hksf 發表於 2008-3-22 21:07

點解東鐵唔可以12卡過海?

點解東鐵唔可以12卡過海?

DIH 發表於 2008-3-22 21:47

請問您又有咩高見?

東鐵不能12卡過海,最大原因係港島地少,不能容納咁長的月台。
除了真係「容納」的問題外,花多1/3錢建造多一段月台,到頭來又唔係太多人用的話,個算盤都打唔響。
而家12卡都唔係全部滿晒啦,從成本效益來看當然希望班班車都迫到200%。

Seiko 發表於 2008-3-22 22:09

原帖由 DIH 於 2008-3-22 21:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東鐵不能12卡過海,最大原因係港島地少,不能容納咁長的月台。
除了真係「容納」的問題外,花多1/3錢建造多一段月台,到頭來又唔係太多人用的話,個算盤都打唔響。
而家12卡都唔係全部滿晒啦,從成本效益來看當然希望班班車都迫到200%。

東鐵過海段全部都位於海底地底, 建造靈活性並不低, 我睇唔到要興建12卡長月台有甚麼難度.

另外東鐵過海後, 我相信會吸引不少乘客轉乘, 12卡過海可應付日後客量增長,
車廂空間較鬆動亦有吸引力.

davidng 發表於 2008-3-22 22:54

請問, 邊度確定左東鐵唔可以12卡過海? :L
我想找個 source........... 唔係罵戰

ChickenTong 發表於 2008-3-22 22:59

mmlcs36 發表於 2008-3-22 23:13

da54 發表於 2008-3-22 23:47

官方解釋的確係同車站空間有限有關。

詳見下列立法會文件:
http://www.legco.gov.hk/yr04-05/chinese/panels/tp/tp_rdp/papers/tp_rdp0107cb1-610-c.pdf
(第 6 及 9 段)

Seiko 發表於 2008-3-24 01:29

回復 5#,6# 的帖子

如果沒有隧道鑽挖機的話, 我會十分贊同兩位既說話囉.

如果以現時計劃既走線, 做12卡長月台都有困難,
我會覺得響新加坡CBD地質咁複雜, 高樓又密過金鐘既地底
仲可以起到咁多新鐵路線同大型車站, 係天方夜譚囉.

ArnoldC 發表於 2008-3-24 03:50

應該咁講:
技術上一定得,$$呢就:(

superay 發表於 2008-3-24 07:18

當年東鐵用12卡的原因係訊號系統未能負荷到頻密的班次。
但到東鐵可以過海時,應該沒有訊號系統的問題,當然不用12卡,
因為,同樣車卡數目,用9卡一列效率係會比較高。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 點解東鐵唔可以12卡過海?