hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道巴士轉乘站又延遲落成?
開啟左側

將軍澳隧道巴士轉乘站又延遲落成?

樓主| li1872903 發表於 2017-6-18 15:37 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2017-4-27 12:38
http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20162043/cgn201620436145.pdf

"工程主要在觀塘區內興建包括行人 ...

已經見到秀茂坪道轉上連德道天橋底放左貨櫃office同出隧道九龍方向放左雪糕筒,即係代表開左兩個火頭?
abcsamson 發表於 2017-6-19 02:17 | 顯示全部樓層

西貢區「區域性」巴士路線重組又可以拉遲D搞

不過到時又點搞?
我估大致將軍澳分拆四個「大區」
A) 調景嶺+尚德(+市中心),除尚德外都係新記地盤,睇有無膽改跟E22A係市中心碌法出入隧道
B) 將工+康城(+市中心),除市中心外都係中立場,睇有無膽開條駁腳線出清半後直入隧道
或睇新記有無膽細分拆兩件分別直入隧道,即796X同796C斬短為一個淨A區,另一個淨B區
C1) 坑口同C2) 寶琳兩個老九地盤
睇下有無膽細分拆兩件分別直入隧道,即98D同297斬短為一個淨坑口,另一個淨寶琳
D) 碌山線,老九地盤,睇重組郁93A/K,95/M同98A碌到翠林唔落寶琳

另一方面,睇下運吉會否
1) 重組93M,290/A,798同893呢D碌晒成個將軍澳既路線
2) 出手解決尚德呢個歷史遺留既問題
尚德邨巴亦可因此死淨條296A或斬晒,因為
296C有機因地盤問題重組成新796C,觀塘同亞皆老街飛站,或以296A係隧道口上落天橋用新BBI轉98C解決,或甚至叫人搭296A去牛頭角用新BBI轉碌6D
296D同796P(傾緊每日兩味)有機合體成新796D,或以296A轉98D新BBI解決,或甚至叫人去觀塘用現有BBI迫215X
N293縮做坑口+寶琳照碌上山,由N796補位
最絕既係296A可以用「改搭796系,於隧道口轉乘其他路線」名義斬走
mrm23 發表於 2017-6-19 21:35 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-6-18 15:37
已經見到秀茂坪道轉上連德道天橋底放左貨櫃office同出隧道九龍方向放左雪糕筒,即係代表開左兩個火頭?:l ...

工程黎講,呢個好明顯只屬一個地方..
剩番幾個地方係真係完全冇關係的。

(利伸︰見過份圖)

3ASV174 發表於 2017-6-19 21:35 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-4-26 19:16
咁要睇下興田,秀茂坪(南邨/寶達)同安達臣buy唔buy去轉車站坐車喇
不過希望九巴可以開到坑口經頌明苑直出 ...

南邨同寶達本身多車搭,
去隧道口又唔係近,應該無乜人會咁得閒行落去,就算興田都未必會,我諗得康華苑會有人咁做。

同埋有左轉車站之後,坑口有直出線既機會更低。
雖然居民唔會同意但事實上坑口寶林尚德將南交通網絡都已經好完善,而轉車站本身對網絡完善既地區係弊多於利,
因為一定係有剩資源拎去重組。

諗下屯轉開左係咩人用多,
邊度交通真正方便左?我諗對市中心甚至良田人黎講都係無咩分別,但對青公黃金海岸段就好大分別。
屯轉最多人要轉既係 260X 同 263 因為成個屯門好多地方都無直車去尖咀沙田,但套返落將軍澳個 case,
根本只係得山上同日出康城係唔齊咁多區全日線,而山上係用唔到轉車站。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| li1872903 發表於 2017-6-19 21:47 | 顯示全部樓層
我住興田,計過時行落去隧道口都係5分鐘,行去德田又係5分鐘,咁點會冇興田人行落去搭車呢?
去尖沙咀,紅磡唔洗陪兜觀塘已經夠吸引啦!
dennis28a 發表於 2017-6-21 00:26 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-6-19 21:47
我住興田,計過時行落去隧道口都係5分鐘,行去德田又係5分鐘,咁點會冇興田人行落去搭車呢?
去尖沙咀,紅 ...

起碼比 13X/215X 快 15-20 分鐘,果兩條邨行果少少路咩都值啦。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2017-6-21 13:59 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-6-19 21:35
南邨同寶達本身多車搭,
去隧道口又唔係近,應該無乜人會咁得閒行落去,就算興田都未必會,我諗得康華苑 ...

