hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

EX-TL 發表於 2017-2-17 17:32 | 顯示全部樓層

angusovo 發表於 2017-2-17 17:14
將42拉入彩虹道 6D就可以經觀塘道直去觀塘啦 有冇可能

42主力做長沙灣道西南, 6D做東北及石硤尾, 南轅北轍, 風馬牛不相及, 客源互不相干, 就算拉到都唔係果回事.
EX-TL 發表於 2017-2-17 20:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-16 23:32
其實 2A 98C 上繁去到采頤已經無乜空間剩

同埋我相信呢幾條線未吸得盡啟晴德朗客,一定有人走左去搭 5M  ...

一直冇人提一項轉乘優惠: 24<>2A/6D, 第二程減$4.2

意思就係, 雖然24只到旺角, 佐但佢有一何個好好用嘅功能, 俾人順住條路轉車出入西九, 而總車資可以收到$6.7, 以前未有啟德北公屋, 呢個轉乘優惠幾乎係廢, 啟業麗晶行出觀塘道就有2A 6D, 但晴朗開邨多年, 一直冇直線往返西九, 近太子道東嗰幾座行出采頤花園巴士站問題唔大, 其他座數有幾多人會搭5M出淘大轉2A 6D咁得閒呢?

結果, 啟德北-西九明明收緊位位$6.7, 仲貴過而家條把鬼6P, 開條經啟德去西九新線, 我唔信會收$6.8, 俾盡$6.4, 有直線仲收平左, 跟住又站站停, 同2A 6D 42 98C 296C 796C鬥搶客, 如果呢度所有路線去到淘大 啟業 麗晶 采頤 亞太區都係頂閘, 加多條路線上去絕對冇問題, 但我唔認為事實係咁, 就算係, 有車剩都應該加左俾呢啲路線先.

其實我一直覺得閣下設計15B走線, 唔多唔少係參考左小弟三年前F1板一次觀塘區路線重組, 將17P的概念直接套用到15A變身15B, 使之成為觀塘-西九直達線. 閣下要留意, 17P為早繁單向線, 主要做兩水客, 分別係現時15A藍田 觀塘至九龍灣 啟麗 啟德北, 以及啟麗 啟德北至土瓜灣 何文田, 但冇prefer到人會有人當佢係15 17咁坐, 就係因為咁坐法, 早繁都已經太慢, 所以收番$5.8(當日是仍未加價的$5.5), 可以由藍田坐到何文田, 當係俾何文田學生們一個平價選擇.

全日線咁行法, 假設條路風平浪靜, 觀塘至新蒲崗當20分鐘完成, 繁時呢, 藍田起計要塞埋茶果嶺道/工業中心一段路, 用海濱道入九龍灣, 排宏照道都係時間, 藍田開出隨時45分鐘先到新蒲崗, 觀塘上車都要30分鐘先出到九龍城, 想請問港鐵觀塘 牛頭角至長沙灣駛唔駛30分鐘?

結果, 對往返觀塘的市民, 條線有等於冇.

啟德係應該有佢自己一堆線, 或者用自己模式去做, 九龍城區係九龍區正中間, 我見之前話招標一條經界限街 馬頭角 啟德的東西九路線, 呢啲路完全快唔起, 做極都係冇效率嘅流水線, 點解唔係開九龍城區止步的路線, 硬要砌大流水做新發展區, 博佢係下一條1A(全港線王)?

難得一直有24轉乘做緊班客, 班次仍然有上升空間時, 係咪應該諗, 先做好24, 再諗其他嘢都唔遲. 新巴一日唔開703, 九巴都唔需要著緊啟德-西九; 將15A改經啟德去西九, 亦唔似本人建議做本區通勤的17P, 能夠帶出同樣的效果.

p.s. 附上三年前小弟於F1板建議的17P路線資料(欲閱覽當日全文, 請自行搜尋):

17P 平 田-愛 民

服務時間(參考現時15A之班次):

平 田 06:15 - 08:30 (平日星期一至六, 每15分鐘定點班次)

收費:

全程 $5.5

途經街道(停靠車站):

