hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往九龍東路線重組建議
開啟左側

沙田往九龍東路線重組建議

流星☆雨 發表於 2017-9-25 22:24 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-25 08:44
好認同樂華三彩推好少少轉乘比較實際
其實而家三彩同樂華啲轉乘其實好垃圾,一係搭條23M向東落到觀塘再 ...

到底康翠係咪真係唔值得有直達沙田既服務呢,呢點我有疑問
以康翠現時資源之多,要改善九龍線再加埋開條沙田線,都應該足夠
如果轉車,咁落寶林轉798/地鐵已經搞掂……

康翠依家個問題係,官府冷待,巴士公司懶懶閒,當區議員又似乎唔太識交通,呢個區有車唔識用
成個對外交通網係有好大想像空間
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2017-9-25 22:27 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-25 22:11
其實由新巴自己做返就得, 不一定要九巴做, 感覺康寶沙線應有需求

荃景圍其實同三彩差不多, 都是一條路落 ...

我之所以講荃景圍,係講緊934A好似798A咁哽住個區
新巴肯開條康城+康盛沙田線就最好不過,但唔似會開囉

至於290轉乘優惠,就真係打劫乘客多過真正惠民
又,290係招標線
趕客路上 理_得你
10598C 發表於 2017-9-25 23:11 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-25 22:11
請問誤會什麼?

唔知樓主說緊什麼?? 樓上只討論路線編號, 並沒討論條線點行法?

話人地偷改真係好笑 我就係擺到明修改文章 打錯就改架啦?有咩問題?唔可以改嘅話個編輯制攞嚟托?
學treegun講 我就係“明張目膽”咁編輯 冇偷偷摸摸過 唔知你係咪被迫害妄想症

再講 你仲要cap一個四日之前修改嘅文章... 大姐咪玩啦 你嗰陣都未覆我啦下話...

同埋呢 好似係你話
“而官塘法院去偉發道更可 U Turn 塞黃格塞上加塞
個人覺得巴士不適宜再增加經過呢路段”我先話返比你聽仲有呢 唔行呢條路行邊啫 唔通屈咗入觀塘碼頭再轉出離?定係上山再落山啫”

同埋四順其實已經冇乜可能做泊街 再者 唔係本身係你話四順總站冇位嘅咩...

拿 我而家就係“明張目膽”咁編輯架啦 cap啦小學雞~

10598C 發表於 2017-9-25 23:20 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-9-25 22:24
到底康翠係咪真係唔值得有直達沙田既服務呢,呢點我有疑問
以康翠現時資源之多,要改善九龍線再加埋開條 ...

其實我覺得康翠本身都唔夠客去開一條沙田線 當然798拆線係好事 但係當樂華三彩人口多咁多都未有嘅時候 憑乜野康翠就有?正等如28同2A呢兩條線 近乎係樂華邨巴 康翠都唔可以獨立做

我作為康翠人都覺得康翠需求沙田線唔大 有固然好 但係康翠本身人口比較老化 呢個先係康翠死症 又或者 798兩繁同假日拆線 非繁798就維持原有走線 不過我諗priority都唔會夠康翠尖高

Btw得閒應該搵呢個議員講下佢啲益智建議

expertuser2004 發表於 2017-10-4 21:05 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-25 22:27
我之所以講荃景圍,係講緊934A好似798A咁哽住個區
新巴肯開條康城+康盛沙田線就最好不過,但唔似會開囉

我只是覺得康城 + 山上一齊行, 要一條做晒要有空降資源才做得成
拆二條 Y 型線二區, 又會覆蓋位較少會不夠客
區議員問題, 其實要居民自行協調解決.

說起地鐵, 感覺依家形勢對康翠相當不利, 點解咁說

依家即將有新蒲崗隧道, 未來土瓜灣道亦會接通承啟道 > 可通啟晴麗晶啟業, 整個九龍灣區, 並可直上繞道
之後是將軍澳隧道轉車站落成 + 秀茂坪道擴寬工程 (暫時未知進度如何)
跟住就是沙中線九龍段通車 (最新估計2019年中)
最尾就是東九龍線通車, 與鑽石山站聯通 (估計最快2025年通車)

呢段不太難理解, 山上巴士服務可能到 2025 年前就有翻天覆地的改變(仲剩大約 7年+2個月時間), 真不敢想像巴士仲剩幾多係度
不過就肯定一件事, 山上路線落九龍灣土瓜灣尖咀肯定要最快, 否則一定不會有出路, 去沙田可直接鐵路轉沙中線, 798 系 / 88 系也有較大機會動搖

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2017-10-4 21:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-25 23:11
話人地偷改真係好笑 我就係擺到明修改文章 打錯就改架啦?有咩問題?唔可以改嘅話個編輯制攞嚟托?
學tree ...

