hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

S3BL100 發表於 2017-2-23 11:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-2-23 01:24
D2路宋皇臺道出入,去啟德眾住宅區尚算接受得到,就算一條線掃到上啟晴都係咁話
但對於西九客而言,條線 ...

望下 D2 路同彩虹道的相對位置,就會發覺宋皇台道入 D2 路再入九龍灣根本就唔算兜,但彩虹道就真係兜

仲未計如果要行彩虹道既話,就迫住要塞偉業街天橋,繁忙時間塞到傻,但啟德一邊出暫時都仲算暢通,
呢點已經係牛頭角兜彩虹道同九龍灣兜彩虹道的兩大分別之一

如果 6D 改去九龍灣,九龍灣上車半粒鐘都唔知去唔去到富豪東方

根本九龍灣併啟德先係正路…

九龍灣同啟德,工作同居住人口分別上升,相比之下淘大本身有其他選擇,
因此淘大直去西九既路線,我唔覺得有太迫切的需要處理。
無錯我係講緊淘大已經有 2X,雖然半粒鐘一班好難吸到人專登等,但起碼唔係無,
至少仲可以用其他方法變相幫佢加班都得,例如我早幾日 F1 版個建議

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2017-2-23 13:36 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-2-22 18:05
連5D都有得全日時,再開條啟德直達深水埗線都唔係冇可能
至少理應比5D好客
東行嫌行得耐,可以到坪石先落 ...

我就覺得睇定D先...暫時執肉生得滯, 似乎未吸引到人行埋去食...
未來會開我就唔驚訝既...始終當啟德發展區開始成型, 果帶真係需要新線~
但去到果陣沙中線都應該通車...又要評估埋去邊度先有肉食~
stevechau 發表於 2017-2-23 13:39 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-22 21:53
好彩既係6D補左部分客
不過將6D拉長去觀塘只係6P翻版
一樣唔算太理想

而家個問題係真係需要直達服務...所以拉6D(即係6P全日)係好樣衰肉酸都好...
至少有線行到去果度先...無一條咁既線係前面, 某人所講既咩九龍灣工商區啟德係無可能會開線咁行...
淨係兩邊DC都有排鬧鬼~
stevechau 發表於 2017-2-23 15:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-2-22 23:41
11D沿途代替品多,假假地叫做獨市既得聯合道一帶,其實好大空間抽入彩虹道
而如果11D入彩虹道唔入九龍城 ...

但要11D做東頭邨, 就做唔到成條彩虹道...
stevechau 發表於 2017-2-23 15:59 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-23 00:09
要留意一樣野,當日 RPP 文件入面,40 改路後受影響乘客,可以直接搭一程 6D 到達目的地既流水客,
同埋 ...

可以走左去第二區囉...客量流向唔係咁單一既...
而如果如你所言流向小巴地鐵, 以該區人口乘車模式主流應該係流向小巴偏多...
但紅小本身就爆瀉...再加只係瀉上加瀉...即係點講你都係加強緊兩邊應該要有直達巴士服務既理據~
另外, 你自己都識講6D只係去到牛頭角, 2A都一樣(果陣無2X啦)...咁我又想問正常既來往觀塘乘客點會為6D客量帶來增長呢??
40行走觀青定線只係尚算直接...的確東行價錢優勢係令到更多人肯搭40既主因...
但當年40未走已經有需求講要開觀青特快, 當然聲音無今日咁大...
而且40點直接都係流水, 今日要做既觀青係半直通...係要更快(當然比40貴都唔拘)...
你何以見得唔會快得幾多?? 點慢都慢唔過入去兜啟德吧~
而且要搵流水去同半直通去同特快比, 大家都做緊唔同市場...點比??
舉個例子, 你不停講既野只係話比人聽...因為當日74A行流水唔多客, 所以74X就算兩邊總站一樣都唔會多客, 無可能爆堆客出黎...
有SENSE都知你既講法係NON SENSE啦~

所以你問幾多次...呢度都唔止得一個人同你講...堅係有得玩, 而且肯玩就有得賺, 最怕你唔玩~
又都係果句, 你所講既果班40新客...某程度上都係42C既舊客, 直接地左手交右手既事有無發生先??
觀深只係必需要做觀塘市中心, 而唔係只係做觀塘市中心...所以咩無觀塘山又無乜無物既講法, 只係你自己聊以FF...
無人低估個難度...只係呢度又無人好似你咁完全錯判形勢JE~
所以咩結構性優勢唔係唔明, 而係兩條線都有而兩條線有既優勢唔完全一樣...
當然暫時觀深直達點蝕, 應該都蝕唔過開啟德線既~

