hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 上葵2.0 - 重組西九線
開啟左側

上葵2.0 - 重組西九線

GW4866 發表於 2017-8-28 07:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

又係我呀 早前有咗新idea一直都想再寫過(懶~),呢排見又有人提返起
而且仲見到有d建議突破咗之前想像框框,因此提早整理一下最新建議
部份建議參考咗其他版友之方案

涉及路線(不包括班次調整):32,35A/X,36A,36B/X

31B 石籬←→奧運站
。非繁由15分鐘一班輕微調整至20分鐘一班,繁忙時間改為12-15分鐘一班
。多出資源會轉給予40P
(新36A將會輔助大角咀服務;題外話,他日亦有270B補助大角咀服務)

。路線取消,分別由36A及36B替代(見下面)

35A 安蔭←→奧運站
往奧運站路線及站位
。安蔭-太子站(原線)
。西洋菜南街
。旺角街市
。銘基書院
。帝柏海灣
。奧運站
往安蔭路線及站位
。奧運站
。富貴街
。櫸樹街
。旺角道
。弼街-安蔭(原線)
收費
不變
班次及用車數目
繁時12分鐘一班,非繁15分鐘一班
。與35X共用車隊,合共21部車(11)
對現有乘客影響
。前往油麻地至尖東乘客請乘35X
。來往長沙灣道至尖東之間請乘234X/A20/鐵路
。新增35A轉乘35X/36X BBI

35X 安蔭←→尖沙咀東
往尖沙咀東路線及站位
。安蔭巴士總站
。石排街石歡樓
。石籬(大隴街)總站
。石籬邨石俊樓
。業成街
。華員邨
。甘泉街
。雅蘭街
。旺角站-尖沙咀東(35A原線)
往安蔭路線及站位
。尖沙咀東-奶路臣街(35A原線)
。旺角街市
。銘基書院
。光輝圍
。屏麗徑
。打磚坪街
。石籬(大隴街)總站
。石籬邨石佳樓
。石籬天主教小學
。石排街石歡樓
。安蔭巴士總站
收費
不變
班次及用車數目
。全日15分鐘一班(清晨入葵涌及深夜出九龍20分鐘一班)
。與35X共用車隊,合共21部車(10)
好處及對現有乘客影響
。安蔭邨比現時車程更快捷
。為光輝圍及屏麗徑提供從九龍回來服務
。石蔭乘客往返尖沙咀請改乘搭36B
。青山上路回程請改乘大幅修改後的36B

36A 石圍角←→奧運站
往奧運站路線及站位
。石圍角-可風中學(32原線,入象山)
。梨木樹巴士總站-美孚站(36A原線)
。荔枝角站
。光昌街
。元州邨
。九龍工業學校
。欽州街(長沙灣道)
。基隆街(南昌街)
。南昌街(海壇街)
。通州街公園
。港灣豪庭
。中匯街
。奧運站
往石圍角路線及站位
。奧運站
。君匯港
。南昌邨
。深水埗警署
。福榮街-長沙灣廣場(36B原線)
。美孚站-梨木樹(36A原線)
。可風中學-石圍角(32原線,入象山)
收費
。全程$6.8
。梨木樹起往奧運站$5.8
。南昌邨起往石圍角$5.8
班次及用車數目
。全日12分鐘一班(清晨及深夜15分鐘一班)
。行車時間(連休息)60分鐘一單,用10部車
好處及對現有乘客影響
。對石圍角更快捷往返深水埗,站位更深入
。新增36A轉乘6 BBI補回青山道服務