安田街(平田總站), 平田街, 安田街(藍田北), 德田街(啟田邨啟旺樓), 啟田道(啟田商場 / 基孝中學), 鯉魚門道(藍田鐵路站 /
觀塘法院), 觀塘道(觀塘鐵路站 / apm創紀之城5期 / 牛頭角鐵路站), 勵業街, 海濱道(勵業街), 宏照道(常悅道 / 臨華街 /
九龍灣運動場 / 麗晶花園第18座 / 麗晶花園第13座), 宏光道(麗晶商場), 啟華街(宏天廣場), 啟成街, 承啟道(啟德德朗邨 /
沐虹街), 協調道, 未命名路, 太子道東(譽·港灣), 太子道西(富豪東方酒店), 馬頭涌道(馬頭角道), 馬頭圍道, 天光道(天光道),
常盛街(常樂邨 / 何文田邨景文樓), 佛光街(何文田廣場 / 常樂街), 忠孝街(忠孝街 / 迦密中學), 孝民街(愛民邨嘉民樓),
忠孝街(愛民總站).
tunghang 發表於 2017-2-17 20:55 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-2-17 20:00
一直冇人提一項轉乘優惠: 242A/6D, 第二程減$4.2

意思就係, 雖然24只到旺角, 佐但佢有一何個好好用嘅功 ...

24呢個轉乘優惠,直到而家都係廢廢地
啟德要搭2A/2X/296C,仲可以行去坪石
世運有時落既客係仲少過工貿大樓落

EX-TL 發表於 2017-2-17 21:10 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2017-2-17 20:55
24呢個轉乘優惠,直到而家都係廢廢地
啟德要搭2A/2X/296C,仲可以行去坪石
世運有時落既客係仲少過工貿大 ...

所以就話要先做好24啦, 24轉車去西九, 轉2A要經旺角, 深水埗又打橫行, 識轉梗係轉6D, 轉6D到太子道西先轉都得, 唔鍾意兜花墟, 用自己方法去又得, 轉乘優惠冇人知就應該先好好宣傳, 令到去西九位位穩袋$6.7, 而唔係等班人行晒出大路搭$5.8, 甚至開平價直線.
castanopsis 發表於 2017-2-17 22:18 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-2-17 08:05
如果半直通最好好似214咁行龍翔道、南昌街,使南昌街一帶有特快車往東九龍。

至於擺甘泉街都係方便車務 ...

黃大仙—彩虹交匯處一段既龍翔道早晚繁塞到傻
我唔反對南昌街搞東九線
但青山道明明可以直接界限街走,避開曬所有塞車位,要佢地食南昌街燈陣再塞彩虹交匯處唔理想

tunghang 發表於 2017-2-17 22:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-2-17 22:18
黃大仙—彩虹交匯處一段既龍翔道早晚繁塞到傻
我唔反對南昌街搞東九線
但青山道明明可以直接界限街走,避 ...

譽港灣出面太子道東東行早晚繁一樣會塞
castanopsis 發表於 2017-2-17 22:24 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-17 13:20
其實係講緊蒲崗村道至太子道西之間一段彩虹道

佢地一直想爭取有條線直去觀塘巿中心,而家 6D 最遠只到牛 ...
其實係講緊蒲崗村道至太子道西之間一段彩虹道2 k5 |; }* f! U
8 B: Q. [5 i0 w- h$ Y
佢地一直想爭取有條線直去觀塘巿中心,而家 6D 最遠只到牛頭角,如果都拉走埋而唔補償,政治上係不可能, |6 y$ ?9 b" ^7 ~4 b

當然佢地係有爭取過 11D 全日繞經彩虹道

至於啟德去深水步應唔應該同觀青溝埋一條線做既問題,當然啟德角度去埋長沙灣好過唔去,但問題係在於
如果強行拆開兩條去做,要不成比例地擺多幾多資源落去,做多果少少客,而回唔返本1 D8 @: O9 u  ^

而且強行咁拆,兩條線都會同現有巴士線(例如 15A)無整合空間

其實如果受影響人數太少,區議會反對既牙力唔大
而我既立場一向都係6D留喺淘大其實唔會同新既半直通觀青有實質上既客源重疊
6D掟落九工,做得到就做,唔得就搵11D補位,再唔得留喺淘大都唔係大問題

我個版本既15B一樣可以同15A整合
而至於條半直通既油觀青,我覺得可以同214或者藍田山西九線跳飛機
用既新資源其實無想像中咁多
castanopsis 發表於 2017-2-17 22:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-2-17 20:00
一直冇人提一項轉乘優惠: 242A/6D, 第二程減$4.2

意思就係, 雖然24只到旺角, 佐但佢有一何個好好用嘅功 ...

