hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)
開啟左側

[路線消息] 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)

cheungtszfung 發表於 2017-8-4 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層

如果真係開新線,小弟諗可能係H線,烏溪沙<>黃泥頭經威爾斯,順手借機殺84M(即係將84M變區內H線)
10598C 發表於 2017-8-4 22:51 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2017-8-4 22:36
如果真係開新線,小弟諗可能係H線,烏溪沙黃泥頭經威爾斯,順手借機殺84M(即係將84M變區內H線) ...

不如直程將條84H延長埋去九龍塘站經浸會醫院 始終84M係樂富一帶唯一嘅大老山M線 要減走有難度
rusf101001 發表於 2017-8-4 23:04 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-4 10:37
舒緩擠迫,搬89X走好過搬249X走
而市中心一帶係有足夠替代

搬沙田火車站既車去舒緩沙田市中心既擠迫
you win.

936收皮935全日
Snowbb 發表於 2017-8-4 23:49 | 顯示全部樓層

cheungtszfung 發表於 2017-8-4 22:36
如果真係開新線,小弟諗可能係H線,烏溪沙黃泥頭經威爾斯,順手借機殺84M(即係將84M變區內H線) ...

整條 H 線到最後只係另一條 808 ,
同埋將 84M 變成區內線 , 你知道 84M 的作用嗎 ?
GW4866 發表於 2017-8-4 23:55 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-8-4 23:04
搬沙田火車站既車去舒緩沙田市中心既擠迫
you win.

咁可以再係市中心執條線上去呀嘛(例如249X)

之前都講過

仲有,我係話市中心一帶,唔係單單指市中心總站,上面火車站都算係市中心呀
打開門,行出去,去遠啲!
cheungtszfung 發表於 2017-8-5 00:00 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-4 23:49
整條 H 線到最後只係另一條 808 ,
同埋將 84M 變成區內線 , 你知道 84M 的作用嗎 ?
...

84M係兩味時段的確係多人,放工時間威記個站有唔少人等佢出九龍方向
但其餘時間的確客量低迷,早幾年RDP都講過想82X同84M合併,反正九巴都想郁82X/84M呢組好耐

808最主要問題係繁時唔夠載,呢個時段89D都不入廣源,只係覺得呢個位正好俾九巴借口郁走條84M
KC7800
GW4866 發表於 2017-8-5 00:01 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-8-4 13:12
89X放沙田圍根本慳唔到車
(車程可能只係講緊差2分鐘左右)
但係沙田站又的確有唔少人上車

志不再慳89X車
總好過要249X搬走要過兩次城門河

市中心搭直車咪89,要快咪88X/88上老隧叫N飛

流水方面,唔搭80K咪迫d人搭86/49X,九巴仲收得多
呢到都夠賺返沙火無咗89X收少果一蚊半亳
(拿,呢到係有80K你地唔搭走去搭89X炸,唔好話乜貴價流水)

根本89X搬走係多方得益
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-5 00:13 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-5 00:01
志不再慳89X車

其實冇人迫佢搬249X去沙田圍
88X入沙市249X火車站做總站都得

老九做返密條80K再講
其實講左咁多板都唔去理解嗰實際情況
就唔好提埋啲奇葩論點
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GW4866 發表於 2017-8-5 00:29 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-4 10:46
即係除左區內客外仲有部分乘客來往東九龍
除非又加密埋88X囉
但做埋做埋咁多野

88X佢遲早都要加班架啦,我唔太擔心呢個問題
東九客要直車就89,要快就88/X上老隧轉,唔見得唔方便
沙火堆客似唔識路多,我識d人都係話搭89多

就算唔搬249X上黎,搬88X入坑都有助舒緩該處擠迫
nelson72A 發表於 2017-8-5 00:32 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-8-5 00:01
志不再慳89X車

如果你諗住將89X總站搬離沙田站
九巴又唔肯加密80K既班次
你仲諗住迫第一城客搭49X,86去沙田既話
後果只有一個:呢班客改搭港鐵
因為呢班客已經知道出沙田仲貴過出旺角