hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2X更改走線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴2X更改走線消息

lwb701 發表於 2017-8-3 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

30分鐘一班2P用黎換取2A縮短?我又唔信樂華班人咁蠢。牛頭角都起碼仲有6D出到美孚,山上無左2A到美孚仲有咩選擇?
rusf101001 發表於 2017-8-3 12:11 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-3 11:20
2A縮到既咪係囉
縮唔到既咪又係搵2A搞
之前拆2X而家拆2P之後又使唔使拆X2A?

2P未姐係樂華快版2A
2A還原返未食6B之前既狀態姐
宜家主要客源都係旺角為主,深水埗止步
碌到長沙灣荔枝角好過癮咩

936收皮935全日
gu9434@24 發表於 2017-8-3 12:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-3 00:53
咁我又再搵多兩條無 cut 燈的 2X 美孚方向行車片

https://www.youtube.com/watch?v=AtZy8b4b574

我諗我地既重點有d唔同..我既理解係舊時到西九龍(即深水埗尾站)既時間..而你理解既係轉出長沙灣道停站既時間

但要留意欽州街直行會比汝州街出食更耐燈..(果組燈閒閒地都搞你3-4分鐘 兩條片都出現相若情況)
3條片 男拔去西九龍最耐都係十分鐘 平均7分幾鐘..

當然停汝州街係方便去鴨寮街/街市/黃金..
但係我硬係覺得去停正西九賣點比較大(連果條收十蚊既觀美紅小都標榜直達西九龍中心)

至於拆線果到..其實我沒咩立場..
但1.縮短2A 到底放唔放到四架車出來??
2.荔枝角道一樣要放棄部分(荔枝角道-美孚/荔枝角)服務先換番來 同原本一樣既2P..
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-3 13:16 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-3 12:11
2P未姐係樂華快版2A
2A還原返未食6B之前既狀態姐
宜家主要客源都係旺角為主,深水埗止步

我諗2A又唔係單屬於樂華一區話事
等同2X亦唔應該單單由三彩話事
慢碌係唔好受但下下三十分鐘一班一樣難頂

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mrm23 發表於 2017-8-3 13:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-3 00:53
咁我又再搵多兩條無 cut 燈的 2X 美孚方向行車片

https://www.youtube.com/watch?v=AtZy8b4b574

以現時客量,2P + 2A  其實可以做 10 分鐘,甚至 8 分鐘聯合班次

2P 每 20 分鐘一班,2A 做 12-15 分鐘一班

淘大出亞皆老街,連同 13D 可以做到每小時 7-8 班車,

經驗所得,往美孚方向,
未改路前的 2X 一般可以追到兩至三班 2A..
2P 如果等車時間可以做到 10-15 分鐘內,
對正線應該幾大吸引力
mrm23 發表於 2017-8-3 13:24 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-8-3 11:01
根本而家就係,彩福出太子,要坐2X早就坐2X,唔坐2X點改都唔坐2X,但淘大原本較岩時間搭特快車出西九龍中心 ...

其實 2X 做 20 分鐘一班應該做得起的,佢原本條走線重快過美孚紅小..

點知而家走回頭路..
S3BL100 發表於 2017-8-3 15:35 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-8-3 11:01
根本而家就係,彩福出太子,要坐2X早就坐2X,唔坐2X點改都唔坐2X,但淘大原本較岩時間搭特快車出西九龍中心 ...

你肯定「唔坐 2X 點改都唔坐 2X」?男拔同太子站做到既範圍、客觀效果都好大分別喎

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-8-3 15:38 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-8-3 12:02
30分鐘一班2P用黎換取2A縮短?我又唔信樂華班人咁蠢。牛頭角都起碼仲有6D出到美孚,山上無左2A到美孚仲有咩 ...

成件事係

有左 2X 後,樂華都幾想有條類似的特快,
而佢地對於抽 2A 車擺落 2X 都有微言,因為自己無份,亦要求 2X 以後加班唔好再抽 2A 車

拆條 2P 正好滿足佢地的要求

而且就算一條行橋而另一條唔行,深水步區內行車時間同服務範圍都唔差得幾多,
回程仲要完全同路,已經變相幫 2X 牛頭角至美孚段加班

S3BL100 發表於 2017-8-3 15:47 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-8-3 13:20
以現時客量,2P + 2A  其實可以做 10 分鐘,甚至 8 分鐘聯合班次

2P 每 20 分鐘一班,2A 做 12-15 分鐘 ...

我諗 2A 做 12-15 分一班去拉密 2P 應該比較難

因為樂華使用量大,而大部分乘客都係旺角落車

況且 2X 開緊 30 分一班,如果 2P 都係 30 分一班,
會最容易夾到班次,就算西行一條行橋落荔枝角道而一條唔行,
服務範圍亦唔差得遠,回程仲要去到淘大完全同路

而且 2P 開 30 分一班已經回復返 2X 荔枝角道服務水平,
我覺得 2P 應該同 2X 夾 15 分一班聯合班次就差唔多,而唔係同用量更大的 2A 夾…

S3BL100 發表於 2017-8-3 16:01 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-8-3 12:32
我諗我地既重點有d唔同..我既理解係舊時到西九龍(即深水埗尾站)既時間..而你理解既係轉出長沙灣道停站既 ...

係,我地的理解係有唔同…

不過我心目中果條 2P,其實係落橋後跟 2A 去美孚,即係唔塞入欽州街,但兜入蘇屋

如果要停正西九龍中心的,都 OK,跟改路前 2X 咁行,
2A 照樣縮短,但唔係縮去欽州街或者麗閣,而係縮少D,縮落蘇屋

相對未必減到咁多車,但而家 2A 西九兜路段都用唔少時間,
就算縮落蘇屋,要減 3-4 車應該都唔難

荔枝角道要睇下佢地點取捨,但 2A 唔係佢地唯一去長沙灣商貿區/美孚的方法,
沿途同埋合理步行範圍內(已經唔計汝州街)仲有其他巴士替代品

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
gu9434@24 + 1 同意你所講 2a咁樣做分工比較合理.

查看全部評分