hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

三巴合一 發表於 2017-3-7 15:57 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-3-7 16:45 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-3-7 18:54 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-3-7 15:57
問題係你計290由彩明去到荃灣西站在先,你計290全程,我咪同你計40全程囉,
好公平公正。

咁你幾時用 290 全程時間計返呀?
講 40 就用全程時間
講 290 就用自己體驗時間
龍門任你搬
( 事實上,40 絕對有可能 60 分鐘跑完全程,格黎 40 拉去麗城個 POST 有幾位師兄都有全程紀錄行車時間,都係 6X 分鐘 )

而且,套用返你果套 Logic
290系 去觀塘山就快
去將軍澳就慢過隻龜
所以 290系 唔應該視為將南既荃灣線,對嗎?
GW5878 發表於 2017-3-7 18:58 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-3-7 16:45
290主力服務將軍澳,
當然係兜多少少,
你唔係諗住1邨1線咁玩呀單,

咁有呢類既新聞未呀?
事實上觀塘道同將隧塞車情況根本就唔係你口講得咁誇張

而且快就係快,唔存在架車多人與否
如果有本事一站打爆 137 人既車然後上公路,呢 137 人同樣都會覺得好快
可惜 290 呢類兜到傻既廢線做唔到
PS8851@182 發表於 2017-3-7 19:06 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-3-7 19:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-3-7 08:33
你覺得快,有人覺得可接受,亦有唔少人覺得慢
無衝突
而你既意見,本版人人皆知,真係使下下跳出來重復 ...

你講多N 次佢都唔會信, 信亦唔會認,
我都聽過唔少呢種說法,
只係某人唔知, 沉淪於自我

kc_loo 發表於 2017-3-7 19:29 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-2-28 14:11
將軍澳隧道都要上山,將藍隧道夠晒水平,但要等到2021年,真係情何以堪..

...

準確來講將軍澳隧道係穿座山
3AV53 發表於 2017-3-7 19:35 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-3-7 19:29
準確來講將軍澳隧道係穿座山1

爬一半山再穿山,冇衝突
最後熱狗 發表於 2017-3-7 21:38 | 顯示全部樓層
邊個話290係廢線,目測有超過三十人等車,相信冇邊條將軍澳區外線做到
拍攝時間 : 琴日1735左右
10598C 發表於 2017-3-7 23:18 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-3-7 15:11
有一點我唔同意, 就係山上其實係有慢車包有位座, 就好康翠搭 95 或者寶達搭 13D
只係大家都想要快,
但問 ...

我覺得咁嘅 既然山上冇鐵 理論上快啲嘅車就較優先比山上搭(注意 唔係坐 因為通常都冇位 例如98A 98C 290) 當山上需求滿足或搭地鐵比巴士迂迴 咁開山下巴士線就好合理(例如98D 798)

講真 有幾多康翠客會搭95?除非真係去太子道西先會搭佢 95主要客源係秀茂坪 寶達客都好少會搭13D 寧願迫98C 好過兜來兜去 慢車話就話有位坐 但係慢始終係死穴
如果你話慢車(寶琳 慢車98C vs 快車98S)嘅話 通常98C寶琳都會有位坐 98S未必有 同山上慢車同理 因為95係係山上做總站 康翠一定有位 但係慢 98C係快 但係通常都冇位

好似今朝7:10左右咁 寶達邨秀茂坪方向無啦啦停左架98C同213M係到 唔知係撞車定壞車 總之兩架車嘅人全部落曬來 搞到98C上層樓梯企曬人 秀輝直程飛站 啲客眼甘甘咁望住架車走 平時呢個時間上到車但係而家飛站 我唔知呢個例子用的啱唔啱 但係我肯定 山上快車往往都少位過上下 所以山下覺得慢 山上覺得快 山下有位 山上未必有位

另外 我並唔認同有鐵冇巴士呢樣野 因為巴士賣點就係點到點同埋一程過 如果我係寶琳去西灣河 沙田 荃灣甚至只係觀塘等等 我都會搭巴士小巴 我只係覺得山下有地鐵就可以盡量運用 照顧完山上需要 而山下開巴士線又比地鐵更有競爭力嘅話 開山下特快係絕對冇問題 (補充 如果我由康翠去沙田 我都會搭落寶琳轉798 去尖嘴搭車轉98D 所以我並唔反對唔經山嘅路線)

題外話 其實個人認為山上將旺線好需要重組 秀旺都應該重組下