hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22B預計7月開辦+區議員爭取全日
開啟左側

E22B預計7月開辦+區議員爭取全日

053h4 發表於 2006-6-3 20:43 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2006-6-3 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-6-3 20:43 發表

那些路線一定要使用單層車呢?
或在繁忙時間, 因客量問題, 使用單層車會有更大的效益?

而城巴只有極少路線只適合用單層車

但係我相信E22B繁時既客量唔會衰到要用單層車掛…
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2006-6-3 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-3 21:48 發表
但係我相信E22B繁時既客量唔會衰到要用單層車掛…

我諗E22B繁時客量應該足以用雙層有餘啦
~誰@359~ 發表於 2006-6-3 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-6-3 20:36 發表

個個區議都想有條全日線經自己個區
但, 按營運效率來說, 多人坐先再講罷....

而個人認為, 用單層車行試下客量較為理想

已經唔再關客量事啦…如果城記係一開始就整條E22B出泥
咁就梗係要睇客量先決定全日與否啦
但係既然城記當初係想用E22A做晒的話,其實係睇得出兩樣野:
1.E22A客量差,要搵多D客
2.城記睇好秀茂坪同四順客量,又或者覺得呢度可以幫到E22A改善客量
但係如今E22A改唔成,整左條E22B出泥,咁對於當初受益於E22A改道既居民
其實係倒退左,E22B既存在目的就係要取代E22A改道既方案
所以議員們爭取全日,唔會再單純話需求大客量大
而係會提埋當初E22A改道既建議同E22B既服務相差太遠
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-6-3 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-6-3 21:51 發表

我諗E22B繁時客量應該足以用雙層有餘啦

但係非繁時呢…真係唔好抱太大期望
不過學某人話:條條線都差唔多嫁啦…
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2006-6-3 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-3 22:00 發表
但係非繁時呢…真係唔好抱太大期望
不過學某人話:條條線都差唔多嫁啦…

其實我覺得E22系可以嚟一個重組
~誰@359~ 發表於 2006-6-3 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-6-3 22:17 發表

其實我覺得E22系可以嚟一個重組

點執先…而家有人連將條線由四個字變半個鐘一班都拍晒枱say no喎
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2006-6-3 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-3 22:20 發表
點執先…而家有人連將條線由四個字變半個鐘一班都拍晒枱say no喎

我個人認為大致上可以咁,但唔知可唔可行...

E22  唔停彩虹,鑽石山,黃大仙,樂富,九龍塘...過啟業後直去東涌
E22A  加停樂富
E22B  停彩虹,鑽石山,黃大仙,樂富,九龍塘

現時繁時好多時E22去到彩虹都冇乜位,更唔好講樂富
而現時E22A非繁時又唔多夠客,入樂富可以幫補吓客量
E22B咁兜法又唔使驚唔夠客喇~
至於樂富居民又唔使驚上唔到車,班次又唔會疏落(E22A加E22B班次應該唔會疏啦)

咁樣的話,E22變半特快,用車可以減少
從而可以調車落E22B度
~誰@359~ 發表於 2006-6-3 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-6-3 23:39 發表

我個人認為大致上可以咁,但唔知可唔可行...

E22  唔停彩虹,鑽石山,黃大仙,樂富,九龍塘...過啟業後直去東涌
E22A  加停樂富
E22B  停彩虹,鑽石山,黃大仙,樂富,九龍塘

現時繁時好多時E22去到彩虹都冇乜位,更唔好講樂富
而現時E22A非繁時又唔多夠客,入樂富可以幫補吓客量
E22B咁兜法又唔使驚唔夠客喇~
至於樂富居民又唔使驚上唔到車,班次又唔會疏落(E22A加E22B班次應該唔會疏啦)

咁樣的話,E22變半特快,用車可以減少
從而可以調車落E22B度

但係咁喎…E22A一入樂富,行車時間既增加一定會搞到佢要另外加車
而且樂富有冇需要兩條線咁多呢?
如果畀我執,我情願將E22B兜一兜上竹園、E22A入樂富、E22直去算
當然,議員BAN左E22A個PLAN既原因都係因為要行埋秀茂坪四順
咁睇怕E22A都好難再兜多D地方去搵客,除非用班次玩威脅…
字大只顯得人自大
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-6-3 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-6-3 06:37 PM 發表
個人認為, E22B 只是服務一個純往宅區
長遠而言, 平日繁忙時間+星期日全日巳經足夠
(最好改裝多幾架單層MAN 提供服務)

E22A、A10、E33等都係啦,
又唔見佢地support唔到一條機場線?
youtube.com/c/dennislokawai