hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍 --> 沙田搭車模式
開啟左側

[問題] 西九龍 --> 沙田搭車模式

Ricky403 發表於 2015-8-26 15:56 | 顯示全部樓層

原帖由 drbean7218 於 2015-8-26 15:41 發表
現在轉車方法286C->280X 都是收$9.9。 另外, 286C上青沙咁慢, 我點解要搭它上青沙轉280X, 而唔是搭87D/ 搭MTR。

286C反正都做繁時線可能性高啲,其實一炮同埋281X夾過俾286C拉去迎海 (可以再加$0.2收$10.1),同時飛走哂第一城、富安、亞公角嗰邊咁上青沙,281X就全日做富安濱景嗰啲位,跟而家走線不過改上青沙

咁或者可以搞掂286C馬鞍山段太兜嘅問題
tonytse126 發表於 2015-8-26 16:05 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-8-26 15:28 發表
試過一次想由元州邨去沙田市中心,見到就快有286X,
於是去長沙灣遊樂場等,19:06上車,打算轉283或280X都得。
到饒宗頤時睇下ETA,見280X過多2分鐘到,於是轉280X,
結果ETA無呃人,而我就19:25已經去到市中心。

同樣根據ETA,72及86 ...

上次就已經俾佢個ETA玩過一次, 那次又是元州邨去沙市, ETA顯示6分鐘有車,而事實上班286X的確準時到站, 去到近青沙轉車站再睇280X班次, 今次見280X將會於6分鐘後到青沙轉車站, 心想搭280X下一站就是沙市就落車轉, 點知在轉車站等了三個6分鐘先有280X, 仲慢過直接搭86, 真係咁樣俾佢昆過一次,以後都唔敢再試!
Snowbb 發表於 2015-8-26 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2015-8-26 16:05 發表

上次就已經俾佢個ETA玩過一次, 那次又是元州邨去沙市, ETA顯示6分鐘有車,而事實上班286X的確準時到站, 去到近青沙轉車站再睇280X班次, 今次見280X將會於6分鐘後到青沙轉車站, 心想搭280X下一站就是沙市就落車轉, 點 ...

搭 72 好過 , 起碼仲好過 86 要行埋石硤尾 。
stevechau 發表於 2015-8-26 17:07 | 顯示全部樓層

作為西九人...

現86系話慢唔係好慢, 但勝在一程過又唔貴...
呢樣青沙已經被比下去...

如果回程計...
而家有埋ETA, 為乜睇一次唔夠要睇兩次??
自虐乎??

咁多個POST都講過...如果青沙轉車唔係咁岩前後車到站...
基本上係快唔過舊線...而且要冒轉岩班次既風險~

要穩定+快又肯轉車有鐵...
要直達+快(/唔慢)有舊線...
咁青沙對西九既賣點係乜??
風險高?? 鍾意等?? 特別鍾意轉巴士??
都唔提而家個青沙連個網絡, 就算失守踢埋86系上去堆班次都唔多好睇...
唔係有返城隧/紅隧咁既班次+網絡, 邊肯用??
TommyS58 發表於 2015-8-26 17:40 | 顯示全部樓層
其實最主要嘅係280x太貴唔知點解九巴一見到D線去尖沙咀就特別貴 eg.260x,268b,280x............
除非住係穗禾,否則$8.9真係對沙市人太貴,仲有轉車入沙市都要收$8.9真係趕客
仲有青沙線冇一條有個位數班次。。。

九巴其實應該用佢做西九單向沙田,葵涌雙向沙田同青沙西隧............
沙田入SSP其實唔方便囉

Btw286c經獅隧公路落大圍入青沙會唔會方便D?
Snowbb 發表於 2015-8-26 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Ricky403 於 2015-8-26 15:56 發表

286C反正都做繁時線可能性高啲,其實一炮同埋281X夾過俾286C拉去迎海 (可以再加$0.2收$10.1),同時飛走哂第一城、富安、亞公角嗰邊咁上青沙,281X就全日做富安濱景嗰啲位,跟而家走線不過改上青沙

咁或者可以搞掂286C馬鞍 ...

富安/濱景/富豪花園唔洗理會 ???
kay 發表於 2015-8-26 19:56 | 顯示全部樓層

當日呢度有人話青沙就算疏車都可以一落車就轉到車
如果真係咁方便就唔會咁少人用

最大問題係本身交通已經叫做ok,上青沙去目的地整體又唔係快好多又隨時比貴左
世界很簡單 人類很複雜
流星☆雨 發表於 2015-8-26 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-8-26 19:56 發表

最大問題係本身交通已經叫做ok,上青沙去目的地整體又唔係快好多又隨時比貴左 ...

一落車就轉到車真係睇彩數,都可以一落車就睇住前車走左去…
kwyeung 發表於 2015-8-26 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-8-26 19:56 發表

最大問題係本身交通已經叫做ok,上青沙去目的地整體又唔係快好多又隨時比貴左 ...

其實呢,287x都好大問題。
我試過幾次入沙田想轉280X, 上公路時係冇任何巴士係前面,
但可以碌車碌到俾280X入隧道前過頭,要等多18分鐘。

我間中會咁搭,碌到走左280x機會係三分之一左右,
肯定唔係個別事件。
Snowbb 發表於 2015-8-26 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2015-8-26 21:52 發表

其實呢,287x都好大問題。
我試過幾次入沙田想轉280X, 上公路時係冇任何巴士係前面,
但可以碌車碌到俾280X入隧道前過頭,要等多18分鐘。

我間中會咁搭,碌到走左280x機會係三分之一左右,
肯定唔係個別事件。 ...

除非入到穗禾苑 , 否則落大圍站轉 85 / 88K / 東鐵 仲快 。