**另更改市區路線12延長至長沙灣甘泉街(南),以提供富榮/南昌/海麗直接來往長沙灣服務,加一部車;如此改動失敗36A將改回深旺道作總站**

36B 石圍角/梨木樹←→紅磡站
往紅磡站路線及站位
>石圍角-可風中學(特別班次,入象山)
。梨木樹巴士總站
。和宜合道運動場
。梨木道
。石蔭東邨
。石蔭路
。打磚坪街
。石英徑
。業成街
。華員邨
。鐘山台
。甘泉街
。雅蘭街-永安廣場(跟35X)
。紅磡站
往梨木樹/石圍角路線及站位
。紅磡站
。香港科學館-奶路臣街(跟35X)
。基榮小學
。塘尾道
。大南街
。福華街
。北河街(大埔道)
。鐘山台
。華員邨
。業成街
。打磚坪街
。葵涌花園
。裘錦秋中學
。石蔭東邨
。梨木道公園(入口對面)
。和宜合道運動場
。梨木樹巴士總站(特班不入總站停外面)
>可風中學-石圍角(特別班次,入象山)
收費
全程$8.8,分段收費不變
班次安排及用車數目
星期一至六
梨木樹開(*號將提早5分鐘從石圍角開出,約5-8分鐘到達梨木樹)
05:30,50*
06:10,30*,45
07:00*,15,30,45
08:00,15,30,45
09-21:00*,15,30*,45
22-23:00*,20,40
紅磡站開(*號班次延長至石圍角)
06:20,40*
07:00,20*,40
08:00*,15,30*,45
09:00*,20,40*
10:00,20*,40
11:00*,20,40*
12:00,20*,40
13-15:00*,15,30*,45
16-19:00*,12,24,36*,48(星期六改為00*,15,30*,45)
20-23:00*,15,30*,45
00:00*,20,40*
星期日及公眾假期
梨木樹開(*號將提早5分鐘從石圍角開出,約5-8分鐘到達梨木樹)
05:30,50*
06:10,30*,50
07:10*,30,45*
08-10:00,15*,30,45*
11-14:00,12*,24,36,48*
15-20:00,15*,30,45*
21-23:00,20*,40
紅磡站開(*號班次延長至石圍角)
06:20,40*
07-10:00,20,40*
11-22:00,15*,30,45*
23:00,20*,40
00:00*,20,40*
用車數目維持共13部
好處及對現有乘客影響
。象石區新增往返旺角以南服務
。對梨木樹及石蔭更快捷往返九龍
。前往長沙灣/深水埗乘客請乘搭31B/35A/36A
。往上海街需改於彌敦道落車步行前往
。新增35X/36X轉乘42A/238X BBI替代佐敦道/西九路段
。元州街請乘搭36A(前往和宜合道請使用31M現有BBI)
。為方便象石乘客,同時新增36A轉36B BBI
*因本線已轉特快,36X將予取消
另外早上繁忙時間將開設32X,如下:
32X 石圍角→尖沙咀(中間道)
只於一至六提供服務,由36B抽車行走,收費$8.8
往尖沙咀(中間道)路線及站位
。石圍角總站
。東普陀
。三棟屋村
。象山邨秀山樓
。可風中學
。梨木樹巴士總站
。和宜合道運動場
。昌榮路
。葵俊苑
。葵芳邨
。雅蘭街
。旺角站
。豉油街
。永星里
。長樂街
。聖安德烈堂
。中間道
班次
石圍角開0730,0800,0830

車輛調整數目:
31B +0/-2 =7
32   +0/-7 =0
35A +0/-0 =21
35X NA
36A +5/-0 =10
36B +0/-0 =13
40P +4/-0 =[[4]]

重組後,將分配5部車給予40P擴展至每日上下午時間服務(第一階段),及後東九線重組後將全日行走(第二階段)
總站方面,將改為青衣機鐵站/綠楊新村(二選一)←→觀塘碼頭
不會再以石圍角及觀塘站作為起點及終點站

有問題歡迎指出及歡迎提供意見

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 有心機

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
巴士的膠 發表於 2017-8-28 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 如果有左31B,35A入大角咀,不如兩線二合一,北葵涌街市經石蔭安蔭、上路、荔枝角、深水埗、太子右轉太子道西,跟小巴入返大角咀道去奧運,班次夠密隨時食多水太子入大角咀接駁客

