hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解早十幾年唔開線入九龍灣工業區?
開啟左側

點解早十幾年唔開線入九龍灣工業區?

Choi 發表於 2017-6-29 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近巴士公司經常將線開入/拉入九龍灣,究竟需求上升定純粹收貴點?還是純粹借機cut區內虧本線現在好像只有上村一帶沒有九龍灣直車而已。當然,博扶林也沒有(不過之前開過紅小去觀塘,好似客唔多)。
FY5856 發表於 2017-6-29 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層

相傳柴小公司係專注做柴小做到其他區話之佢死咁濟
但暫時未見到老九做安達加安泰同九龍灣做到唔理其他區喎
定係你自己想叫佢做安九炸?
一話係你自己只專注安達安泰九龍灣想人地俾花名你炸?

有預感呢個post又會變戰場
又坳番十幾版

0110, 29/6/2017 Edited
你咁樣 edit 法
我咪回得離晒題?
樓主原本想講柴小公司專注做柴小所以叫柴小
咁老九專注做安達安泰九龍灣係咪應該有花名叫安九

回番新主題先
因為係呢十零年先多商廈落成
之前一路都係工業大廈居多
所以區內番工比例較跨區大
之後發展九龍東
多左商業大廈落成
所以多左外區去九龍灣番工既人
莫講話巴士
區外村巴都多過以前啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Choi + 1 + 10 我是擔心掀起駡戰,所以去B22討論該話題比.

查看全部評分

EX-TL 發表於 2017-6-29 01:24 | 顯示全部樓層
十幾年前未起動九龍東.

十幾年前啟德用地去向同而家出入也頗大, 至少當時係會填晒成個九龍灣海灣, 對現時九龍灣的發展有一定影響.

十幾年前九龍灣仲係死吓死吓, 返工人流少, 消閒性質低.

十幾年前偉業街天橋唔會點塞車, 九龍灣地鐵站仲有空間俾人慢慢行, 觀塘道巴士站冇而家咁長咁多巴士埋站.

十幾年前九巴的經營態度同而家有好大分別, 而家成日借特別線 特快線名義收多啲, 巴迷同乘客都受落.

十幾年前市民對一分一毫都好敏感, 而家最緊要準時同快.

十幾年前...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
ky927 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

238X 發表於 2017-6-29 01:47 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-6-29 01:24
十幾年前未起動九龍東.

十幾年前啟德用地去向同而家出入也頗大, 至少當時係會填晒成個九龍灣海灣, 對現時 ...

十幾年前九巴諗住一條 224M 搞掂哂
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JX9097 發表於 2017-6-29 07:37 | 顯示全部樓層
十幾年前九龍灣都仲係工業區除咗返工放工之外冇乜人流

但依家工廠又轉型
新起嘅唔係商廈就係商場
人流自然比以前更多,需求亦因而帶動
kaiyip24 發表於 2017-6-29 09:12 | 顯示全部樓層
1998年的RDP曾經提議當年24延長往九龍灣,但係唔知點解不了了之,如果唔係而家肯定仲好生意。
其實下繁整幾班24P(九龍灣>旺角>啟業)都好吖,可惜可能因為收得太平,九巴又搬番個幾十個例牌理由來擋駕!
(延長加長行車時間、影響原有班次、需求不大……)

仲有213D/296P呢類旺角循環線又可以行經彌敦道,停熱門就腳站位,24繼續停埋洗衣街呢類邊皮位,我知,避塞車緊要嘛……
on11358 發表於 2017-6-29 10:05 | 顯示全部樓層

當你返放工時間見過連接德福同九龍灣商貿區果兩條天橋情況就知,之前一直有計劃起行人天橋連接到MEGABOX,但都無疾而終。

JX9097 發表於 2017-6-29 12:47 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2017-6-29 09:12
1998年的RDP曾經提議當年24延長往九龍灣,但係唔知點解不了了之,如果唔係而家肯定仲好生意。
其實下繁整幾 ...

24P? 諗下好喇依家93K都準備入去九龍灣
以九巴性格,隨時開條93X畀你收搶錢價

同埋當年24改停洗衣街擺明就係想陰乾佢,跟住就say goodbye
點知依家陰佢唔死,仲有翻生跡象tim
但想佢重新入旺中一帶就難d喇...用27個行法又牽涉到quota問題
JX9097 發表於 2017-6-29 12:54 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2017-6-29 10:05
當你返放工時間見過連接德福同九龍灣商貿區果兩條天橋情況就知,之前一直有計劃起行人天橋連接到MEGABOX, ...

MegaBox新開張嘅時候德福到MegaBox之間係建議過起條行人天橋link up哂幾座商廈
當年九龍灣商業區一d都唔值錢,又冇交通,又冇人流
而且當年造價比現時低,所以發展商先有興趣
不過當年政府猶豫不決,所以最終冇動工

依家時移世易,九龍灣商業區已經變成熱點
不論商廈定商場,出租率比當年已經好好多
交通,人流已經比當年有好大程度改善
現時天橋造價亦遠較當年高
所以到政府有興趣嘅時候,發展商又唔想畀錢
m_rd08 發表於 2017-6-29 13:14 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-6-29 12:47
24P? 諗下好喇依家93K都準備入去九龍灣
以九巴性格,隨時開條93X畀你收搶錢價

但係點解唔直接將93K改協調道出呢?
咁樣連224X特班都唔洗開