hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 我建議在公路落腳點附近人流點設轉車站及改革鄉村路線 ...
開啟左側

[其他] 我建議在公路落腳點附近人流點設轉車站及改革鄉村路線

hadboy5 發表於 2017-2-19 19:16 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-2-19 10:16
我懷疑樓主同的士司機行業有關,到時搞到咁,真係會有班香港人支持搭的士/uber lu……
1分鐘一班又點?一個 ...

最應該取消的係同巴士重疊路線的小巴,而唔係咁樣玩
kay 發表於 2017-2-19 19:24 | 顯示全部樓層
香港交通最重要係盈虧

巴士公司要賺錢,政策都可以無視

當年叫人灣仔轉車,縮短934 935

近年又將962b/x 930x搬去銅鑼灣

樓主個方案唔係唔好
但問題係長途線搭單做短途係香港好普遍
世界很簡單 人類很複雜
ryandroid 發表於 2017-2-19 20:11 | 顯示全部樓層
問題係
1 高速公路路面冇大陸咁闊可以有成四五六線,得3線拎位做轉車站只會加重塞車
2 高速公路冇咁多位可以有區區都加建轉車站,唔係已經發展哂就通常係偏辟3 高速公路部份遠離市區,如大埔、元朗,大埔北可以點樣5-10min到大埔轉車站?  
4 轉車站唔係喺高速公路上嘅話,咁咪又係要塞迴處/燈出入高速公路?咁快得喺邊?

5 好多高速公路都係天橋,天橋轉車站要起幾多部升降機連接地面去搭駁腳車?
6 唔係度度都好似美孚巴總咁,等兩三盞燈就可以上返高速公路,其他區要有選址先有得研究可行性
7 香港人會行嘅話都會搭鐵,搭巴都要咁樣行嚟行去,就係為咗坐?
8 如果坐巴士係為咗要坐,咁點解咁多人迫巴士企?巴士公司唔整旅遊巴去坐多啲人?

其實搭巴士一直有個問題係順燈問題
一條路上有幾盞燈
直去就可以一路綠燈
但燈與燈之間都有站
過燈後埋站上落客再出站時
到燈位就轉眼變成紅燈
搭巴士就要預塞燈
一係cut 站去飛燈
但cut 咗站啲人係咪願行2-3個字等車?
抄足鐵路轉車模式會唔會兩面不討好?

樓主| bjbus 發表於 2017-2-19 20:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2017-2-19 20:26 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2017-2-19 20:19
可以在近公路入口的巴士總站或路邊車站搞,例如太和,上水,華明,屯市,天水圍站,太子道東,藍田,觀塘 ...

上水廣場同上水火車站本身都係轉車站
咁你意思係277E/P、276/A/B/P、270A/B/C/D、278X、279X、A43/P、373、673、678、978
全部cut哂區內走線
統一上水廣場開車
然後第二站去華明?
第三站去太和?
定第一/二站後直出市區?
astrial 發表於 2017-2-19 20:41 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2017-2-19 20:19
可以在近公路入口的巴士總站或路邊車站搞,例如太和,上水,華明,屯市,天水圍站,太子道東,藍田,觀塘 ...

其他地方我唔敢講,但係大西北揀得搭巴士就係想一程過。係架車瞓多半粒鐘都好

肯上上落落嘅,早就揀搭鐵
 樓主| bjbus 發表於 2017-2-19 20:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
miklcct 發表於 2017-2-19 20:47 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2017-2-19 20:41
其他地方我唔敢講,但係大西北揀得搭巴士就係想一程過。係架車瞓多半粒鐘都好

肯上上落落嘅,早就揀搭鐵 ...

任何情況下,選擇交通方式會考慮的因素均是價錢、時間及可靠性。如果搭三程車比搭一程慢車可以節省車費、時間,而且更容易上到車,基本上不會有人乘搭該一程慢車。
進智公交
Ming@5119 發表於 2017-2-19 21:07 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-2-19 20:47
在任何情況下,選擇交通方式會考慮的因素均是價錢、時間及可靠性。如果搭三程車比搭一程慢車可以節省車費 ...

首先要搞清楚對於市民黎講
"上到車"同"坐到車"邊樣更加重要
miklcct 發表於 2017-2-19 21:39 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2017-2-19 21:07
首先要搞清楚對於市民黎講
"上到車"同"坐到車"邊樣更加重要

當然係上到車重要啦。新巴有啲垃圾巴士線係誇張到一個站排200人,但係連續10班車都無部停站(因為已經頂閘)。
進智公交