hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴5X有何出路?
開啟左側

[其他] 城巴5X有何出路?

238X 發表於 2017-2-5 10:37 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-2-5 08:25
其實大坑居民兩年前已經用選票表達不滿

唔好講到交通咁緊要,嗰次基本上係政治立場清算。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cruisesnet 發表於 2017-2-5 11:20 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2017-2-5 09:33
新18P合併後入大坑
北角炮台山即係趕客
班客一係上619

2號都無車...你上到先算
Choi 發表於 2017-2-5 11:32 | 顯示全部樓層
其實最近出咗咁多提問,
不如總結為
新城有何出路
新造的人、如鷹展翅上騰。
106116_1023 發表於 2017-2-5 13:21 | 顯示全部樓層

反正堅城至灣仔仲有5B同10,
不如1號同5X合併,西段跟5X,海皮直出金鐘之後跟1號去跑馬地
回程經堅拿道西、杜老誌道出海皮西段跟5X返堅城...
有冇得諗?
Chelsea FC
Ming@5119 發表於 2017-2-5 14:23 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2017-2-5 09:33
新18P合併後入大坑
北角炮台山即係趕客
班客一係上619

不如我俾兩條路你揀
1) 清風街天橋出海皮,停百德新街,過左波斯富街倒塞嘅車流,再穿過紅隧線cut幾條線上杜老誌道天橋
2) 兜大坑,停兩個相對地少人上車嘅站,摩頓台上橋,柏寧對出再上橋,一出告士打道直行就上杜老誌道天橋

如果你話趕走百德新街客,我認同
因為我想提供更快捷嘅服務比北角炮台山嘅客
要去百德新街嘅客自然上左2號仔同619啦, as you mentioned

「北角炮台山即係趕客」?
PF2802 發表於 2017-2-5 14:49 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2017-2-5 13:21
不如1號同5X合併,西段跟5X,海皮直出金鐘之後跟1號去跑馬地
回程經堅拿道西、杜 ...

放棄怡和街?
TR5774
RobynnNKendyFan 發表於 2017-2-5 17:32 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2017-2-5 00:58
部份樓宇可以上返大坑道添

摩頓台最大問題係啲總站線唔係去南區就係過海

果堆 9 字頭o既響港島北岸o既行法又同流水線似 ga wo
不過新界果邊肯唔肯放俾你條線咁樣玩先
平日繁時你都可以話兩邊居民o既通勤方向相反而影響不大 ge
其他時段就......
反青沙撐獅隧
limited 發表於 2017-2-5 18:52 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2017-2-5 13:21
回程經堅拿道西、杜 ...

中環街市去跑馬地的客邊會肯同你行去郵政總局
 樓主| kay 發表於 2017-2-5 19:57 | 顯示全部樓層
如果要做總結

我只可以話
當日取消5保留5X是絕對錯誤

如果今日繼續行的是5,而不是5X

相信版友都唔會太關注5的前景

其實唔好講到'大坑一帶仲有服務'

本身都想另行撰文去討論個帶交通
不過見大家high到,我就講下大坑除左越黎越少線
仲有咩問題

1. 無左25
斷左中環碼頭連接,無補償

2.無左5
斷左皇后大道西的連接,連5X轉10既BBI都無

可能大家覺得無咁條線,班次少左唔係D咩
不過大家用個放大鏡睇下

無左既線,有無象徵式比返轉乘,都可以無

再講班次比例
以前2未減班、25未改道、5仔未取消、5X未減班
一個鐘有幾多班車?

2仔以前未減班,大部份開10-12分,我當1個鐘5班車啦
25長期20分1班,3班
5仔長期20分1班,3班
5X最高峰期個陣,大部份開10分1班,6班車

17班

今日得返2同5X
兩條都係唔係15就20分
一係8班一係7班,再衰D就6班

減少百分比為53-59%

居民唔係白癡,2013年7月14日,無左25,2減班
2015年5月10日,5取消,5X減班

我係居民都會質疑,點解兩年內服務減少超過50%
又無新鐵路去個頭,又無大型重建項目,常住人口多數不變

不過有幾多人會關注呢D唔起眼既小區問題?衰D講無

宏觀做重組就識得講同做,但宏觀背後,又有幾多微觀問題被忽視?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
RobynnNKendyFan + 1 + 10 當日取消5保留5X是絕對錯誤

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
HW8373 發表於 2017-2-8 01:49 | 顯示全部樓層

當18X決定東行返入中環的時候,
我想起一件事,如果18P同樣改慢
5X其中一段獨巿路段,都會被18系取代。
間接迫死5X

5x 減班後本身競爭力已經低一截
唔使等 18p 同佢搶客

如果係講緊西區去中環碼頭或者郵政總局一帶

- 住巴士站同堅尼地城站之間
堅尼地城站入口去月台算數一數二方便
5x 減班時客量一早已流失去地鐵同 54 號小巴

- 堅尼地城泳池至山道起計
地鐵 5x 54 個競爭力都差唔多
若果 5x 班客要走而家都已經走左

- 住西區警署附近
地鐵競爭力最低
不過呢段多左幾條薄扶林線揀
識人住西邊街以前都會行去水街搭 5x
而家 5x 減班後都係企返西區警署見車就搭

即係而家 5x 客量都跌得差唔多
多架 18p 影響都未必爭太遠

另一問題是,現時流水線服務能滿足巿民需要,
5X用車改走流水線,對營收沒有幫助

但而家條 5x 無論個價位同車程已經算流水

5x 由西區去銅鑼灣至維園講緊 8-9 公里路
2 2x 由筲箕灣電車路起步或者南區屋村線出銅鑼灣都係咁上下里數

其他幾條唔塞車根本都唔使半個鐘到銅鑼灣
塞一陣或者等下車都仍可接受
競爭對手車程都唔係快佢好多

唯獨架 2 號同 5x 唔塞車都要 7 個字先由總站區域到銅鑼灣
又疏車
梗係做唔起
大家當流水線見到先搭

以堅尼地城站個方便程度
跨區巴士要有吸引力點都應該西祥街上落 4 幹
想用 $4.4 做中環當初就應該改架 M47 西祥街上落直去 ifc
而唔係一味睇著當年盤數同客量黎殺左架 M47

做銅鑼灣維園就唔好諗埋修頓至金鐘段
無可能一架車做晒

如果捱得到繞道通車 5x 18p 仍未執笠
都或者有轉機
尤其繞道中間幾個出入口都開正 18p 沿線附近
5x 18p 大可以重新分配個角色
1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760