hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)
開啟左側

[路線消息] 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)

Snowbb 發表於 2017-8-5 14:58 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-8-5 10:48
49X 去青衣每班車都有4、5個喺市中心落

Well , 就當 49X 唔分段都有人會作區內用途 。。。

但係 89X 都幾肯定唔止 4-5 個區內客搭去沙田站 , 至少去到麗豪都仲有客會搭去市中心
另外 , 果 4-5 個區內客又會唔會係廣源果邊上車 ? 定係第一城客都會搭 49X 去市中心 ?
流星☆雨 發表於 2017-8-5 17:22 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 11:13
過2次河唔系問題,又佢...

空到沙火d車坑就得啦...

沙火去崗背街到底有幾大需求?
大到係798同88X,再加條兩味83S,都唔夠做?

鄉事會路路口交通繁忙,繁時會有少少塞
如果係都要踢249X走,都只可能跟E42行,但係呢個行法一定會影響到乙明
趕客路上 理_得你
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 21:06 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-8-5 17:22
沙火去崗背街到底有幾大需求?
大到係798同88X,再加條兩味83S,都唔夠做?

呢度有人講到冇左89X做流水唔店呀嗎...

80K同83K做得店就當然最好啦...

249X放沙田圍就RPP叫既,我冇意見...

89X我前面就叫佢跟86A放,就唔系沙田圍,我唔會叫條89X同80X搶客...

BTW,我有冇體漏呢,好似仲有人搭我到底89D飛廣源可以省幾多部車...

同埋,黃泥頭班友仔系咪貪架89D密同下一站沙田醫院渣...
Snowbb 發表於 2017-8-5 21:23 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-8-5 21:06

跟 86A 放仲唔係沙田圍 ??
同埋 80X 89X 當然冇衝突 , 沙田圍梗係搭平D又直上大老山既 80X
流星☆雨 發表於 2017-8-5 21:38 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 21:06

原來版友你講緊麗豪酒店站
據我聽聞 王屋區黎議員係爭取緊86K同284、299X同價

王屋區去市中心個路線已經多過銀城街,反而銀城街真係要依賴80K/89X,
馬鐵未通車個年代已經係咁樣架啦
趕客路上 理_得你
gu9434@24 發表於 2017-8-5 21:51 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-5 10:34
講真市中心出東九龍個餅照計應該唔會係細 ,
多條 89X 收多 $0.7 出觀塘又唔洗班客迫晒 89 唔好咩 ?
就算 8 ...

89X 能夠做流水只係80K做得差.. 要記著 89X做埋堆流水客 叫做何樂而不為..
基本上而家反方向既流水客係少左好多..一班車都唔知有沒一個人係第一城落

連沙市上火車站果兩步路(仲要有蓋)都唔願行 而要夾硬話89X沙田段好重要 這D叫咩??

九記擺火車站 只係果陣沙市/沙火都沒咁逼..
而家兩邊總站都咁逼 有埋88/88X/89後 沙市去東九已經填哂真空.. 89X留火車站做果段仔流水仲有咩意義?

PS 89而家都少左客..仲話逼爆
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 21:53 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-8-5 21:23
跟 86A 放仲唔係沙田圍 ??
同埋 80X 89X 當然冇衝突 , 沙田圍梗係搭平D又直上大老山既 80X
...

哦,系喎,果度叫博康...
GU9338 發表於 2017-8-5 22:01 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-8-5 21:51
89X 能夠做流水只係80K做得差.. 要記著 89X做埋堆流水客 叫做何樂而不為..
基本上而家反方向既流水客係 ...

覺得沙中同沙火無分別 ,
你可以隊支咪牌去偉華 810 站頭訪問下點解班客唔肯去搭 85K 86K
請用文明來說服我。
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 22:19 | 顯示全部樓層

89少左客系好事黎...

d $6.80開咁密真系倒米咩...

不過條$10.50做得太樣衰冇計,搞到89依然有做牛頭角道同黃大仙以外既野...
Snowbb 發表於 2017-8-5 22:29 | 顯示全部樓層

既然 80K 係做得差 , 咁點解唔比多個選擇班客搭返去市中心 ?
至於出觀塘站方向 , 就算冇區內客係度一樣有客肯係火車站排隊等搭 89X , 每次火車站見到等 89X 既客都多過隔離條 88X 。。。

89X 就算上火車站比起去沙田圍都係用多可能講緊 2-3 分鐘既事 , 但執到既客肯定多過擺沙田圍唔少
正如城河東 80X 89B 一樣重疊去觀塘 , 但兩線一樣可以並存