hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 協調道天橋暫緩拆卸,5M、24等線暫不改道 ...
開啟左側

協調道天橋暫緩拆卸,5M、24等線暫不改道

tunghang 發表於 2017-8-18 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-8-18 00:14
大把客係德朗等108都唔走去麗晶商場叫兩飛。

土瓜灣紅磡沿線甚至九龍城,晴朗客見107唔上等108多的是。

107唔深入銅鑼灣
jpoon 發表於 2017-8-22 03:03 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-8-17 09:42
估計日後工業貿易大樓對開迴旋處有新路接駁去啟德一號一帶豪宅,所以啟新道先咁設計,
而家入面地盤都有 ...

我好懷疑會唔會有,因為中間係港鐵啟德站,唔會有道路橫跨
http://www.cedd.gov.hk/eng/projects/major/doc/7469cl_b.pdf
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2017-8-22 03:07 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-8-18 00:29
呢個係土木工程拓展處安排,但目前應該未喺區議會講過任何進度,呢啲要等區議員跟進,不過觀塘區議會啲尊 ...

其實關觀塘區咩事呢?
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2017-8-22 03:09 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2017-8-17 21:08
迴旋處係接去沙中綫土瓜灣站及富豪東方酒店對出前機場客運大樓K72 天橋
當完工後
太子道東東行車輛就可以 ...

其實條隧道啟德果邊應該調轉方向(向東)先啱,而家咁起又要焗兜迴旋處,真係唔知做乜
更加唔明嘅係點解政府咁鍾意起迴旋處
ASV50 發表於 2017-8-22 05:21 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-8-22 03:07
其實關觀塘區咩事呢?

[估]
根據quote上quote,應該係講緊路線走線
因為條線同觀塘區有關連,所以觀塘區議員就有權插手
ASV50 發表於 2017-8-22 05:24 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-8-22 03:09
其實條隧道啟德果邊應該調轉方向(向東)先啱,而家咁起又要焗兜迴旋處,真係唔知做乜
更加唔明嘅係點解政府 ...

隧道唔向西南方面,接駁啟德就會變得唔方便
以家起緊既嘢,都係為方便啟德發展區而設
bustop 發表於 2017-8-22 12:16 | 顯示全部樓層

ASV50 發表於 2017-8-22 05:24
隧道唔向西南方面,接駁啟德就會變得唔方便
以家起緊既嘢,都係為方便啟德發展區而設
...

接駁啟德冇問題, 但隧道設計成L型, 令到東行車輛要走冤枉路就係失敗.
既然新蒲崗果邊可以做到交通燈控制T字路口, 點解啟德呢邊唔跟?
syp 發表於 2017-8-22 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
bustop 發表於 2017-8-22 12:16
接駁啟德冇問題, 但隧道設計成L型, 令到東行車輛要走冤枉路就係失敗.
既然新蒲崗果邊可以做到交通燈控制T ...

如果你話要同協調通成直角,應該唔夠長比隧道斜返上地面,所以只能成 L 形,爭在 L 向東定 L 向西。

況且大家似乎關心新蒲崗內兜路塞車多過要在協調道兜路。
stevechau 發表於 2017-8-22 17:45 | 顯示全部樓層
而家SPK咁既情況...有得揀要我兜7喜街定再向東行回頭, 一定揀後者~
時間上計, 跟5M兜福淘街回頭會好過行啟新道...
但就會面對路線跨區去左觀塘區,多左個DC插手既問題...
同時他日要調回原路會面對更多困難~

相對於啟新路...好心佢一早搞好太子道東至土瓜灣一帶既出入口先諗拆橋啦...
起段路使幾多時間同資金JE?!
jv7629s1 發表於 2017-8-22 20:25 | 顯示全部樓層