2. 光輝圍得單向,而如果36X行大埔道但兜石蔭,我懷疑同行長沙灣道但唔兜石蔭一樣,加上新35X落光輝圍塞完再上石籬,我都係寧願石蔭+安蔭+下路一組,象石+梨木樹+石籬一組,最多下路線由大隴街開上去,做返梨貝街果邊

3. 其實唔止長沙灣道,中央郵局打後來往漆咸道南都係35A最平,尤其北行87D同234X都貴,果頭偏偏無平線入彌敦道,最平已經係13X、26同35A

4. 40P擺到青衣是否太遠?如果放如心會否較近,同樣,觀碼塞車都幾嚴重,可以諗諗藍田北
S3BL100 發表於 2017-8-28 11:47 | 顯示全部樓層
35X 去程上路、回程下路的做法幾有創意;
不過我諗緊,回程行西廊的話,轉返上路定係下路直達光輝圍會快D

梨木樹本來兩條總站線 36A 36B,變成得返半條,
雖然你咁做係為左維持象石有車出旺角,但我唔肯定過唔過到

而且石圍角總站空間有限,可以的話,我唔想咁樣浪費坑位,
搞到 40P 要延長去唔知邊度

當然,如果 32 36A 合併後,真係開到全日 12 分一班,
我覺得對象石係幾大的甜頭,不過係我唔敢寫包單
佢地會唔會同意無左條旺角線(假設 36X 要留返梨木樹總站)

不過咁,呢D考慮,同埋我隔離個 post 提到象石唔會同意無左條旺角線,
某程度上都係估估下,當然象石當時對 31B 32 合併有好大反應,唔想無左條旺角線

如果過到晒象石梨木樹的話,我支持咁樣重組;
但過唔到的話就一定要諗其他方法

fb.com/scientisthk2usa/
rusf101001 發表於 2017-8-28 23:25 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-28 11:47
不過我諗緊,回程行西廊的話,轉返上路定係下路直達光輝圍會快D

唔好意思我又來加把口硬銷自己方案

石籬如果來回程行西廊
行上/下路速度分別唔太大
一個衰掉頭,一個衰兜路

行下路最大得益應該係石蔭
梨木樹行下路去旺角以南會唔夠客最多開P線當特特快
所以始終我覺得都係
安蔭+石蔭
梨木樹+石籬

梨木樹本來兩條總站線 36A 36B,變成得返半條,
雖然你咁做係為左維持象石有車出旺角,但我唔肯定過唔過到

本來梨木樹最容易做同青衣北一樣有兩條一長一短
而且石圍角總站空間有限,可以的話,我唔想咁樣浪費坑位,
搞到 40P 要延長去唔知邊度

32上象山擺街
再唔係真係咁唔鐘意冇總站
象山清客私落梨木樹泊車兼拍卡
夠鐘先開去象山載人
當然,如果 32 36A 合併後,真係開到全日 12 分一班,
我覺得對象石係幾大的甜頭,不過係我唔敢寫包單
佢地會唔會同意無左條旺角線(假設 36X 要留返梨木樹總站)

落沙咀道直行再直接出西九都算係甜頭
加返全曰20分鐘,冇客方向先25分鐘
238S當年都未算睇到個潛力

以我個方案可以斬件上
1.改32上象山,釋放石圍角總站空間
還原36改線一系列改動
2.31B/35A重組
31B改兩味,35A食31B,35A改35X
非繁忙放5架車做40P放石圍角
(optional)
1.梨木樹36A/B自己諗
2.梨木樹諗通左就35X改235X
936收皮935全日
 樓主| GW4866 發表於 2017-8-29 04:35 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-28 10:11
1. 如果有左31B,35A入大角咀,不如兩線二合一,北葵涌街市經石蔭安蔭、上路、荔枝角、深水埗、太子右轉太 ...

