kei_hk 發表於 2016-1-16 19:21

OTIS401 發表於 2016-1-16 18:13
另外果三卡黃頭會點?

希望.......

可以有地方暫存,待日後有適當的地方,可供長期展覽,給大家懷念一番,如可上車便更好。

註 : 唔單只係黃頭,番新車及地鐵車卡都係值得保留最少一卡作展覽。

gordon 發表於 2016-2-11 15:25

如果呢批車係1067mm軌距都仲話可以賣去印尼, 馬拉維或者緬甸呢D地方, 1435mm標準軌, 除了北韓可以用來行新義州都唔會有人要(應該係話北韓都未必會要)
(1435mm的地區大多數是已發展國家)

期望一下有人用另類方式保育仲好過, 例如開餐廳, 做車屋......

bjbus 發表於 2016-2-11 18:19

gordon 發表於 2016-2-12 11:39

bjbus 發表於 2016-2-11 18:19
中國有D山區仲用綠皮車,
例如太原-石家莊6033次,4465次,
其實可以用呢批車另中國鐵路全冷,加速度快, ...
MLR加速快? 講下笑好了, 以12卡計, MLR係4動8拖, 連SP1900落東鐵線都要將加速度專登減慢, 今次換車某程度上都係因為預計MLR在過海路段可能動力不足, 加上車齡問題......

重申多一次, 中國絕對有能力自己製造鐵路車卡, 根本不用買別國的二手車, 況且MLR最新的至今已有25年車齡(真正退役時有28-30年車齡).
上一批二手車已經是1980年代初期的九鐵二手日本京畿車廂(即中國的YZ32型, 1974年在香港投入服務, 出售時不足10年車齡, 當年中國是以鐵軌交換的)

TommyS58 發表於 2016-2-13 00:26

kei_hk 發表於 2016-1-16 19:21
希望.......

可以有地方暫存,待日後有適當的地方,可供長期展覽,給大家懷念一番,如可上車便更好。

咁十成十一定係鐵路博物館架啦
咁有冇位先?

HV9990 發表於 2016-2-13 02:30

咁有冇位先?

所以一早講咗鐵路博物館應該要搬,或者開多個分館

TommyS58 發表於 2016-2-13 22:11

HV9990 發表於 2016-2-13 02:30
所以一早講咗鐵路博物館應該要搬,或者開多個分館

咁不如起個交通博物館啦
巴士,鐵路,電車,纜車,的士等等

kei_hk 發表於 2016-2-16 14:02

咁有冇位先?

單純一卡車﹐勉強仲有一個位﹐便是連接東鐵線的一邊閘口位﹐放一卡車唔會有問題 (最多改一改閘口位加大博物館範圍)。

但係想放2卡車(前MTR + KCR)﹐真係無合理展覽空間啦。
唔通真係把柴油車﹐舊車卡﹐新退役車卡全部泊埋晒﹐等大家影相都有難度。;P

要放3卡車(前MTR+KCR + 黃頭1卡)﹐要再絕D﹐放一於車站大堂及入口樓梯之間的一段路軌囉。
都係一句﹐係一個唔理想的安排﹐同埋唔肯定是否真係足夠空間放到車卡。

你問我﹐當然係最好有一個新博物館﹐一併把各種交通工具(包括鐵路﹐巴士﹐的士﹐小巴........)集中展覽。
但一定係好難成事﹐最少要巴士公司肯借出/捐贈退役巴士作展覽﹐才可以有較大的議價能力﹐同政府爭取。

DIH 發表於 2016-2-17 11:09

睇下以下呢幅圖:
https://upload.wikimedia.org/wik ... ail_gauge_world.png

29抽車話多唔多,中東北非好多地方都百廢待興,
以一帶一路做牌頭,運去用標準軌的發展中國家(只須有一個城市或一條中短線鐵路接手),
頂住檔玩多三五七年,未嘗唔係一條出路,又可以擦下鞋。

雖然批車係城市通勤內裝,但人口稠密地區可能唔介意用佢來裝更多人同貨,又有冷氣。
但唔知這些地方的電化做得如何,如果電壓唔適合或者無電化,用機車供電得唔得?

以我所知中國有援建阿富汗鐵路、協助伊朗鐵路高速化、提供機車畀伊拉克等等,
亦有同落後國家復修舊有鐵路甚至改軌。

以前睇過報紙話香港的退役小巴運去阿富汗都好受歡迎,係當VIP專車用。

December12 發表於 2016-2-17 12:10

學紐約(?)咁擺落海做海洋生物嘅新居
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: [資格預審] MLR 退役及調離安排