至於咩15A+6P...RPP果D...你都識得講, 人地都係因應啟德發展招標新線...條線都唔係今日落地...
咁同我講既而家唔係開線行入啟德既時機有咩衝突?? 又係完全講怡野黎SUPPORT我喎~
連你講既RPP都SUPPORT我既講法...劃住線先啦~

觀塘市中心唔存在不成比例地高既情況, 同本身觀塘市中心無直達需求完全係兩種概念...
即係一條直線行油尖旺入面唔存在旺角客量不成比例地高, 同本身條線應該唔做旺角/唔使因為無線去就唔做一樣...
觀深線你係無可能講得通而家無需求...因為而家既情況係有客無線, 而你無辦法從觀深線身上去COMPARE去到牛頭角既線而話觀深無客...
你唯一可以講既就係用過時而錯誤既資料以為可以SUPPORT到你既講法而矣~
德福除左地鐵無線可食, 淘大唔行入去其實你又食唔到, 講黎講去直行都只係食返工商區既客...極其量都係得東行食到淘大客...
但呢D食返黎既客主要來源都係紅小地鐵, 而唔係6D/2A, 又加唔係連疊都重唔到既2X...
我到而家為止, 唯一諗到呢幾條線可以左手交加手地重疊既都係得啟業一個位咁大把...到底重疊D乜野呀?? 客量有幾多呀?! 數呢?! 你好鍾意講數GA...
半直通點食左中間流水客呀?? 食左邊班流水客可以左手交右手呀??

你諗左咁耐唯一既新客就係啟德...但係啟德無論係我、其他版反、DC、TD(RPP)都話比你聽唔會而家就開線入去蝕呀...
個個都話比你聽我既講法就係岩...他日大部份住宅入伙果陣先開線都唔遲~
你要做果兩個位就唔可能拉觀市黎做, 無他...根本觀市就唔會睬一條咁兜法既線...而且唔單止係觀市, 係東西九龍兩邊都唔會要...
工商區+啟德注定要自己成線咁滯...

同埋下繁有車鏈咁又點?? 你只係證明左可以下繁開線入去試下做九龍灣工商區+啟德...
而我都一早講左...下繁拆條線入去單向咁行係可行的...
不過全日計果陣...出面條車鏈到底鏈到幾多個鐘呀??
真係鏈起黎...下繁都拆左線入去, 咁停完牛下咪起行唔停德福啟業囉...反正入面都有下繁拆線~
我都係果句...兜九龍灣+啟德條路西行係順既, 東行呢?? 全日計根本就唔可能咁行入東九...
為左下繁單方向順得果少少...就要全日屈線入去?? 你千祈唔好做巴士公司, 就算入到去都係揸車好喇, 唔好做P&D呀...
你咁開線法...巴士公司有幾多個億既現金都唔夠你玩兩年就蝕晒喇~
成日諗埋D繁時單向就以為全日WORK既野出黎...小朋友, 多多錢你都唔夠蝕呀~
stevechau 發表於 2017-2-23 16:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-23 00:12
入啟德段路好兜咩?

唔係呀嘛?? 乜你原來唔識路GA?!
年期唔敢講太遠...而家富豪東方果頭要入啟德, 應該點行??
東行正路都係協調道果邊入, 兜兩個迴旋處, 先入到晴朗...同時間行出面太子道東唔過啟業點都過左坪石...
好喇...過左晴朗繼續東行, 而階段你要一條巴士線做埋MEGABOX入觀市...你都要過N盞燈...你點會快得過直行太子道東觀塘道??
計埋兩邊會等既燈, 你行得出啟德, 其實6D行彩虹道都等緊離開巴士線GA喇~
原則上你出入觀市, 係可以靠接通牛頭角道果條天橋...不過全日雙向計, 觀市無路直入返牛頭角道, 即係你西行入九龍灣點都要過堆燈先去到MEGABOX...
更唔講去到MEGABOX果段路已經塞到係死症...
亦唔講者時條死人協調道工貿署同條橋中間果段時通時唔通(至少上星期揸車經過, 西行條橋果邊寫明通唔到工貿署~

