天空之神 發表於 2023-7-15 16:43

kay 發表於 2023-7-15 16:13
如果61M屯門定位係車人去屯轉
咁有252 61M自己的確尷尬
過左掃管笏多條線幫拖

61M 去屯轉要兜大欖涌
返屯門要兜落下層

一早倒走哂直達客去駁車快少少

cky 發表於 2023-7-15 20:16

天空之神 發表於 2023-7-15 16:43
61M 去屯轉要兜大欖涌
返屯門要兜落下層

出荔景兜大欖涌都唔算過份
最多都係多一兩分鐘

反而想 K51 都兜埋落屯轉(出九龍)
再跟 252 用下層做總站
咁就有少少威脅嘅
(如果轉車客唔諗轉乘優惠問題)

andy92 發表於 2023-7-16 01:59

fly831 發表於 2023-7-15 11:21
NR73城記最黃金年代非繁都係15, 置樂加埋三聖邊做到15-20分鐘咁密?

而家 61M 非繁都係做 12-15
拆線後置樂三聖直出開 15-20 尚算合理

你想開 30 ? 開 30 就維持現狀算吧啦

shakugan2005 發表於 2023-7-16 05:29

cky 發表於 2023-7-15 20:16
出荔景兜大欖涌都唔算過份
最多都係多一兩分鐘

1.鐵巴想大家去屯門站轉乘,近年仲因為開k51a而減左k51班
2.d人係介意轉乘優惠既咁城巴就更加唔洗係度混水摸魚

fly831 發表於 2023-7-16 09:38

sunhoo 發表於 2023-7-15 13:09
兩邊縮就咁睇唔錯。青公有顯發邨新客,同埋置樂直出後仲可以吸到置樂過海嘅轉搭九巴,好有前景。 ...

嗰度唔似會有新巴士站, 都係預D客行返去現有巴士站, 出九龍都係行去屯官叫幾飛好過

fly831 發表於 2023-7-16 09:46

andy92 發表於 2023-7-16 01:59
而家 61M 非繁都係做 12-15
拆線後置樂三聖直出開 15-20 尚算合理

服務範圍太窄, 呢條非繁最少要20

同埋我唔係好信九記會咁賣大包只係去到荃灣收少一蚊 (雖然61M本身已經平過其他屯門葵涌M線少少)

jocosben 發表於 2023-7-16 17:39

1320 發表於 2023-7-15 10:45
當252班次越來越似樣時, 置樂~黃金就變左condom了, 特別係置樂
最慘係962X 早上無車, 962C 唔停 屯轉, 西 ...

252非繁大部分時間15分鐘,去完夜街更加20分鐘一班,轉車其實仍然未係好理想

1320 發表於 2023-7-16 22:23

jocosben 發表於 2023-7-16 17:39
252非繁大部分時間15分鐘,去完夜街更加20分鐘一班,轉車其實仍然未係好理想 ...
的確非繁仲係唔算好好, 不過就同61M 更按近了, 感覺似61M 同252 平分了班次咁

neoplan720p 發表於 2023-7-16 22:39

HU6455 發表於 2023-7-15 07:40
252 78A呢啲行十幾分鐘就袋你五個幾,同61M呢啲行成個鐘先袋你十蚊比較,你就明白點解前者加班後者減班 ...

所以我先將非繁61M變61U/A 呢樣野拎出黎討論。

繁時留直車出入荃葵固然重要,
但非繁係咪維持合理班次俾人去轉車站轉車仲有效率同方便呢?

而如果非繁變成61U/A,
咁車程控制係有限數字之內,
效率提升,
理論上會比61M有心做。
頁: 1 2 3 4 5 [6]
查看完整版本: 九巴61M減班