就是多得呢D 偷改概念, 完全不知道你之前寫過D 什麼出黎, 也不知道最低個支持同反對點黎, 正係得我同你的 reply 先有
其他又沒喎, 點解既? 我想看邊個按制喎, 樓主是否幫到我?

編輯鍵不是比你用黎 DEL 晒成篇文死無對症, 變左其他版友唔知係度 UP 乜, 比人搵到證據是比版友反駁完先編輯 DEL 左成篇原文?
一係就最快 SPEED 用 DEL 三字清文[只留英文字], 印像中好似不止本人一個對閣下編輯原文方式有意見
編輯完有時間碼對照 vs 別人回文時間 = 最好的無理 DEL 原文證明, 相信樓主是明白什麼意思

再看埋政治現實先再說康翠尖線點玩(係樓上), 其實康翠有 93K + 95 系本錢玩到的話, 就不會咁多人叫收返個 PLAN
冷靜應對才是最強武器, 格黎 POST 又 93D 循環不覆啦, 一個字慢
快又快不到 = 四重奏改善計劃(2017-2025), 迫使康翠尖一定行最快最直接路線, 對沙田線有直接影響, 變相避不到客源太少的問題
清客又清不到 = 要同 98A 聯合解決問題
密車又密不到 = 做不到十分鐘一班以內接駁班次 = 98A 同 93K 甩車, 做獨立沒分別

“而官塘法院去偉發道更可 U Turn 塞黃格塞上加塞
個人覺得巴士不適宜再增加經過呢路段”我先話返比你聽仲有呢 唔行呢條路行邊啫 唔通屈咗入觀塘碼頭再轉出離?定係上山再落山啫”
偉發道可直接上繞道去到大老山, 點解要入去碼頭兜? 理由係邊, 偉發道塞二枝燈就有份
我問你呢段是想知點解 88X 要來回經官塘道一齊塞, 你個 reason 是官塘道來回有貴價特快來往沙中(市中心) 取代 89X
比個忠告您, 大老山放工時間塞死, 想放工有特快少少妙想天開

10598C 發表於 2017-10-4 21:32 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-10-4 21:05
就是多得呢D 偷改概念, 完全不知道你之前寫過D 什麼出黎, 也不知道最低個支持同反對點黎, 正係得我同你的 ...

一切以閣下回覆時間前嘅編輯為準(←我都係第一次見有人煩膠到可以逼使其他版友咁樣同佢講野)

打錯唔通唔改?有野想講埋唔通唔準加?駛唔駛改做邊隻錯字要逐個話比你聽?我光明正大咁改有咩問題?你都未覆我,我就已經改左,點樣死無對證???真係唔鬧你憨__都唔得

上次係我係其他版友回覆之後,篇文改完冇講明改左啲咩,後嚟我都有加返,只不過嗰次係因為已經有人覆我我再改,先顯得死無對證

93D唔評論,我已經有其他方案,再者93D我係open to suggestions,同埋呢98A係會加班

至於行唔行觀塘道,
第一,藍田啟田一帶自己唔夠客,除非加埋碧雲道先可以行繞道,不過已經比區會否定左,

第二,已經有唔少版友講過(基本上我都認同),89X去沙市係好慢,搭89係快好多,

第三,88X而家上下午唔同嘅走線其實好混亂,

第四,減價到8.2+穩定嘅走線同站位+更頻密嘅班次,即使繁時塞觀塘,區會贊成嘅機會高好多,

第五,其實非繁觀塘唔算好塞

第六,其實點都要留返一條火炭+沙火↔觀塘嘅老隧線(啫係現時88X所做緊部分嘅客),89X並唔適合

同埋你到而家都未講過比人地聽你個方案,人地點討論???

拿 我就光明正大咁編輯過架啦,cap啦cap啦~
流星☆雨 發表於 2017-10-5 01:43 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-10-4 21:05
我只是覺得康城 + 山上一齊行, 要一條做晒要有空降資源才做得成
拆二條 Y 型線二區, 又會覆蓋位較少會不 ...

798拆線就唔使空降資源?

