hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A20開辦消息
開啟左側

[服務調整] 城巴A20開辦消息

HT408 發表於 2017-3-16 12:49 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2017-3-16 12:41
都 係 過 句 , A20 咁 既 班 次 點 樣 吸 引 遊 客 去 坐 ?
遊 客 寧 願 保 鐵 免 費 坐 K 系 接 駁 車 ...

A20沿線有遊客嘅地方都有A21,所以根本唔會有新客
JC8385 發表於 2017-3-16 12:50 | 顯示全部樓層
都 係 過 句 , A20 咁 既 班 次 點 樣 吸 引 遊 客 去 坐 ?
遊 客 寧 願 保 鐵 免 費 坐 K 系 接 駁 車 ...

咁講啦
之前開嘅E29P,成績都過得去啦
但今次係本身有E車嘅地方
員工客數量本身成疑
真係要慢慢觀察啦
lsc04d11 發表於 2017-3-16 12:56 | 顯示全部樓層
往紅磡方向,荔枝角下一站係長沙灣站,欽洲街下一站係黃竹街,好似比e21少左啲站,
我有冇錯呀?
HT408 發表於 2017-3-16 13:15 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-3-16 12:56
往紅磡方向,荔枝角下一站係長沙灣站,欽洲街下一站係黃竹街,好似比e21少左啲站,
我有冇錯呀?
...

不停「昌華街」及「深水埗站」
andrewyl 發表於 2017-3-16 13:54 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-3-16 12:49
A20沿線有遊客嘅地方都有A21,所以根本唔會有新客

.... " 所以根本唔會有新客 "

呢 個 先 係 重 點 , target 唔 係 新 客 ,
新 客 , 遊 客 又 唔 睬 你 , 咁 開 黎 做 乜 ,
自 己 又 唔 夠 紅 車 用 , 真 係 諗 住 日 日 搵 65 車 行 .
咁 叫 E20 收 E 車 錢 都 無 咁 嬲 , 都 唔 知 老 城 諗 乜 鬼 .

ky927 發表於 2017-3-16 14:12 | 顯示全部樓層

一日未開線都真係唔知,我都買唔落手多客定少客,不過
1)60分鐘一班機場巴,我唔覺得好有問題,我相信外國都有地方都係呢啲班次;
2)個問題我覺得係入機場方向深水埗打後有機會俾彌敦道影響得甘,而呢一段which is真係A20新開範圍,如果俾前段塞車影響就意義不大;
3)除左旅客,呢區都越來越多住宅,本地人個客量唔可以忽視
Ming@5119 發表於 2017-3-16 14:51 | 顯示全部樓層

唔知有冇iMom但城巴網站已經upload呢條路線嘅資料, 時間表入面都寫明"本路線將於 2017 年 3 月 20 日生效。"
andrewyl 發表於 2017-3-16 15:22 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-3-16 14:12
1)60分鐘一班機場巴,我唔覺得好有問題,我相信外 ...

1)60分鐘一班機場巴,我唔覺得好有問題,我相信外國都有地方都係呢啲班次;
2)個問題我覺得係入機場方向深水埗打後有機會俾彌敦道影響得甘,而呢一段which is真係A20新開範圍,如果俾前段塞車影響就意義不大;
3)除左旅客,呢區都越來越多住宅,本地人個客量唔可以忽視  

(1) : 係 無 得 揀 或 低 需 求 情 況 下 , 60 分 鐘 一 班 叫 無 奈 接 受 .  
       不 過 就 會 延 伸 出 黎 第 二 , 三 條 問 題 .

(2) , (3) : 既 然 A20 主 打 都 係 太 子 打 後 既 客 , 但 60 分 一 班 都 唔 知 睬 唔 睬 A20 好 , 時 間 就 係 金 錢 , 飛 機 唔 等 人 .
               有 其 他 選 擇 就 唔 會 特 登 揀 坐 . 如 果 係 咁 , 點 解 唔 縮 短 路 線 , 做 番 好 睇 既 班 次 去 serve 呢 批 太 子 以 北 既 客 ,
               做 埋 D 趕 客 班 次 運 空 氣 之 餘 ,   呢 區 多 住 宅 都 無 用 都 唔 知 點 吸 客 . 你 要 咁 開 既 ,
              不 如 買 番 D 24 座 VAN 仔 去 開 好 過 , 唔 駛 開 咁 大 架 車 浪 費 ,
              再 唔 係 照 舊 坐 番 E21 / E21A 轉 車 , 702 轉 A21 轉 車 好 過 或 者 紅 跑 轉 機 鐵 仲 有 優 惠 tim .

eric278 發表於 2017-3-16 15:46 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2017-3-16 14:51
唔知有冇iMom但城巴網站已經upload呢條路線嘅資料, 時間表入面都寫明"本路線將於 2017 年 3 月 20 日生效。 ...

而且該線資料內亦有通告,將於3月25日於機場博覽館舉行的「Running Man 2017 Live in Hong Kong」演唱會首次提供接載觀眾服務,
分別於1800-1930時段開出班次(即1830, 1930班次)繞經機場博覽館,及於演唱會結束後由機場博覽館加開特別班次返回市區。

Ref: http://www.nwstbus.com.hk/en/uploadedFiles/evs_notice/E201700619a03.pdf
還看香港公交
transbus 發表於 2017-3-16 15:55 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2017-3-16 15:22
1)60分鐘一班機場巴,我唔覺得好有問題,我相信 ...

只要E21飛起青衣,長沙彎道沿途入機場,

時間已經唔比地鐵轉S1差太多。

寧願放幾部車車食返自己A/E客累鬥累,
都唔補一班0830 A29P搶轉其他車客,
真心唔明。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