hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳及觀塘山巴士路線重組
開啟左側

將軍澳及觀塘山巴士路線重組

樓主| 10598C 發表於 2017-2-14 13:28 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-14 12:06
如果留意一下繁忙時間的情況,就會發現觀塘朝早入元朗的需求多過屯門九條街,268C 頭車開始就一路爆住入 ...

多謝閣下嘅意見 已修改為開辦將元線 建議開將屯線原因係見到有議員提議開 如果有更好意見小弟會修改建議
 樓主| 10598C 發表於 2017-2-14 13:33 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2017-2-14 08:40
101、111及101X加密加上延長路線,應該唔止加10架。
應該好多人建議開線及加密班次,但完全無考慮總站有 ...

如果我識諗啲車放邊我仲駛乜上來討論區 我不如去巴士公司做好過啦
阿偉 發表於 2017-2-14 14:30 | 顯示全部樓層
唔見得你好得好多
我都冇建議開線去元朗
卻話住元朗
資料唔齊,車從何來請你回答
請你諗清楚
我冇針對你
未來613是去東區,你條分線卻有中區
會否令人搭錯車

我只是曾經係巴士公司做,不等於你開新線,只是你明顯好似想擺晒車經安達臣果邊
阿偉 發表於 2017-2-14 14:41 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-2-14 13:24
我唔係住安達區 我建議路線純粹係見到果到有需求

至於你話聊交嗌 根本係你自己態度唔好 見人建議開條試 ...

只是想你做左資料搜集才建議路線
同寶林係做埋巴士簡單維修

唔係見位就用到盡

你同某D議員冇分別
transbus 發表於 2017-2-14 15:47 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-2-12 19:28
2#建議101 101X延至中秀及加密班次, 我想問車從何來, 拉長果段路要加8架計, 連同加班加多2架, 計埋要加10架 ...

101x叫有啲用,101碌埋土瓜灣就真係佢愛.. 轉地鐵算
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
ADS191 發表於 2017-2-14 20:04 | 顯示全部樓層
小弟都是首次發表回應, 多多指教。
容小弟愚問, 796X點解你會想縮到紅磡站? 只為咗縮短一下佢既行車時間將佢變得有效率? 佢行紅磡繞道個邊其實避咗漆咸道塞車, 雖則話過浙江街後有5C。
想聽聽你既原因, 或者各位大大可以反駁賜教。
 樓主| 10598C 發表於 2017-2-14 21:49 | 顯示全部樓層

ADS191 發表於 2017-2-14 20:04
小弟都是首次發表回應, 多多指教。
容小弟愚問, 796X點解你會想縮到紅磡站? 只為咗縮短一下佢既行車時間將 ...

因應建議中796P提升為全日服務
5504~NK3640 發表於 2017-2-15 01:58 | 顯示全部樓層
其實安達臣起好晒應該一共有52幢樓 (有錯請指),大部份為公營房屋而且無鐵路覆蓋,該區需求之切其實係無可置疑,只係要擺幾多車落呢一區而已。
至於613支線問題,樓主可以考慮一下改編號避免乘客混淆,並且考慮點幫輕一下601。

最後有關寶琳總站既問題小弟有d唔明。
寶琳總站因為地大,九巴的確會擺好多食飯車係道。但問題係,呢個位既性質係總站,理應係容許擺線入去,只不過而家九巴當左個度係半個車場咁用所以先咁爆。
難道第時開線縮線就會因為要擺食飯車而唔放得去寶琳? 我相信呢個唔係「無位」問題而係車務安排問題。
阿偉 發表於 2017-2-15 09:02 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2017-2-15 01:58
其實安達臣起好晒應該一共有52幢樓 (有錯請指),大部份為公營房屋而且無鐵路覆蓋,該區需求之切其實係無可 ...

當將軍澳區各巴士總站已去到飽和情況,唯獨得寶林有位擺食飯車及後備車作為壞車抽調。安達臣要等正式總站起好先,現在總站是臨時性質。
同213M已提供多條路線轉乘優惠,有冇必要咁多路線入去。

安達臣我都知有咁多幢樓,但駛唔駛開213A,213P及213S。
三巴合一 發表於 2017-2-15 09:15 | 顯示全部樓層