1)
35A係奧運只係搵位擺(順便方便同31B調車),唔係主力大角咀
31B本身市區獨市位同收費問題影響太大,郁不得

2)
35X光輝圍只係做順水人情
而36B(X)點都一定快過宜家,宜家回程實在十分迂迴

3)
重組後35X/36B呢?仲有41A

4)
擺得落如心我不如拉埋去青機
大家行車時間上差唔遠,順便做屎忽流水
加上全程收費高一d(跟42C收$9.6)或許九巴較有誘因轉做全日
(宜家唔係無客,總覺得佢嫌車資較低)

東九總站方面,係跟返今年RPP先話擺觀塘碼頭
我認為擺觀碼有好有唔好啦...
 樓主| GW4866 發表於 2017-8-29 04:56 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-28 11:47

還掂行完西廊要搵路兜返入上路,倒不如行下面做多少少客

石圍角總站問題,還掂執完都係多得少少位
直程行多少少擺綠楊新村(路邊)算
或者加多一部車去青機但可以收貴一級,仲有另類流水可做

如果36B(X)搞唔成特班,或許可減返一兩部車去36A繁時加到10分鐘班
不過值唔值得加到咁密就見仁見智

再唔係將特班開過第個編號,咁36B(X)可以成條留返係梨木樹總站
S3BL100 發表於 2017-8-30 02:59 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-28 23:25
唔好意思我又來加把口硬銷自己方案
行下路最大得益應該係石蔭
梨木樹行下路去旺角以南會唔夠客最多開P線當特特快
所以始終我覺得都係
安蔭+石蔭
梨木樹+石籬

其實正如我之前好似都有提到,安蔭加石蔭人口係梨木樹加石籬的一半左右,
但梨木樹加石蔭,就同石籬加安蔭差唔多

除非你想條 235X 基本班次做 20 分一班,非繁出少兩部車

而石蔭慢的最主要原因,唔係行下路,而係因為回程要兜入大隴街總站
再轉上石排街,用多左唔少時間。
如果可以直接轉上石蔭,已經快唔少

所以點解我最後拆左梨木樹加石蔭、石籬加安蔭,而 GW4866 兄亦照跟

反正梨木樹加石蔭,對比梨木樹加石籬,時間其實唔見得差幾多

S3BL100 發表於 2017-8-30 03:12 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-29 04:56

其實如果延長又唔想擺街的話,仲可以考慮荃灣鐵路站

不過係可能要掟一條疏車線走

同埋如果唔係你條 36A 非繁都要開 12 分一班的話,石圍角要擺多條 40P 未必係問題,
個總站話好細又唔係,而且而家 32 似乎都係石圍角擺唔太耐就走,
返到奧運站先慢慢抖,我諗重組後都可以用返呢個模式吧⋯

巴士的膠 發表於 2017-8-30 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-29 04:56

係就跟我之前建議咁擺西站經大河道北走,之前40去麗城倒走左西站客,依家放返條40P落去都不失為一個辦法,象石可以特快轉西鐵,全。城匯同海之戀唔介意同40差唔多車程又可以一程直達東九,呢個位以前繁時都多人用
rusf101001 發表於 2017-8-30 11:28 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-30 02:59
其實正如我之前好似都有提到,安蔭加石蔭人口係梨木樹加石籬的一半左右,
但梨木樹加石蔭,就同石籬加 ...
但梨木樹加石蔭,就同石籬加安蔭差唔多
不過梨木樹通勤人口既比例未必有咁高
連36M比起31M/235M少一截客既時候
搭返個石籬客倉可能就穩陣d

235X就睇石蔭食唔食到糊搶235M駁鐵客
同石蔭行下路不停站快定上路停幾個站快
而石蔭慢的最主要原因,唔係行下路,而係因為回程要兜入大隴街總站
再轉上石排街,用多左唔少時間。
如果可以直接轉上石蔭,已經快唔少
離下題講下道路設計
https://www.google.com.hk/maps/@22.369525,114.1388017,3a,75y,31.01h,87.64t/data=!3m7!1e1!3m5!1sNm1eK2-iEV71OJs0ibNpNA!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DNm1eK2-iEV71OJs0ibNpNA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D6.3303866%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
剷左個公園起條路直接上北葵涌街市個站

大隴街改雙向行駛
反正宜家都浪費左條行車線成日違泊

936收皮935全日