hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴公佈 2017 年 5-6 月車費 95 折詳情
開啟左側

[其他] 九巴公佈 2017 年 5-6 月車費 95 折詳情

KU1143 發表於 2017-5-1 23:25 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-1 17:29
我推測係八達通機的軟件做唔到﹐當初無想過這樣提供優惠方式﹐所以短期內係做唔到的。

之前可以做到﹐因 ...

其實只是一個簡單的command
用if then else表示
就等於如果讀取嘅卡種係成人/學生,只扣除原價*0.95再round down
點睇都簡單過九巴家下咁改晒成個database嘅價錢
到時完左優惠再改多次

CharlieSnoo@FB 發表於 2017-5-1 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
https://www.consumer.org.hk/ws_chi/unfair_trade_practices/index
KU1143 發表於 2017-5-1 23:28 | 顯示全部樓層
已上報

九巴95折優惠被指安排混亂 歧視付現金乘客惹爭議

九巴今日起一連兩個月推出車費95折優惠,但只適用於八達通付款,以現金付車資者仍要「捱貴價」支付原有車費,惟巴士上的車資顯示屏卻只顯示優惠價,造成混亂,亦令「現金客」感到不滿及不公平。工會批評九巴行政混亂,立法會議員質疑九巴做法有歧視之嫌,九巴回應則堅持早已透過新聞稿及車站通告交代有關優惠的詳情。

九巴去年除稅後盈利近6.2億,因「賺凸」而須按政府協議向乘客回饋部分利潤,九巴早前決定今日起至6月底推出車費95折優惠,逾400條九巴獨營路線乘客均可受惠。以車費原價24.3元的長途線,如上水至中環的673號線為例,乘客每程車可省5%車費即1.3元。但此優惠只有以八達通付車費乘客方可享用,被指歧視以現金付車資乘客。加上今晨九巴上顯示屏只顯示了95折後車費,卻沒有標示車費原價,也沒提醒付現金者須付較貴車資,令乘客及車長均感混亂。

九巴僱員工會主席郭志誠稱公司以往的車資扣減優惠運作順暢,不明白為何這次車資顯示安排混亂,他質疑車上沒標示車費原價(現金價),可能屬「誤導性遺漏」致違反了《商品說明條例》:「如果付現金車資嘅乘客畀少咗車資,我會勸佢畀返差價,但係佢唔肯畀,我都唔會迫佢,因為我覺得今次係公司錯!」郭志誠擔心價錢顯示問題一日未解決,會加深乘客與車長的矛盾引起衝突,他指今日曾向九巴反映,但公司卻只著他們自行執生。

記者訪問多名九巴3C線乘客(現金車費5.8,折扣後八達通車費5.5元),他們大都不知原來以現金支付車費反而會較貴,眾人同覺得不合情理,乘客陳太直言不滿,堅持上車只會按巴士顯示屏支付5.5元,拒付額外3角車資。記者目擊另一乘客陳女士支付5.5元上車後(即少付了3角),車長未有干預,疑「隻眼開隻眼閉」。記者其後訪問陳女士,她驚訝於現金車費竟較高,批評車資顯示混亂及不合理,認為九巴應一視同仁對待所有乘客。九巴發言人回應時指使用現金乘客不能享95折的安排,與以往回饋乘客安排一致,九巴堅持早已透過聞稿及車站通告等交代優惠詳情。

3ASV174 發表於 2017-5-1 23:34 | 顯示全部樓層

雖然標示的確唔清楚,但八達通平過現金俾有咩問題?
地鐵八達通現金唔同價左廿年啦,佢地張單程證噚日先批架?
如要討論,請先自貼差餉單一次
CharlieSnoo@FB 發表於 2017-5-1 23:34 | 顯示全部樓層
明天打去香港海關舉報
九巴疑違反商品說明條例
KU1143 發表於 2017-5-1 23:38 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-5-1 23:34
地鐵八達通現金唔同價左廿年啦,佢地張單程證噚日先批 ...

咁地鐵售票機係顯示現金價定8達通價?
你用得8達通機取代價錢牌就應該顯示返現金價
8達通折扣係拍卡時告知乘客就OK( for example 顯示扣除金額$X.X 同特別嘟聲)
CharlieSnoo@FB 發表於 2017-5-1 23:40 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-5-1 23:34
地鐵八達通現金唔同價左廿年啦,佢地張單程證噚日先批 ...

因為標示唔清楚 是違法
就好似你去藥房買藥水 店員話$50
之後你付錢就收$80
店員就話$50係八達通價
所以請付多$30
3ASV174 發表於 2017-5-2 00:07 | 顯示全部樓層
KU1143 發表於 2017-5-1 23:38
咁地鐵售票機係顯示現金價定8達通價?
你用得8達通機取代價錢牌就應該顯示返現金價
8達通折扣係拍卡時告知 ...

你個問題問得好,
地鐵八達通個收費都係另外棟塊牌出黎,既然咁樣 ok,九巴車站同車廂有豬紙顯示正價就絕對無問題。
九巴巴士站張豬紙有顯示正價,所有車車廂正路都有豬紙,依家又唔係八達通機上面個價錢嘟落去扣多左錢。

所以投訴海關都唔會投訴得入,最多都係話佢標示唔夠清楚,
但巴士站已經掛晒 Banner 話九五折只係適用於八達通,報章所講今日上車而又識得用現金俾九五折既人,只有一個解釋,就係擺明搏懵,
大家依家有幾可見有人上車望價錢牌先搵散銀,心照啦。

我係針對o的人話「八達通同現金唔同價唔合理」呢個論點,
依家唔係加一邊價,而係減一邊價,只減一邊有咩問題?
況且唔同價根本唔係新鮮事。
如要討論,請先自貼差餉單一次
AV532 發表於 2017-5-2 01:55 | 顯示全部樓層
咁我想問64K 72A等路線現金分段收費點算?
係咪要俾原價?
lsc04d11 發表於 2017-5-2 08:43 | 顯示全部樓層

r唔覺現金,八達通唔同價有咩衰,以前轉車票現金同八達通轉車車費都一樣啦,又唔見爭取要番轉車票
最重要係個display,學超市便利店show原價及會員價with小童價,搞掂!
仲有個折頭心理效應,貼咁多95折通告都係想話俾人聽有平,一黎就show個特價咪冇人覺得平囉。