hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 13:47 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-2-28 13:21
行龍翔道都係爬山啦。

所以人地要行機隧東九龍走廊
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
transbus 發表於 2017-2-28 14:11 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 13:47
所以人地要行機隧東九龍走廊

將軍澳隧道都要上山,將藍隧道夠晒水平,但要等到2021年,真係情何以堪..

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GW5878 發表於 2017-2-28 15:06 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-28 00:35
當架 290x 由康城站去到尚德廣場,都未計架車仲未離開將南已經要用 19 分鐘,
去到怡心園已經要 26 分鐘, ...

你同果位保 290 ( 我有D懷疑佢係 KMB兄 ) 有乜分別,佢有個神人觀點就係話 40 轉 296A 要計哂 40 全程行車時間http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;extra=&page=3
(#25,當然我就係#28插到佢體無完膚)

實情呢,將南堆燈就係惡等
但係唔係個個將南人都要等果堆燈,即係唔係個個人都需要經歷全程燈位,但你就拎全程燈位黎講,用意何在?
好似 796X 咁樣,尚德就只係需要食調景嶺 ( 2/3 組燈 ),回程果兩組燈根本就合理可接受水平
但好似 290 咁樣,過左尚德連食果三枝就重口味到傻

而且,當賣甩坑寶之後,寶林燈陣當然無計算時,剩返將南同其他地區比較當然係惡等,但實情寶林果堆燈都唔係咩善男信女
山上堆燈或者真係無將南 / 寶林咁惡等,但係當將南人唔需食哂全部將南燈既前提下,其實就會覺得山上果堆燈惡等

要改,只將 40 兩繁拆條 40E 入尚德飛美孚,並搞觀荃聯合班次 10 分鐘,已經好好
將南原罪唔係咁樣講架
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 17:26 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-2-28 14:11
將軍澳隧道都要上山,將藍隧道夠晒水平,但要等到2021年,真係情何以堪..

...

等六幹起完真係蚊都瞓XD
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
三巴合一 發表於 2017-2-28 22:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-1 07:31 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-27 13:57
同 290 比無意思

如果一個人重口味到食 3 舊屎 (290A) 或者 2 舊屎 (290) 都覺得無問題既,

咁點解你唔試下諗山區點睇E22A比24蚊仲要幫你成個將軍澳兜曬先入隧道 唔通咁樣兜法再入隧道都叫快?康翠咪依然一堆人上 我就唔信將南行山一定慢 況且將隧而家塞成咁 寧願行山眼不見為淨 況且好多人都講過行山同塞隧道冇分別 甚至行山更快 如果唔係電解咁多住康城嘅人搭的士特登叫司機行山 唔通嫌將隧行車里數太少想比多啲錢個的士佬賺咩

你鍾意嘅咪296A轉40囉 反正等車時間一定耐過290(補充 290同290A基本上等車時間係10分鐘 有車照上 因為行完唔同路之後會見返面) 仲要塞埋將隧同觀塘道

同埋呢 你由尚德行過去鐵站搭去荃灣應該快過296A轉40

fleetline 發表於 2017-3-1 19:16 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-1 07:31
咁點解你唔試下諗山區點睇E22A比24蚊仲要幫你成個將軍澳兜曬先入隧道 唔通咁樣兜法再入隧道都叫快?康翠咪 ...

所以山區既人咪不斷要求E22A行山, 而最後巴士公司咪開條A29P比佢地.

隧道雖然塞, 不過只係比平時多10分鐘車程, 行山仲要停站既話肯定唔只多10分鐘,
仲有當隧道塞車的時候, 其實行山一樣塞.

儲錢
fleetline 發表於 2017-3-1 19:23 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-27 10:18
今日接近九點見到班九巴692P
係銅鑼灣經過連十個客都冇

奇怪啦, 果日我係廣明苑等E22A見到692P尾車, 淨係廣明苑站都上左8個, 眼望樓下未埋站前都有5-6個人,
點會去到銅鑼灣連十個客都冇?

儲錢
lmf3927 發表於 2017-3-1 23:21 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-2-27 12:48
我咁睇啦:
1。九巴本身預條線一個鐘係康城到荃灣,turns out遲左成三四個字,個人認為係卡佬揸得慢。如果 ...

唔好話等啦 班乘客知唔知道有呢兩班快車都成問題
無之前好似290/A咁多宣傳 到站mon連290B/X都無
今日班290B得十零個客
尚德估計無上客
兩分鐘前被1730班290掃走曬

講到40+296A同290之爭
西行40實在太重口味 況且290尚德上通常65分鐘度都落到車 所以不予置評
但東行試過日間非繁同友人有40唔上上290 途中一直有用ETA追蹤40+296A位置
落車後過埋對面見到架如果上左40會轉到既296A埋站
所以日間40+296A同290A一樣 都係寧願坐係度都好過企係度
但下繁後40+296A車程會明顯與290相若 甚至更快
 樓主| HT408 發表於 2017-3-1 23:25 | 顯示全部樓層

lmf3927 發表於 2017-3-1 23:21
唔好話等啦 班乘客知唔知道有呢兩班快車都成問題
無之前好似290/A咁多宣傳 到站mon連290B/X都無
今日班 ...

到站mon係唔識自己加新線,應該要手動加
沙田大會堂288個站,條288A開咗成半年都未有得睇
但長沙灣遊樂場就睇到214