hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 249X 轉全日消息(4/3/2017 起生效)
開啟左側

[路線消息] 九巴 249X 轉全日消息(4/3/2017 起生效)

HF3204@243M 發表於 2017-1-30 11:29 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-1-30 01:39
其實就算完美地將全個青衣往來新界東既客倒晒落249X,對老九黎講系咪真係好事呢?

將部份青衣既城隧轉車 ...

你放心,所以 249X 全日半個鐘一班

等你班友死死氣搭 279X ,或者貴一貴搭 E42
流星☆雨 發表於 2017-1-30 15:29 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2017-1-30 11:16
咁狗巴不如俾 42A 轉青沙線
有車剩俾 948 全日啦

42A? 有排都未到愚人節喎版友
趕客路上 理_得你
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-30 15:29 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-1-30 01:37
就咁睇,49X同48X本應二拆三,分做青衣城隧線、沙荃特快、大窩口獨立成線
但48X做緊西約梨木樹流水,依家又 ...

48P又長又搶錢唔見得有咩全日既需要

249X全日
又未至於真係講到帝化咁嚴重
最起碼條線做半個鐘一班都交到貨
仲有雙向客源
青南人口仲有得上情況下
前景還可
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2017-1-30 15:37 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-30 15:29
48P又長又搶錢唔見得有咩全日既需要

249X全日

唔搵48P做全日,西約無得提速,沙荃特快同大窩口都無得分家
如果用返48X拆線既方法,就要補返西約梨木樹流水九巴點睇都唔會肯拉36入西約賣大包

249X咁既情況下,上到非繁20分鐘一班都偷笑,但係20始終都係疏

趕客路上 理_得你
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-30 16:01 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-1-30 15:37
唔搵48P做全日,西約無得提速,沙荃特快同大窩口都無得分家
如果用返48X拆線既方法,就要補返西約梨木樹流 ...

48P收緊$13.2
又唔見得佢會肯俾雙向分段之下
做咩要俾佢全日搶錢?

要補得晒所有野下
點都要有兩條線既
供車落48X自己拆唔好咩?

20分鐘一班其實可以接受
始終都係半專車既狀態
而其實非繁個載客率上來講又唔見得比其他線特別差
Ravenclaw 發表於 2017-1-30 19:07 | 顯示全部樓層
其實眾安街去城隧口,48X定49X快架?

我比較有興趣想知點解48X/49X呢組野咁多問題呢?

我只知一樣野,就系49X冇班次既...前日先感受完...
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-30 19:14 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-1-30 19:07

49X係多數都可以快少少
但48X亦唔係特別慢
不過49X已經成為左主流轉車落荃灣既選擇

48X自身問題不大
只係49X食唔落咁多轉乘客
青衣楊屋道獨市之餘
又要做埋荃灣城隧特快
路線變得過長容易做成班次不穩

醒既話其實望下個ETA
如果49X有排都未到既
跳上其他車仲著數
GU9338 發表於 2017-1-30 23:02 | 顯示全部樓層

前日就算啦
舊年年初一係城隧見下班 49X ETA 35 分鐘即刻繼續搭到荃灣先轉其他車
前日再搭見到下班 49X 要等 16 分,已經「好」咗一倍有多

講返正題
自從綠陽個燈位越改越衰之後 , 49X 個時間優勢已經唔明顯 , 尤其去沙田盞盞停仲輸個馬鼻
飛走千色店最大問題唔係在於 48X 慢幾多 , 而係大河道北轉乘不便 / 上落不便
當然想逼人轉 263 就無野講啦
請用文明來說服我。
Matt_101 發表於 2017-1-30 23:12 | 顯示全部樓層

49x唔塞燈位會快48x 5-8分鐘到眾安街,上下繁49x荃灣特快優勢則不存在 死因係綠陽附近果堆燈位同出入迴旋處
下繁城隧去荃灣有時反而係唔洗塞迴旋處的43x最快

另外搭城隧線咁多年,觀察到最多人係城隧轉49x去荃灣青衣係46x 40x 一車最小12-13人轉49x
流星☆雨 發表於 2017-1-31 01:39 | 顯示全部樓層

Matt_101 發表於 2017-1-30 23:12
49x唔塞燈位會快48x 5-8分鐘到眾安街,上下繁49x荃灣特快優勢則不存在 死因係綠陽附近果堆燈位同出入迴旋 ...

49X直落眾安街深入民心,43X同48X始終係次選

不過43X會快過49X就幾普遍,始終象斜同大迴旋處有時塞車
趕客路上 理_得你