12Lane 發表於 2024-2-19 14:36

kay 發表於 2024-2-19 14:19
但問題係下繁係行觀塘道返火炭
即係最塞個陣88X已經面對緊

下繁行觀塘道番火炭冇問題呀,唔經油塘年代已經係下晝行觀塘道番沙田,講緊嘅係逆行方向。

kay 發表於 2024-2-19 14:53

12Lane 發表於 2024-2-19 14:36
下繁行觀塘道番火炭冇問題呀,唔經油塘年代已經係下晝行觀塘道番沙田,講緊嘅係逆行方向。 ...

咁要視乎東行定西行塞車風險高
西行問題係龍翔道炒車會隊返過去
東行最易出事係開源道觀塘迴旋處
當然藍田站出面都會輕微塞車

不過無咩大搞作年代
加埋觀塘道入去都要計流量
88X要改搵唔到強烈理由
但觀塘道又唔係好似佐敦道由朝塞到晚
佐敦道變態好多
所以先有人話不如88X唔行觀繞順便陰乾89 89X

kwn1029 發表於 2024-2-19 15:04

下繁東行都重口味,淨係近雅麗道上橋都成日拉龍,油站果邊萬一有TA,仲可能會拉龍拉到去牛下果邊
88X仲要係上橋線

HV7025 發表於 2024-2-19 15:06

觀塘塞車雖然出晒名,但下繁觀塘道西行其實係相對好行嘅路,如果以私家車行法計,下繁觀塘道西行一定好過觀繞西行
我搭過幾年下繁61R,只要有車開,甚少喺觀塘塞車,大部分情況可以直接去到麗晶先塞入大隧

但同一時間嘅觀塘道東行就係大伏,特別係牛頭角同觀塘兩站之間,經常塞到拉手掣,直接導致我要搭嘅61R能否準時到站

kwn1029 發表於 2024-2-19 15:38

觀塘塞車雖然出晒名,但下繁觀塘道西行其實係相對好行嘅路,如果以私家車行法計,下繁觀塘道西行一定好過 ...

康寧道放燈不順、創紀之城出入站爭路問題、油站等等,都係東行易塞既主要因素

HV7025 發表於 2024-2-19 16:03

kwn1029 發表於 2024-2-19 15:38
康寧道放燈不順、創紀之城出入站爭路問題、油站等等,都係東行易塞既主要因素
...

係,所以下繁觀塘道東西行路況相差好遠,唔可以話88X西行行緊,東行行埋就無問題
特別係88X本身已經有限班次,再加經塞車路段,回車班次更飄忽,玩下手隨時60分鐘都無車,到時更加唔知邊個等

kay 發表於 2024-2-19 17:31

觀塘塞車雖然出晒名,但下繁觀塘道西行其實係相對好行嘅路,如果以私家車行法計,下繁觀塘道西行一定好過 ...

或者咁講
觀塘道行唔行到所發出既訊息重要多

最佳反面教材74A
先踢走觀塘最後目的係想成條取消

如果有日88X真係放棄觀繞
我自己睇唔算壞消息
不過當89都比人不斷減班
但個頭放88X咪會比人話減89係錯自相矛盾
所以兩樣野唔可以同步做

12Lane 發表於 2024-2-19 17:52

kay 發表於 2024-2-19 17:31
或者咁講
觀塘道行唔行到所發出既訊息重要多

信息就係過橋抽板班藍油客,然後沙觀客比多兩蚊,下繁番藍油都要陪塞觀塘道,特快優勢從此沒存在過,當初嘅高價換快車只係騙局。
一定係好消息,對巴士公司黎講。

MCMoore 發表於 2024-2-19 17:52

下繁東行樽頸一早唔係迴旋處,創紀落橋cut線位係會塞到雅麗道燈位等2-3轉先過到

Ricky403 發表於 2024-2-19 18:23

12Lane 發表於 2024-2-19 01:51
你地公司就最叻過橋抽板架啦,淨係觀市塞兩塞都唔止幾分鐘啦。
88X對火炭黎講同樣係垃圾走線,只不過人地 ...

沙田走線無辦法,火炭唔會夠客全日獨立成線
不過對家682擺喺度咁多年都唔起碼上繁入下去搵錢,其實都唔見得有任何一間巴士公司係好重視呢區
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16
查看完整版本: 九巴80M, 85, 88X重組消息