89B 發表於 2016-2-17 12:21

MTR可能估到日後東鐵cut 卡日後民意肯定反彈

猶其沙中缐全通已肯定delay

猶其北區新增人口點埋單cut完三卡仲載得哂
除非東鐵瘋狂加價到西鐵/東涌價趕客
或且新訊號勁到繁時少於一分鐘一班兼應付埋直通車
否則可能需留批12卡編成同現红磡月台清客

所以MLR同現红磡站月台都唔會肯定byebye 住

053h4 發表於 2016-2-17 12:41

tonyng 發表於 2016-2-17 13:45

gordon 發表於 2016-2-12 11:39
MLR加速快? 講下笑好了, 以12卡計, MLR係4動8拖, 連SP1900落東鐵線都要將加速度專登減慢, 今次換車某程度 ...

講開MLR性能差,不能應付過海段的坡度而買新車,其實之前仲有段故仔,就是龜龜決定買新車之前,
研究過將MLR再翻新及加固車體結構以續命,包括兩個方案:
1. 12卡(4M8T)改為9卡(3M6T),維持原有牽引系統。
2. 12卡(4M8T)改為9卡(5M4T),更換牽引系統至VVVF交流傳動。

waterboy1984 發表於 2016-2-17 13:46

053h4 發表於 2016-2-17 12:41
港鐵之友而家已經話新車大左, 又減咁D位, 減左卡維持頭等就算車未到齊都夠載啦

正常人都唔會明港鐵點諗

只係車身闊左少少,目的係解決轉彎位空隙問題,
20cm應該載唔多到幾多人...,
座位係少左10-12個左右,都係多少少企位...
(門距唔同左,之間好似無加位,唔知係唔係維持得4個座位? 而頭尾每邊各減2-3個位x4 = 12個座位)

載人方面,MTR之前理論係:
1) 大圍去鑽石山少左23%人
2) 新訊號系統可以加密班次
3) 9卡比12卡進出站時間短,可以更容易加密班次

Work唔work真係唔知!:shutup:

kei_hk 發表於 2016-2-17 13:54

waterboy1984 發表於 2016-2-17 13:46
座位係少左10-12個左右,都 ...

仲有新車性能較好﹐加速率比舊車好﹐令到出站時間會縮短﹐更快去到target speed﹐令車程縮短﹐間接加密了班次。

情況有如批 SP1900﹐容易追到前面的翻新車﹐結果要較慢批sp1900去配合舊車性能。

s3n370 發表於 2016-2-17 14:38

DIH 發表於 2016-2-17 11:09
睇下以下呢幅圖:
https://upload.wikimedia.org/wik ... ail_gauge_world.png

如果係去到國家層面,真係唔駛諗。
一戴一露從經濟層面睇,擺到明係幫阿爺散咁D鋼鐵水泥。賣MLR幫唔到手。
鄰近經濟強國最近在發展新貴觸礁條高鐵,半賣半送條全新0既鐵路基建先係重點。

活躍鴨寮街或者廣州果班友好國家買手睇得中,或者有機會行得番。
架VIP Coaster都係行呢條路走

otakutamama 發表於 2016-2-17 15:24

tonyng 發表於 2016-2-17 13:45
講開MLR性能差,不能應付過海段的坡度而買新車,其實之前仲有段故仔,就是龜龜決定買新車之前,
研究過將 ...
竟然想到二次翻新一款破車......

車廂佈局效率欠奉(車廂貫通道窄,又有對向座位),
而且機件停產/ 早現疲態(GEC摩打早已停產,轉向架又不勝負荷)

難道龜龜好有信心,買堆永濟DC/ AC摩打,什至改個思春頭幅,就可大幅改善MLR的營運效率?

需知列車車身結構以及成本效益(如果沿用DC motor+Thyrister,耗電量比AC motor+VVVF高;另外,翻新可能最多延長列車壽命大約10年),
是限制翻新成效的兩大制約。

以龜龜性格,它應該想過為MLR加設特大水塘,以便香港賤民擠進車廂吧。
如果當真,車底應該提早埋單,多多延命工事也是無補於事。;P

當時要買便宜貨,何不邀請南車株機/ 四方,炮製一款用Alstom/ Bombardier/ Siemens bogie/ traction的列車?

龜龜是否智障?

alexleechaksum 發表於 2016-2-17 15:38

座位係少左10-12個左右,都 ...其實門位改咗對座位數目影響不大
頭尾卡嘅座位甚至會俾宜家多
當然對比宜家嘅載客量會少咗
但係架車闊咗
起碼可以彌補下

最初南韓車設計係好似市區綫咁4變6
因為門同門之間嘅距離多咗
又有風琴位隔離嘅情侶座
雖然宜家港鐵話要避免啲人因為企喺門側邊而cut位
但係都唔會話一卡少十二個位咁誇張

日後嘅座位分佈應該係:
**__*****__*****__*****__*****__**(一卡Total:52 →不變)
而頭尾卡會係:
**__******__******__******__******__**(一卡Total:56)

宜家嘅千九/宜家嘅MLR
*****__****__****__****__****__*****(一卡Total52)
不過未計風琴位分佈
所以會有少許出入:handshake

kychung 發表於 2016-2-17 17:06

座位係少左10-12個左右,都 ...

一卡車長23.75米,闊左0.1米,理論上車廂面積多2.375米,以每平方米4人計可以多9.5人,每抽載多86人
如果計每平方米6人,每卡仲可以多14人,每抽載多128人
當然,我強調只係數字遊戲

053h4 發表於 2016-2-17 18:23

頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: [資格預審] MLR 退役及調離安排