hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22B預計7月開辦+區議員爭取全日
開啟左側

E22B預計7月開辦+區議員爭取全日

gn3509 發表於 2006-6-4 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2006-6-4 22:36 發表

E22A 都有一定既分段客...雖然唔夠E23多
而E22A高峰時間既客量我認為係高過E23高峰時間既

E22A繁時20分鐘最多坐滿
E23兩班車夾埋客量都坐唔滿?
今期流行:690是原罪
~誰@359~ 發表於 2006-6-4 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-6-4 22:39 發表

坐過平日6:40am由寶林開果班E22A,離開將軍澳果陣係未坐滿既
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2006-6-4 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-3 23:43 發表
但係咁喎…E22A一入樂富,行車時間既增加一定會搞到佢要另外加車
而且樂富有冇需要兩條線咁多呢?
如果畀我執,我情願將E22B兜一兜上竹園、E22A入樂富、E22直去算
當然,議員BAN左E22A個PLAN既原因都係因為要行埋秀茂坪四順
咁睇怕E22A都好難再兜多D地方去搵客,除非用班次玩威脅…

E22A同E22B兩條線根本就唔會密
入哂樂富最多只係做到現時E22嘅班次

E22B兜上竹園一定死...無啦啦咁屈上去
比著你都唔想搭啦~!
~誰@359~ 發表於 2006-6-4 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-6-4 22:49 發表

E22A同E22B兩條線根本就唔會密
入哂樂富最多只係做到現時E22嘅班次

所以E22A加密到20分鐘一班仲要支持得住,實在係一個奇蹟
可惜呢個奇蹟似乎冇出現過
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-4 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-6-4 22:39 發表

一個人用整體客量比,一個用每班車客量比,
結果當然不同啦。

論整體客量,E23一定比E22A高,但論每班車客量,
E23唔見得比E22A好。
fleetline 發表於 2006-6-4 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-4 22:55 發表

所以E22A加密到20分鐘一班仲要支持得住,實在係一個奇蹟
可惜呢個奇蹟似乎冇出現過

又唔係甚麼奇蹟,如果E22A支持唔到20分鐘一班, 一早減番做30啦!
駛乜問其他人肯唔肯呢?
gn3509 發表於 2006-6-4 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-4 23:00 發表

一個人用整體客量比,一個用每班車客量比,
結果當然不同啦。

論整體客量,E23一定比E22A高,但論每班車客量,
E23唔見得比E22A好。

比較梗係用整體客量比,用每班車客量比冇意思架喎.......
例如(純粹例如)263四個字一班可以頂閘,但68M個零字一班只係坐滿,
你可以得出個結論,263多客過68M?唔係掛....
今期流行:690是原罪
~誰@359~ 發表於 2006-6-4 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-4 23:03 發表

又唔係甚麼奇蹟,如果E22A支持唔到20分鐘一班, 一早減番做30啦!
駛乜問其他人肯唔肯呢?

問題泥啦,點解當E22A唔夠客而減到30分鐘一班,你就好冇所謂
但係一提到話「E22A唔夠客,所以減班去畀E22B加班」,你就咁大反應呢?
兩者其實冇分別嫁喎,都係因為E22A唔夠客先減班
只係D車既去向有分別,但係反應就相差咁遠…

而且,我唔相信城記減班前 / 減班後會冇議員過問
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-4 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-4 23:09 發表

問題泥啦,點解當E22A唔夠客而減到30分鐘一班,你就好冇所謂
但係一提到話「E22A唔夠客,所以減班去畀E22B加班」,你就咁大反應呢?
兩者其實冇分別嫁喎,都係因為E22A唔夠客先減班
只係D車既去向有分別,但 ...

如果係唔夠客要減班,咁就要接受現實啦。

問題是而家E22A並沒有唔夠客情況出現,貿然減班對現有乘客
是非常不公平做法。
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-6-4 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2006-6-4 08:07 AM 發表

請問消息來源?

兄台,嘜個人意見也要消息來源麼?
youtube.com/c/dennislokawai