的被人用心看完才成廢紙,但有幾多份太x是有人用心看完才成為廢紙呢?

有幾多人被呢間集團的報紙荼毒了呢?  

本人多次看太陽報,
不過本人購買太陽報的目的不是為了1-2張優惠券而是閱讀昨天最主要的新聞,
但現在便轉看星島日報了。

本人贊成開文者的意見,
香港人是喜歡購物的,
偏偏使用最優惠的價格來購買最多的東西,
香港人購買太陽報的目的,
大都是只使用整個報紙的0.01%,
即優惠券來購買貨物,
而且他們在可行的情況下購買得最多(本人有一次看過有人竟購買約20份太陽報,20份都只是撕下一張小小的優惠券來送給家人及親友使用,其他部分便直接扔掉在垃圾桶),
還在報紙及電視廣告大肆宣揚太陽報的銷路為50萬份﹑穩佔第2位,
實際上有真正的讀者可能只佔總銷量的70%,
其餘的30%可能只會使用優惠券後便扔掉,
而且還會選擇日子來宣揚太陽報的眾多銷量的同時會貶低蘋果日報的銷量,
其餘的日子則沒有顯示。

本人認為太陽報知道香港人著重以「最優惠的價格來購買最多的東西」的心態後來堵加自己的銷量,
還在新聞版中的「送禮專版」中拍攝蘋果日報還有大量的報紙未賣出,
因此本人認為太陽報這種短處要到8月的「優惠大行動」結束時才改善。

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
bigfish_hk2 發表於 2006-5-28 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2006-5-28 14:19 發表

本人認為太陽報知道香港人著重以「最優惠的價格來購買最多的東西」的心態後來堵加自己的銷量,
還在新聞版中的「送禮專版」中拍攝蘋果日報還有大量的報紙未賣出,
因此本人認為太陽報這種短處要到8月的「優惠大行動」結束時才改善

乜有講過「優惠大行動」去到8月咩?!
福建幫超市有過期30日叉燒包
gsrc0525 發表於 2006-5-28 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2006-5-28 15:58 發表

乜有講過「優惠大行動」去到8月咩?!

是的。
本人曾看過太陽報,
發現那個「優惠大行動––報捷大抽獎」的參加日期至8月1日,
因此本人認為太陽報的「優惠大行動」應會至8月的。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
orange 發表於 2006-5-29 01:05 | 顯示全部樓層

如果純睇新聞搵資料,方向集團既新聞的確多過生果
以至星球日月報,所以方向報都唔係大家講得咁差

回番正題,方向今次搞咁多野,無非都要話俾班廣告客
知:我有做野,始終涉及不良醫藥廣告既case其他報館
一向愛理不理,最多罰錢算數

PS:方向sell紙向來不回紙,報販/便利店同佢囉就要囉斷,
無得回頭(近期,早前聽過話可以回一半),唔同生果呢類
跟ABC做法,可以回紙,純計實銷量,所以佢話月亮銷量
40萬50萬其實無問題,因為o的紙一去無回頭,又何來有
回紙數要扣