hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴692P延長路線消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴692P延長路線消息

castanopsis 發表於 2017-12-17 01:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-12-13 12:12
但係對於將軍澳村同英明苑而言跟290行法就會行遠咗or even冇替代
所以都未必咁易可以改得到
(除非落山後, ...

講真,寶林邨大部分人行去寶儉樓搭車,仲快過橫過寶林北路搭車
加上690車程都會快咗,我相信大部分居民會歡迎改動

當然,將軍澳村就真係無計
但以車流計,真係要寶翠公園加站都唔難
3ASV174 發表於 2017-12-17 02:17 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-12-11 15:40
現實都未必...始終692P喺一般市民當中認知度唔高
而且中途站又未必咁易就到時間去坐
同埋, 601/ 601P/ 60 ...

唔係唔識,多數人都識 692P,
只係朝早塞車真係好趕客,就算日日都係差唔多塞,始終都係搭鐵路穩陣,鐵路始終行車時間短一截。
將軍澳大部分巴士線都有相同問題,尤其隧道線,正常巴士線早繁人流集中係應該多客o的,但將軍澳巴士線唔係。
692P 仲要兩條隧道都塞,根本識佢都唔會搭。

唔好話鐵路沿線,我自己住山,都只係放工先搭巴士,
朝早都係落山轉地鐵過海啦。事實上撞口撞面好多人返工都係落山轉鐵,但夜晚搭 690 會見返,只不過同鐵重疊既 692 仲有下繁時收視都已經係差咁解。
如要討論,請先自貼差餉單一次
fleetline 發表於 2017-12-18 22:01 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-17 02:17
只係朝早塞車真係好趕客,就算日日都係差唔多塞,始終都係搭鐵路穩陣,鐵路 ...

塞車係一個令客量減少因素, 但不會是最大因素, 我覺得692P有兩大趕客位,1. 藍田段走去行鯉魚門道, 果段路基本上最塞, 其實早就應該入啟田道, 又快又有客.
2. 灣仔第一個站去到分域街, 咁多隧道線得佢一條夠膽玩到咁大,
舊灣仔警署加多個站, 我估客量可以增加30%以上.
如果加舊灣仔警署一站, 對最尾兩班客量非常有利.

儲錢
3ASV174 發表於 2017-12-18 22:08 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2017-12-18 22:01
塞車係一個令客量減少因素, 但不會是最大因素, 我覺得692P有兩大趕客位,1. 藍田段走去行鯉魚門道, 果段路 ...

唔係話感覺重要過實際?
行啟田道要上山落山,感覺仲差過塞平路架喎。

想快不如 cut 埋東隧口個站,直接行下路入隧道囉,
619X 港島特慢咁行都咁受歡迎,692P 學埋都無客就無得賴地硬啦。
如要討論,請先自貼差餉單一次
fleetline 發表於 2017-12-18 22:35 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-18 22:08
唔係話感覺重要過實際?
行啟田道要上山落山,感覺仲差過塞平路架喎。

我唔見得行啟田道感覺差.

認真講, 跟619X唔停東隧真係會快D,

不過呢, 我都唔知見過幾多次619X行啟田道

儲錢
吳宗錡 發表於 2017-12-19 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2017-12-18 22:01
塞車係一個令客量減少因素, 但不會是最大因素, 我覺得692P有兩大趕客位,1. 藍田段走去行鯉魚門道, 果段路 ...

讚同,但將軍澳方面無需要執一執下咩?
我覺得:
1. 調景嶺巴士實快唔過地鐵,根本無需要做。
2. 尚德同坑口,應該邊個行先?先嗰個又要兜路,後嗰個又失去總站優勢。拆線又會分薄資源同每條線都唔夠客。
3. 坑口唔做厚德,反而做近地鐵站嘅南豐,邊有人肯等巴士?
4. 咁將軍澳南(包括康城)有無需要做?
5. 將藍隧道通車後要再觀察。
其他問題:
1. 班次太少
2. 收費太貴
GK3258 發表於 2017-12-19 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2017-12-19 19:19
讚同,但將軍澳方面無需要執一執下咩?
我覺得:
1. 調景嶺巴士實快唔過地鐵,根本無需要做。

1.調景嶺巴士實快唔過地鐵,根本無需要做。
2.尚德巴士實快唔過行去坐地鐵,根本無需要做。
3.坑口巴士實快唔過地鐵,根本無需要做。
基本上無任何令692P需要留低嘅原因。
SB6206 發表於 2017-12-19 19:28 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-12-19 19:25
1.調景嶺巴士實快唔過地鐵,根本無需要做。
2.尚德巴士實快唔過行去坐地鐵,根本無需要做。
3.坑口巴士實 ...

其實呢,而家692P最多人上車嗰個站係尚德廣場,由吉車上到近乎滿座(只限頭車)都係全靠呢個站。
CTB690 發表於 2017-12-19 22:20 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-17 02:17
只係朝早塞車真係好趕客,就算日日都係差唔多塞,始終都係搭鐵路穩陣,鐵路 ...

老實講,690同690P早繁聯合班次最密5分鐘一班,山上點都有啲客,唔會全部走哂去坐地鐵,不過早繁山上客只係多定少既問題
吳宗錡 發表於 2017-12-20 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層

CTB690 發表於 2017-12-19 22:20
老實講,690同690P早繁聯合班次最密5分鐘一班,山上點都有啲客,唔會全部走哂去坐地鐵,不過早繁山上客只 ...

所以話班次太少同收費太貴係最主要嘅問題。
解決方法(需要運輸署配合):購買大量小型車輛,以做到"小編量,大班次",同節省燃油費+隧道費