Choi 發表於 2023-7-14 20:00

atr207 發表於 2023-7-14 11:27
明明好多人搭都減

谷客上52X再轉車出荃灣?

tina 發表於 2023-7-14 21:14

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-14 16:11
減班係大勢所趨,肯唔肯就犯其實冇影響
今日251M仲喺度的話起碼日間30分鐘一班走唔甩,肯就犯仲送多個密 ...

佢後世251B日間25 夜晚30

真係唔稀罕密個5分鐘但係連荃灣都掂唔到

tina 發表於 2023-7-14 21:15

neoplan720p 發表於 2023-7-14 16:07
講到尾都係睇間公司有無心做。
有心做既,252、78A都算係咁;
無心做既,大把例子,一年減四、五次班都仲 ...

九巴親屯門係真嘅

但佢係置樂個度爛到冇得再爛
一係就要人行去屯官,再唔係就慢遊61M去屯轉

FBI2 發表於 2023-7-14 21:15

jocosben 發表於 2023-7-14 16:12
住青公真係不能夠出夜街

K51夜晚仲好多車

gu9434@24 發表於 2023-7-14 21:25

其實有沒空間係61M少客時段來回都入一入掃管芴?

利申:九龍人 純FF

RyanPun 發表於 2023-7-14 22:14

joechau123 發表於 2023-7-14 17:20
屯門減嚟減去都唔係減好多㗎咋,仲有啲路線非繁係又密又載空氣

咁樣就叫減到9彩;P唔係有人每次留言講減咗咩時段,仲以為間公司出通告為咗刷存在感。
我住喺啲減班大戶區,日日就望住啲「所謂KOL」針住「未交齊功課」,而隔離舖頭拍哂蚊都可以繼續無視同包容、真係好公平:)

kmb71k 發表於 2023-7-14 22:50

gu9434@24 發表於 2023-7-14 21:25
其實有沒空間係61M少客時段來回都入一入掃管芴?

利申:九龍人 純FF

咪盞谷晒黃金海岸居民改搭52X/53去轉車站轉車...

AVCBWU469 發表於 2023-7-14 23:42

neoplan720p 發表於 2023-7-14 15:05
疏都唔緊要,最慘係永遠同52X都唔夾班次(正確黎講,係兩邊總站都唔同,又係長途線,根本無可能夾到)。

...

咁葵芳嗰邊咪要拉多條線入興芳路

neoplan720p 發表於 2023-7-14 23:46

tina 發表於 2023-7-14 21:15
九巴親屯門係真嘅

但佢係置樂個度爛到冇得再爛

置樂係尷尬位,
一來行去屯官,對部分客黎講,係可接受既步行範圍,而且之後公路直出,車程優勢大;
二來礙於道路網設計問題,基本上置樂一定係頭站,然後經下路掃到去小欖先上到公路。

如果置樂做尾站,
咁就要諗下同邊個區夾,
但根本係唔會有可行既答案。

1. 三聖 + 置樂?
-> 非繁30分鐘一班夠唔夠客?
仲有,如果係30分班,我相信唔少置樂客依舊會行返去屯官叫幾飛。

2. 碼頭 + 置樂(即962X定線)?
-> 咁咪即係又去返962X或以前259D要兜市中心既問題,
就係唔少客寧願落去轉車站轉車,都唔坐直車,特別係59M/X都算密車既時候……

3. 安友 + 置樂?
-> 如果安友做頭站,其實又會去返類似962X既問題。
我安友有60M/X、961、263直出公路,點解要兜個圈上返置樂屯官先上公路?

所以我會覺得置樂係死症,
唯一能夠做既,就係繁時俾幾班車,由三聖開,經置樂、屯官運客去屯轉。

andy92 發表於 2023-7-14 23:53

FBI2 發表於 2023-7-14 21:15
K51夜晚仲好多車

K51 夜晚以前 10 分一班,而家 13-15 分一班
仲多左 15 分一班既 K53
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 九巴61M減班