天空之神 發表於 2023-7-15 00:04

tina 發表於 2023-7-14 21:15
九巴親屯門係真嘅

但佢係置樂個度爛到冇得再爛

咁可以點? 𠝹 61M 67M 拎車剩做置樂直出?

唔講𠝹車,你諗下條 NR73 就知無得做啦

個個一係行上屯官企出去,一係行去安定有位坐

無咩人幫襯 52X 61M 都係事實

tina 發表於 2023-7-15 00:10

neoplan720p 發表於 2023-7-14 23:46
置樂係尷尬位,
一來行去屯官,對部分客黎講,係可接受既步行範圍,而且之後公路直出,車程優勢大;
二來 ...

非繁就算啦都冇預九公咁好心會做

繁忙時間起碼開幾班啦

tina 發表於 2023-7-15 00:15

齋做荃灣就話冇得做啫
夾埋轉車站點都有得做啦

山景都撐到全日直出57M,仲未計村口有大量路線去到各區
置樂點都頂到幾版直出啦

shakugan2005 發表於 2023-7-15 00:50

neoplan720p 發表於 2023-7-14 23:46
置樂係尷尬位,
一來行去屯官,對部分客黎講,係可接受既步行範圍,而且之後公路直出,車程優勢大;
二來 ...
以前城巴73r係剩做置樂直出荃灣,平過當年冷熱混合60m既空調巴士收費

天空之神 發表於 2023-7-15 01:14

tina 發表於 2023-7-15 00:15
齋做荃灣就話冇得做啫
夾埋轉車站點都有得做啦

57M 有逆通勤

置樂三聖都無

須知道以前66P 頂到繁時雙向本身都有原因的

HU6455 發表於 2023-7-15 07:40

neoplan720p 發表於 2023-7-14 16:07
講到尾都係睇間公司有無心做。
有心做既,252、78A都算係咁;
無心做既,大把例子,一年減四、五次班都仲 ...

252 78A呢啲行十幾分鐘就袋你五個幾,同61M呢啲行成個鐘先袋你十蚊比較,你就明白點解前者加班後者減班

sunhoo 發表於 2023-7-15 09:02

61M全日縮至三聖,慳到嘅車做三聖夾置樂直出,如何?

andy92 發表於 2023-7-15 09:39

以前 67M 真係景峰坐滿,官中頂閘
而家開左 67A,官中基本上都有位坐,最多企幾個

andy92 發表於 2023-7-15 09:45

sunhoo 發表於 2023-7-15 09:02
61M全日縮至三聖,慳到嘅車做三聖夾置樂直出,如何?

縮去三聖慳得頂多兩三部
開 30 分直出不如慢碌 61M 算啦

要縮就兩邊縮,61M 青山灣至荃灣站,減 5 車
新線三聖置樂直出荃灣站,15-20分一班

tina 發表於 2023-7-15 10:41

天空之神 發表於 2023-7-15 01:14
57M 有逆通勤

置樂三聖都無

逆通勤最多咪畀你做朝早入屯門同埋下繁出荃灣
兼且個段路仲有條66M

置樂三聖冇逆通勤咪正係做朝早出城特快
就係咁簡單