15B價錢其實唔係大問題
藍田去長沙灣條線水蛇春咁長,用里數計要收$7以上都唔係無可能
當然如果要顧及原本15A班客就可能要加個 藍田山<>九龍灣 $5.8 雙向分段,但啟德絕對可以收得比 24<>西九車 貴

全日線咁行法, 假設條路風平浪靜, 觀塘至新蒲崗當20分鐘完成, 繁時呢, 藍田起計要塞埋茶果嶺道/工業中心一段路, 用海濱道入九龍灣, 排宏照道都係時間, 藍田開出隨時45分鐘先到新蒲崗, 觀塘上車都要30分鐘先出到九龍城, 想請問港鐵觀塘 牛頭角至長沙灣駛唔駛30分鐘?

結果, 對往返觀塘的市民, 條線有等於冇.

啟德係應該有佢自己一堆線, 或者用自己模式去做, 九龍城區係九龍區正中間, 我見之前話招標一條經界限街 馬頭角 啟德的東西九路線, 呢啲路完全快唔起, 做極都係冇效率嘅流水線, 點解唔係開九龍城區止步的路線, 硬要砌大流水做新發展區, 博佢係下一條1A(全港線王)

好同意你對車程既判斷
根本觀塘九龍灣去深水埗搵條兜啟德既線做主力就係唔理想

不過我覺得15B做大流水無問題
藍田山去觀塘工業區/九龍灣工業區如果班次合理係potentially可以養到一班客出來
而啟德去亞太區/深水埗/長沙灣既流水客源亦點都會有返咁上下
只要藉行車里數長去收貴少少,條線唔會無得做
castanopsis 發表於 2017-2-17 22:37 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-2-17 22:23
譽港灣出面太子道東東行早晚繁一樣會塞

以我所知點都好過龍翔道個狀況
而界限街地圖上面一條直線又少塞車,無理由唔用
反而西行用龍翔道反而可以考慮,太子道西去元洲街無論點行都唔係特別順路

EX-TL 發表於 2017-2-18 00:17 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-2-17 22:35
15B價錢其實唔係大問題
藍田去長沙灣條線水蛇春咁長,用里數計要收$7以上都唔係無可能
當然如果要顧及原 ...

「水蛇春咁長」只係行車時間, 里數唔太認同. 我唔用google, 搵15逐條路去分析同比較.

以平田至世運公園計, 15B只係多左勵業街, 而家麗晶可以經繞道下面入啟晴, 可以兜少個宏天廣場, 然後協調道同太子道東平排, 區區一條勵業街300米都唔知夠唔夠.

過左世運, 15剩餘路程大約係入太子道西到欽州街左右, 咁欽州街到甘泉街我當有2公里, 夾埋都係得15公里, 以流水線計, 佢可以收$7以上機會有幾高呢? 留意, 佢唔係安達臣線, 冇特快/半直通特點.

仲要留意嘅係, 新巴手握西九-啟德直線經營權, 雖然西九一段係講緊填海區, 出入填海區點都要經過舊區, 就算其他經營者有意申辦來回該兩區的路線, 佢絕對有權俾意見, 佢一個反對已經冇可能通過, 至於啟德一邊總站, 唔一定係擺晴朗, 但唔代表唔會經晴朗, 就算15B行到晴朗, 啟德其他地方要線, 15B都做唔到.

所以而家講啟德-西九路線係言之過早, 沐寧街新樓群2018年陸續落成, 15B又做唔做到嗰度呢? 結果又係要等其他路線去做, 與其分散兩條線做, 不如等新巴條703掃晒成條承啟道, 再跟100兄建議條招標線咁行馬頭角 界限街到西九, 好過又玩埋啲尚德296C 796C泥漿摔角, 又或者大長途流水, 搭幾個站收到貴一貴, 班次又唔穩定, 到時到候要搞重組就煩過乜!

另外, 你提到藍田往返觀塘同九龍灣, 現時15A已經養到班客, 15B開得成都只係直接過戶, 唔會突然爆左其他人出來, 唔通諗住吸引到由15 215X 87過檔到15B?

啟德往返亞太有24, 西九就參考上一段, 等703開好過, 頂唔緊就繼續好似而家咁, 行出大路搭2A 6D, 冇人用24轉乘就唔該九巴落力宣傳, 無謂浪費左個現階段仍然有錢途嘅轉乘優惠.