說起地鐵, 感覺依家形勢對康翠相當不利, 點解咁說

依家即將有新蒲崗隧道, 未來土瓜灣道亦會接通承啟道 > 可通啟晴麗晶啟業, 整個九龍灣區, 並可直上繞道
之後是將軍澳隧道轉車站落成 + 秀茂坪道擴寬工程 (暫時未知進度如何)
跟住就是沙中線九龍段通車 (最新估計2019年中)
最尾就是東九龍線通車, 與鑽石山站聯通 (估計最快2025年通車)

講到康翠,要逐點回你啦版友

繞道通將軍澳道可以轉返上寶琳路,唔見得真係咁影響康翠,反而轉車站康翠無份用但要交車就極之可能發生
東九龍線,睇返政府文件,係無康景站,康景站只係西貢區會動議,
又,以政府近年工程超支延期個情況睇,再加上呢條線行山比較麻煩,如果2025可以通到都算快

依家巴士方面應該做既,就係趁未有轉車站同地鐵,盡快將康翠路線重組,
改成有競爭力既對外線

不過講現實既,其實大家都知,九新兩巴都係無心做返好康翠……
趕客路上 理_得你
expertuser2004 發表於 2017-10-8 16:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-10-4 21:32
一切以閣下回覆時間前嘅編輯為準(←我都係第一次見有人煩膠到可以逼使其他版友咁樣同佢講野)

打錯唔通唔 ...

是你自己有問題吧, 用個積分表(係頭像下面) 參考對比發文回覆, 會知道什麼一回事
樓主看不懂?! 這裡並沒任何人可威脅版友的言論, 公道自在人心去到邊都不會改變

罵人前要過到自己個關先得架, 看完本人已無語

93D唔評論,我已經有其他方案,再者93D我係open to suggestions,同埋呢98A係會加班
至於行唔行觀塘道,

第一,藍田啟田一帶自己唔夠客,除非加埋碧雲道先可以行繞道,不過已經比區會否定左,
第二,已經有唔少版友講過(基本上我都認同),89X去沙市係好慢,搭89係快好多,
第三,88X而家上下午唔同嘅走線其實好混亂,
第四,減價到8.2+穩定嘅走線同站位+更頻密嘅班次,即使繁時塞觀塘,區會贊成嘅機會高好多,
第五,其實非繁觀塘唔算好塞
第六,其實點都要留返一條火炭+沙火↔觀塘嘅老隧線(啫係現時88X所做緊部分嘅客),89X並唔適合
同埋你到而家都未講過比人地聽你個方案,人地點討論???
89 $6.8, 89X/88 $7.5, 新88X(89A) $8.2, 舊 88X $10.2, 點看都是直接減價加班, 不過 89X 並去不到火炭, 不會同新 88X (89A)
有衝突, 借線過檔做易過一條行晒, 至於 89 / 89X 快慢問題不於首要考慮之列, 行碧雲道可連油塘做
唔夠客其實可以短卡 or 單層做(類似 211 線), 不過鯉魚門道同官塘道是經常性分段塞(不是單一段塞)
所以藍田及山上, 建議有一條直上大老山而不經官塘道的線路

我是有類似建議, 但不是用 88X 做主力, 而是借 89D 改快/ 83X 全日機會直接理順及平衡化 89X/83X/83A 用車
沙田區重組範圍太大沒可能一炮過做, 當然沒方案討論

expertuser2004 發表於 2017-10-8 16:16 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-10-5 01:43

要, 但是新城自己諗, 連 TKO, 山上 A 車也搞到立立亂, 而且山上站牌是九記佔有極大比數(二巴聯合也是可能)
係單一巴士公司下(沒任何競爭者+鐵路覆蓋), 左手交右手方式談判力量認真很有限

講到康翠,要逐點回你啦版友

繞道通將軍澳道可以轉返上寶琳路,唔見得真係咁影響康翠,反而轉車站康翠無份用但要交車就極之可能發生
東九龍線,睇返政府文件,係無康景站,康景站只係西貢區會動議,
又,以政府近年工程超支延期個情況睇,再加上呢條線行山比較麻煩,如果2025可以通到都算快

依家巴士方面應該做既,就係趁未有轉車站同地鐵,盡快將康翠路線重組,
改成有競爭力既對外線

不過講現實既,其實大家都知,九新兩巴都係無心做返好康翠……
繞道問題其實可二睇, 康翠要用山路定是用隧道, 康翠區處於較中間位置
至於東九龍線還是條虛構路線, 要時間驗證