hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃推出月票
開啟左側

九巴計劃推出月票

lwb701 發表於 2017-9-9 02:02 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-9-9 01:48
柴小十五年前已經玩過即日來回證,起碼對應返路線,組別內長短途客都受惠,唔使淪為流國 Fun 山寨地區政 ...

十五年前
柴小Keep得住5年前個價唔申請加價我比個叻佢tim呀
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
3ASV174 發表於 2017-9-9 02:23 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-9-9 02:02
十五年前
柴小Keep得住5年前個價唔申請加價我比個叻佢tim呀

佢 Keep 住就唔係五年前個價,而係九年前個價添啦,
我自己區計,相近里數既路線,柴小要加多 30% 先追到九巴收費。

九巴依家個月票制度根本一定係短途客貼長途,
因為長途本身每單位里數收費就相對短途線低,依家月票又基本上只針對超長途線減價,但本身搭少里數俾貴價班客就繼續撳住搶。

市區短途車程計,其實九巴真係好貴,
本身已經貴,仲要好多路段行左大半程車都仲要俾全價,好似 215x 咁,佐敦開返到九龍灣上車都仲咬人 $7.5,而呢樣野從不打算改善。
如要討論,請先自貼差餉單一次
lwb701 發表於 2017-9-9 02:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-9-9 02:23
我自己區計,相近里數既路線,柴小要加多 30% 先追到 ...

你講果到海皮幾乎係巴士獨家,坐車/行返去九龍灣站又要時間,$7.5真係豪比佢。
調轉方向 215X返九龍站全程無分段,出到尖沙咀照收$7.5都有客上車。
我呢家返幾乎都會X線轉X線往返九龍站,一程$15,勝在快過地鐵加一定有位坐。
所以月票對於短途轉車客有幫助。
3ASV174 發表於 2017-9-9 03:09 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-9-9 02:54
你講果到海皮幾乎係巴士獨家,坐車/行返去九龍灣站又要時間,$7.5真係豪比佢。
調轉方向 215X返九龍站全程 ...

你兩程九巴轉到 $15 單程都係回唔到本,就算計埋假日都好勉強,
除非每日返工肯定要 $18 或以上一程,否則你放假用埋但唔出入新界市區都極難唔倒蝕俾九巴。

如果轉車轉到近 $18 一程既話,
通常起點至終點都唔會係九巴獨營線網絡 cover 得晒,要轉其他交通工具。

張月票基本上猶如 268B 268C 269B 269C 960 961 968 978 八線全月通送全港九巴任搭,但心水清 268B 269B 968 客其實買西鐵全月通係仲抵,960 961 就買唔買唔差幾遠除非星期六日常出市區,
所以來來去去得流國 Fun 拍手。
如要討論,請先自貼差餉單一次
三巴合一 發表於 2017-9-9 03:09 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-9-9 03:13 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-9-9 03:33 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-9-9 03:09
你兩程九巴轉到 $15 單程都係回唔到本,就算計埋假日都好勉強,
除非每日返工肯定要 $18 或以上一程,否 ...

你當office boy一個月返22日就梗係回唔到本。
廢青小弟從事基層勞工一個月返足26、27日,再加埋放假出街都幾乎夠曬啦。
而且月票好處係可以多個選擇,例如有需要時坐條貴少少嘅線做駁腳
三巴合一 發表於 2017-9-9 03:50 | 顯示全部樓層
 樓主| kei_hk 發表於 2017-9-9 09:57 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-9-9 02:23
我自己區計,相近里數既路線,柴小要加多 30% 先追到 ...

係唔係短途補貼長途客﹐真係要睇下月票系統運作暢順後﹐九巴會唔會加添更多款式的月票。

而家這個價﹐大家都識講係一些超長途線﹐或者長途轉車駁腳﹐才會有優惠。
大家暫時當係推出作 "公測" ﹐試下乘客使用上 / 系統運作有沒有什麼問題﹐加以改善之後才加種類﹐打入平價路線。

其實新聞提及﹐每日有一定的限制﹐可以想到有機會出一些路線較平的月票﹐只可坐較平的路線(收費)﹐利用每天乘坐限制去止蝕(避免不停坐平車去遠距離)。

到時﹐便會係 "生客" 補貼 "熟客"﹐唔係短途補貼長途了。

whitehippo 發表於 2017-9-9 10:11 | 顯示全部樓層

明顯地,九巴個TARGET並唔係荃葵青人士,因為呢個區域係九巴收幾多都差不多硬食;P;P