你想靠未來條D2路...我睇返文件, 條D2路駁既係宋皇臺道, 係九碼果邊呀...你要界限街果邊過黎就要兜段路仔先入到黎
東行入黎都還好...西行呢?? 你想直行去塞加士居道?? 定係出去塞返九龍城迴旋處入太子道西?? 定係行條富寧街出ARGYLE塞呢??
stevechau 發表於 2017-2-23 16:53 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-23 00:24
所以如果你有爬文的話,我已經提出緊就算係改 6P+15A,都可以行 D2 路宋皇台道出入,
反正都有版友提出啟 ...

咁條D2路通左先算啦...
如果招標就更加唔好拉觀市落水...九工+啟德呢兩度可以減少路程博車費平D...

反而唔明點解九工兜彩虹道就唔順, 但淘大兜彩虹道就順呢??
兩者都係彩虹交匯處入彩虹道JE~ 講到尾, 其實九工唔係你睇既重點位, 有無九工都唔係問題...
你唯一覺得一定要有車做既只係啟德, 而唔在乎邊度拉線入去JE~
補充一點, 淘大往SSP得一條30MINS一班既2X係唔使兜路...

當日既40你可以話唔慢...但點都唔係快...只係佢果種慢未至於令人接受唔到~
道理就好似你係TST坐2/6返SSP一帶一樣...
你計6D果條數...表面上睇係會少左, 但另一個角度睇, 佢吸左既會係6D咩客??
當然吸走D客係絕對有可能, 但另一方面, 人地都話齋...FREE 6D淘大位出黎唔再做果度...
6D去吸其他新客都係SOLUTION喎...眼光放遠少少吧...西九龍來往觀塘唔係淨係得德福淘大同觀市三個位...
點講觀塘區都唔似咁細丫...又咁講, 黎緊93K要搬走, 假設補返條觀深入93K站位已經乜事都無...
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-23 17:06 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-23 13:39
而家個問題係真係需要直達服務...所以拉6D(即係6P全日)係好樣衰肉酸都好...
至少有線行到去果度先...無一 ...

咁又未至於因為而家冇
所以係唔係都食住要住先
反正又唔係得6P全日化或者6D延長兩個選擇
如果唔係到時客量沒有最差只有更差
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
stevechau 發表於 2017-2-23 17:09 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-23 11:53
望下 D2 路同彩虹道的相對位置,就會發覺宋皇台道入 D2 路再入九龍灣根本就唔算兜,但彩虹道就真係兜

仲 ...

宋皇臺道入D2路去九龍灣梗係唔兜啦...但西九龍呢邊點去宋皇臺道先得GA?!
你唔行加士居道, 去宋皇臺道D2路入口就注定要行九龍城迴旋處...
呢一個繁時好可能比偉業街天橋更加塞同塞既時間更長既位~
你又再次睇一棵樹而放棄森林喇...早就話左你係咁啦~

九工本身就係一個兩繁單向位, 就算工作人口不斷上升都改變唔到呢個兩繁事實~
啟德發展根本未成型, 要開全日線到底啟德一個地方係咪足夠SUPPORT兩方向都有足夠既流水客先??
至少未來兩年睇到沙中線通車果刻, 都唔似有咁龐大既人口住~ 再遲D就應該會有~

的確九工如果兜彩虹道出, 繁時真係要成半粒鐘既...所以下繁單向開條線從啟德走唔係壞事~
但他日如果要兜D2路宋皇臺道, 咁就真係未必快過兜轉彩虹道...始終宋皇臺道塞返出黎迴旋處嘥既時間太多...
快係可能快左D既...但快得幾多囉~

你自己都講到, 2X既班次根本就吸唔到淘大客...甚至都做唔到幾多西九客...
條線頹成咁, 不如2X同條24合併咪得囉...又唔使用多車...又可以做到九龍灣+啟德出MK同西九龍咯~

stevechau 發表於 2017-2-23 17:14 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-23 17:06
咁又未至於因為而家冇
所以係唔係都食住要住先
反正又唔係得6P全日化或者6D延長兩個選擇

睇下黎緊觀深仲會有咩玩法先啦...睇黎DC而家都仲係咬住6P...