joechau123 發表於 2023-7-20 00:44

CR400AF-1006 發表於 2023-7-20 00:35
嚴格上976唔係口岸線,因為都唔係直接去到落馬洲或者落馬洲站,只不過新界總站放喺新田所以先比錯覺人話 ...

見到經常有人話976日後會搬入新皇崗總站,又話會全日,其實一定冇可能搬入去新皇崗總站。

樂仔〞 發表於 2023-7-20 09:01

932gz6061 發表於 2023-7-19 18:57
我唔知咩人會覺得976咁樣係倒客,如果係真心咁諗就證明完全唔理解呢條線。

事實係佢行埋舊四幹先去北角, ...

如果 969 + 10 仔咁樣落北角 , 班客應該西隧轉咗車 ;P
炮台山應該係忍受上環起慢碌嘅極限 , 北角鰂魚涌基本上都轉繞道車直飛算了

S3bl430 發表於 2023-7-20 09:20

如果 969 + 10 仔咁樣落北角 , 班客應該西隧轉咗車
炮台山應該係忍受上環起慢碌嘅極限 , 北角鰂魚涌基 ...

同樣地,都會有批中上環客唔需要再轉車,
早上976在西隧,上環都有唔小人落車

CR400AF-1006 發表於 2023-7-20 09:56

joechau123 發表於 2023-7-20 00:44
見到經常有人話976日後會搬入新皇崗總站,又話會全日,其實一定冇可能搬入去新皇崗總站。 ...

係...其實如果黃巴夠人的話,其實都已經可以試下日間開976慢慢儲過關客...可惜黃巴都唔會做

mak5052 發表於 2023-7-20 10:21

見到經常有人話976日後會搬入新皇崗總站,又話會全日,其實一定冇可能搬入去新皇崗總站。 ...

民建聯建議提升口岸對外接駁, 或者 976 拉去落馬洲站 (福田口岸), 將來拉去河套?

08x200-201 發表於 2023-7-20 10:26

mak5052 發表於 2023-7-20 10:21
民建聯建議提升口岸對外接駁, 或者 976 拉去落馬洲站 (福田口岸), 將來拉去河套?
...
問題是落馬洲站夠位嗎?以及九記同意嗎?

新皇崗最起碼都要2025先in operation,到時候976點玩仲系要看翻明年或者後年RPP點plan

況且全力爭取黨噶果d漂亮話有幾多可以落實得到咩?聽下就好啦,咪當真

AMNF21 發表於 2023-7-20 10:37

其實城巴根本就想用976做中西區返工客,所以咪又停上環,又停中環囉。呢啲咁遠嘅地方,擺明中上環好搵過東區啦
就算日後嗰帶已經夠人砌一條東區車,咁咪用976A做返特快東區囉
至於西隧/港澳碼頭,都係左手交右手姐,冇影響收入喎

eric278 發表於 2023-7-20 10:57

08x200-201 發表於 2023-7-20 10:26
問題是落馬洲站夠位嗎?以及九記同意嗎?

新皇崗最起碼都要2025先in operation,到時候976點玩仲系要看翻 ...

新皇崗口岸要粵港雙方同意相關的「一地兩檢」過關及港深兩地本地交通及運輸安排
有機會涉及跨境層面的討論
就算976線有意配合新皇崗口岸啟用而提升服務
有機會以獨立的「配合新皇崗口岸啟用本地運輸安排」而非每年的RPP去處理

CR400AF-1006 發表於 2023-7-20 12:29

AMNF21 發表於 2023-7-20 10:37
其實城巴根本就想用976做中西區返工客,所以咪又停上環,又停中環囉。呢啲咁遠嘅地方,擺明中上環好搵過東 ...

其實每日都多城巴客跌落960X同968X,畢竟呢兩架車真正QB特快,不過最近反而有960X同968X客跌落988度

ahken 發表於 2023-7-20 17:52

如果 969 + 10 仔咁樣落北角 , 班客應該西隧轉咗車
炮台山應該係忍受上環起慢碌嘅極限 , 北角鰂魚涌基 ...

西消防街碌到天后其實我都成日咁碌(968),慣哂...
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 城巴976、976A改道及調整班次