好同意將隧轉車站其實對將軍澳用處不大
將軍澳基本上區區既線目的地都差唔多,得康城可以憑藉轉車站擴大路面交通網絡

另一個potential既好處係可以用轉車節省車程
例如將南搭796系轉798/694明顯快過直接頭站上車
亦可以考慮藉機將694縮短減時加班,增加轉乘吸引力(如果新巴有心做既話)

如果做到跨公司轉乘就真係有用啦
296系>798/694,以致796系>297/98D/296D等組合真係有用
不過觀乎兩間巴士公司互不相讓,運輸署又無心協調兩間巴士公司
FF下算啦

同埋有左轉車站之後,坑口有直出線既機會更低。

其實有轉車站,更加應該要有直出線
否則坑口總站開條條線都要兜20分鐘先轉上公路,轉車站連節省車程/免兜寶林既功用都無埋

10598C 發表於 2017-6-22 01:00 | 顯示全部樓層
abcsamson 發表於 2017-6-19 02:17
西貢區「區域性」巴士路線重組又可以拉遲D搞

不過到時又點搞?

296C其實難飛起觀塘道 因為果邊係得佢一架觀深(雖然九巴可以好似212咁叫班客搭鐵...)

其實如果而家296C半直通流水效果係好嘅都可以唔駛執 而九巴亦都可以攞尚德邨巴做隧道轉乘線(前提係冇跨公司轉乘啦) 而我相信大部分客都願意搭九巴 一來有多啲轉乘優惠 二來又有ETA(雖然新巴2018好似都有) 而且九巴較高嘅服務質素亦都深入民心

相反296D可以考慮由清半開 經將軍澳站後直插尚德再上路 如果唔去清半 可以改上山開 而反正山上都係九巴地盤 而且都冇全日尖嘴線 又冇鐵 效果可能好過經將南
10598C 發表於 2017-6-22 01:17 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-6-21 13:59
好同意將隧轉車站其實對將軍澳用處不大
將軍澳基本上區區既線目的地都差唔多,得康城可以憑藉轉車站擴大 ...

有版友講過 將軍澳係環狀發展 每個區都有一條線(A, C同D線) 所以將隧轉車站冇錯係對將軍澳客嚟講係比較雞肋
而如果九巴真係有心開山上將隧接駁線 係可以做一條山上落寶琳出隧道去藍田站循環(因為藍田係最近嘅循環點 當然可以去警署循環嘅 但如果去地鐵站就可以吸引將軍澳山上居民接駁地鐵站) 叫住93U先啦

未來可以取消93K 要去觀塘道沿線就係93U+296C 土瓜灣就93U+297 山上全日尖嘴線好大機會唔駛開 都係93U+98D/296D 有跨公司轉乘就可以做埋轉798同694 冇嘅話又係要開一條793U接駁線(當然又係浪費資源) 康城同理 都係開796U 最好加埋跨公司轉乘 因為新巴服務範圍概括唔到九巴部分服務範圍

而其實歸根究底 都係一個問題 究竟當初比新巴入將南其實係咪錯左 而家搞到將南兩巴明爭暗鬥 七國咁亂 又係咪好似呢

Btw其實將隧轉車站開左之後290等呢啲大線依然做唔到轉乘 除非拆隧道全日線出嚟架咋喎

另外FF下105綠小有巴士轉乘優惠嘅話就好 始終車海班次 又可以提升下而家非繁山上慘淡嘅客量
dennis28a 發表於 2017-6-22 02:07 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-6-22 01:17
有版友講過 將軍澳係環狀發展 每個區都有一條線(A, C同D線) 所以將隧轉車站冇錯係對將軍澳客嚟講係比較雞 ...

參照返屯轉經驗,似乎九巴唔多再會搞 93U 依類物體出黎,
如果要搵地方掉頭,就更加唔會選擇藍田站去塞車。

反而,將 98C、98S、98D、98P 好似早繁拆線重新分區:
1. 康翠 - 寶林 - 將隧/觀繞 - 尖沙咀
2. 康城 - 坑口 - 將隧/觀繞 - 尖沙咀/旺角至美孚
3. 尚德 - 寶林 - 將隧/觀繞 - 旺角至深水埗

我反而覺得咁樣做對全區有最大效益,起碼咁樣可以每大區都有直出尖沙咀/美孚車海線,同時叫做照顧到部份小區(康城/尚德/康翠)既利益。
淨番既小區,例如啟德+九龍灣;紅磡土瓜灣一帶,就可考慮將 297 一斬二,做番條同 796X 有競爭力既 BBI 線。
將來再睇下九巴投唔投到將埔線,咁就有得玩啦。

至於康翠山頭去美孚問題,咁就等佢地再考慮 93K、95、98C 同觀塘山線點樣再執。

而新城一樣可以玩同樣既遊戲,去完美處理 798 一線走天涯既問題。
惡意回復是不道德的行為。